Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Πανάκεια» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Την επιμονή του ΠΑΣΟΚ ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας θα αποτελέσει ουσιαστικά την εγγύηση για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση και κυρίως, εξυπηρετώντας ποια συμφέροντα, θα γίνει αυτό.

Ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ωφελήσει τη χώρα μας, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, θέλουμε να δούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μας συμφέρει ως χώρα».

Παρουσίασε το σημερινό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατήρησε ότι τα χρόνια της «καχυποψίας» έχουν παρέλθει, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν τεθεί πλέον σε «ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά είμαστε σε μια πορεία που πιστεύουμε πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό», δήλωσε, μην κατορθώνοντας να εξαφανίσει τα υπαρκτά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσο κι αν κάτι τέτοιο ήταν στις επιδιώξεις του. Κι αυτό καθώς, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει άρει το «casus belli», o Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε στα εξής: «Εγώ τόνισα ότι πρέπει να υπάρξει μια θετική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές, στο διεθνές δίκαιο. Μόνο έτσι, μπορούμε να καλυτερέψουμε τις σχέσεις μας σε μια μόνιμη βάση. Του τόνισα επίσης ότι και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, παρά το ότι το δημοψήφισμα δεν είχε την κατάληξη υπέρ του σχεδίου Ανάν. Μόνο πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος και η Τουρκία, να συμβάλλει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν, βεβαίως είπε ότι εφόσον υπάρχει απ' την άλλη πλευρά η απόρριψη, δεν είναι η τουρκική πλευρά που έχει την ευθύνη. Αυτή ήταν η άποψή του, αλλά εγώ τόνισα ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε μια προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Λύση των προβλημάτων εντός πολιτικού πλαισίου ΕΕ

«Θέλουμε αυτή η πολιτική της συνεργασίας να είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο, Ελλάδα και Τουρκία θα δημιουργήσουν το κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλουν. Με ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική προκοπή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Τόνισε ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει την «ανάγκη ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της Τουρκίας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας οριοθετεί, βέβαια, και το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ΣΥΝ εντάσσει τη «δίκαιη και ουσιαστική επίλυση όλων των προβλημάτων» των δύο χωρών, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να αναδειχτούν στον 21ο αιώνα, σε παράγοντες σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός βέβαια ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός - που επιβεβαιώνεται από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, ενώ ο ΣΥΝ εμμένει συνειδητά να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις πως μπορεί να αποκτήσει «ανθρώπινο» χαρακτήρα - αναιρεί στην πράξη όσα ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε ως δυνατή εξέλιξη στη βάση του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της Τουρκίας: «... μαζί με την Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, να δημιουργήσουν αυτό το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, με δημοκρατία, κοινωνική προκοπή και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Ετσι ώστε, να μπορέσουν, χάριν της κοινωνικής προόδου, να διατεθούν μεγάλα κονδύλια που σήμερα σπαταλιούνται στη λογική της έντασης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ