Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη...

«Τότε που οι φυλακές επισκευάζονται να γίνουν βιβλιοθήκες/ τότε που ένα τραγούδι ανεβαίνει από κατώφλι σε κατώφλι τη νύχτα/ τότε που τ' ανοιξιάτικο φεγγάρι βγαίνει απ' το σύγνεφο/ όπως βγαίνει απ' το κουρείο της συνοικίας φρεσκοξυρισμένος ο εργάτης το Σαββατόβραδο/ Είναι η ειρήνη»

(Γ. Ρίτσος)

Σαράντα ένα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το βράδυ της 22ας Μάη του 1963, στη Θεσσαλονίκη. Οι μηχανισμοί κράτους, παρακράτους, παλατιού - σε αγαστή συνεργασία με τους Αμερικανούς - επιθυμούσαν να βάλουν τέρμα στο ανερχόμενο ελληνικό κίνημα για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Στην ομιλία του, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου - Ερμού, εκατοντάδες φασιστοειδή, παρακρατικοί, πραγματοποιούσαν «αντι-συγκέντρωση», κοντά στην αίθουσα όπου ο Λαμπράκης κατήγγειλε τους ένστολους χωροφύλακες - πράκτορες, με επικεφαλής τον διαβόητο Κωνσταντίνο Μήτσου (επιθεωρητή Χωροφυλακής), ότι ετοιμάζουν έκτροπα: «Σαν εκπρόσωπος του Εθνους, Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου. Καλώ τον υπουργό Βορείου Ελλάδος, το νομάρχη, το στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, το διευθυντή της Αστυνομίας, το διοικητή Ασφαλείας να προστατεύσουν τη συγκέντρωση, τη ζωή μου». «Ενα σύστημα εξουσίας» παρακρατικών οργανώσεων, τύπου «καρφίτσα» - «ΒΟΧΑ» (Βασιλική Οργάνωση Χριστιανών Αγωνιστών!!!) τραμπούκων, χαφιέδων - συνεργατών της Ασφάλειας - ήταν οι εκτελεστές. Ο ηθικός αυτουργός ήταν το κράτος της Δεξιάς (τους στέγαζε, «αθώωνε»).

Ηταν το αμερικανόπνευστο σύστημα εξουσίας, που δολοφόνησε (1948) τον δημοκρατικό Αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Πολκ, τον κομμουνιστή Δημ. Τατάκη (30 μέρες τον βασάνιζαν ακατάπαυστα, με «νέες μεθόδους»), τον φοιτητή Νικ. Νικηφορίδη, γιατί μάζευε υπογραφές υπέρ της ειρήνης (Μάρτιος 1951), τον Νίκο Μπελογιάννη (1952), τον Νίκο Πλουμπίδη (1954), μαζί με άλλους κομμουνιστές. Οι δύο κόσμοι συγκρούονταν. Ο Λαμπράκης μιλούσε πάντοτε για Δημοκρατία, Ειρήνη, όχι άλλο αίμα. Χρησιμοποιούσε αποφθέγματα του φιλέλληνα, ανθρωπιστή, οραματιστή Ουγκό, για να περιγράψει τη φρίκη του πολέμου: «Αναγγέλλουμε "αριστουργήματα"... ένα τουφέκι θα σκοτώσει δώδεκα ανθρώπους». «Ενα κανόνι θα σκοτώσει μια χιλιάδα... με τους πυραύλους, πυρηνικά όπλα χημικά - αστρικές βάσεις. Ο πλανήτης Γη θα γίνει νεκροταφείο...». Ο άλλος κόσμος του σκότους, του Αμερικανού πρέσβη πράκτορα της CIA Πιουριφόι, της «Stay-Behind» (Επιχείρηση «Κόκκινη Προβιά»), του ΝΑΤΟ, των πολιτικών παρασκηνίων των προβοκατόρων, εξέθρεφαν χούντες, την τραγωδία της Κύπρου. Είχαν σαν στόχο την εξαφάνιση κάθε προοδευτικού στοιχείου στην Ελλάδα. Το 1955 υπογράφτηκε η μυστική συμφωνία «Κόκκινη Προβιά», απ' τον Παπάγο (ήταν πρωθυπουργός), με τον επικεφαλής στρατηγό της CIA, Τράσκοτ.

Στα βήματα του ειρηνιστή γιατρού, βουλευτή Λαμπράκη, βαδίζουν όσοι συντάσσονται με το ανερχόμενο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, κατά της «νέας τάξης» του αίματος των Μπους, ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γι' αυτούς που παλεύουν για ψωμί, δουλιά, ελευθερία, έκανε πορεία ειρήνης ο Λαμπράκης. Κρατώντας στα χέρια του το σήμα της ειρήνης - στα δύο πανανθρώπινα χέρια του, το «ΕΛΛΑΣ». Στέλνοντας σ' όλον τον κόσμο το μήνυμα, ειρήνη: «Ειρήνη στους λαούς.../ ανάψετε όλοι ανάστασης κεριά./ Φως ιλαρό να λάμψει μες στην πλάση/... Ολοι σε μια παγκόσμια αδελφοσύνη/ της νέας θρησκείας, προσέλθετε οι πιστοί...» (Μελισσάνθη).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραγουδάμε για την ειρήνη(2006-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-05-14 00:00:00.0)
Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2003-05-15 00:00:00.0)
Πορεύτηκαν το «Δρόμο Θυσίας» του Γρηγόρη Λαμπράκη(2002-05-23 00:00:00.0)
Μαχητικά φιλειρηνικά "ποτάμια"(1999-05-02 00:00:00.0)
Η δική μας ειρήνη(1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ