Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ευρωπαϊκά κόμματα»...

Το ΚΚΕ σταθερά παλεύει για το συντονισμό της δράσης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, σεβόμενο απολύτως την αυτοτέλεια κάθε κόμματος και απαιτώντας τον ίδιο σεβασμό στη δική του. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί διεθνή συνάντηση κομμάτων. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει τις υπαρκτές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Τις δυσκολίες που κάθε κόμμα αντιμετωπίζει στη χώρα του, αφού οι συνθήκες δεν είναι ίδιες παντού. Δεν τις προσπερνά, σφυρίζοντας αδιάφορα. Από μόνες τους οι σοβαρές διαφορές θα καθιστούσαν απαγορευτική κάθε συζήτηση για τη δημιουργία σήμερα ενιαίου ευρωπαϊκού κόμματος. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος, για τον οποίο το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο υπό ίδρυση ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τα «ευρωπαϊκά κόμματα», αφού οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ παρακινεί στη δημιουργία τους κάθε άλλο παρά αθώοι είναι. Πρόκειται για κόμματα ενσωματωμένα στους θεσμούς της, υποχρεωμένα εξαρχής να δηλώσουν πίστη στις Συνθήκες της. Κόμματα των οποίων η ύπαρξη θα εγκρίνεται ή θα απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν αυτό κρίνει πως το καταστατικό τους δεν είναι συμβατό με τις αρχές της ΕΕ. Ούτως ή άλλως, χρειάζεται μάλλον μεγάλο απόθεμα πολιτικής αφέλειας να πιστεύει κανείς πως αυτή η ΕΕ υποδαυλίζει μια τέτοια εξέλιξη, γιατί την πήρε ο πόνος για την ενότητα και τη διεθνιστική αλληλεγγύη! Αλήθεια, πόσο ελεύθερο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Κούβα θα νιώθει ένα τέτοιο κόμμα; Πόσο μάλλον να αμφισβητήσει πολιτικές ή και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, χωρίς να έχουμε αυταπάτες πως υπάρχει τέτοια πρόθεση. Ενα απλό ερώτημα προς όσους προτάσσουν την αξία της «διεθνιστικής αλληλεγγύης», για να δικαιολογήσουν το ότι πρωτοστατούν στην ίδρυση ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως ο ΣΥΝ στην Ελλάδα.

Οσο για τα περί της αναγκαίας σήμερα ενότητας δεν έχουμε παρά να σημειώσουμε πως η προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκού κόμματος κατάφερε ήδη να τορπιλίσει την όποια ενότητα και συνεργασία είχε επιτευχθεί στα πλαίσια της ομάδας της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και να υποδαυλίσει διαμάχες στο εσωτερικό ορισμένων από τα κόμματα που συμμετέχουν, κάποια απ' αυτά δεν έχουν αποφασίσει οριστικά για το αν θα συνεχίσουν. Να σημειώσουμε ακόμα πως το ΚΚΕ δεν είναι το μόνο που δε συμμετέχει όπως προπαγανδίζει ο ΣΥΝ. Στο εγχείρημα συμμετέχει το 25% των κομμάτων της ευρωομάδας. Συνολικά μια δεκάδα από τα 40 περίπου αριστερά κόμματα που υπάρχουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τα 60 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κόμματα δε φτιάχνονται με διαταγές. Ο συντονισμός και η ενότητα δεν εκβιάζονται. Για την επίτευξή τους απαιτούνται πολύ σοβαρότερες προϋποθέσεις και δεν αρκεί η εφεύρεση ενός οργανωτικού σχήματος, πόσο μάλλον όταν αυτό θα τελεί υπό τις διαταγές της ΕΕ. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης, με πλήρη γνώση των δυσκολιών, αλλά και του ότι αυτό αποτελεί αναγκαιότητα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους λαούς της Ευρώπης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας(2021-06-19 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας(2014-01-17 00:00:00.0)
Περί υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(2013-10-23 00:00:00.0)
Αναγκαία η ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στα κοινά μας προβλήματα(2005-11-20 00:00:00.0)
Στηρίζει την ευρωενωσιακή προοπτική(2005-10-16 00:00:00.0)
Απαραίτητη συμβολή(2000-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ