Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα «ήρεμα νερά» της «νέας τάξης»
  • Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις, το «καλό κλίμα» και η επίδειξη της «προσωπικής φιλίας» στην επίσκεψη Ερντογάν
  • Ούτε μισό βήμα στην επίλυση των «διαφορών» στο Αιγαίο
  • Κ. Καραμανλής: Το Κυπριακό έχει λυθεί στο πλαίσιο της ΕΕ!

Eurokinissi

Την απουσία ουσιαστικής προόδου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση επιχείρησαν να αποκρύψουν με τις γενναιόδωρες φιλοφρονήσεις και την επίδειξη των καλών προσωπικών σχέσεων οι Κ. Καραμανλής και Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, που ολοκληρώνεται σήμερα με την «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη, επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κινούνται στα «ήρεμα νερά» της «νέας τάξης», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη «διευθέτηση» των «διαφορών».

Η ειδυλλιακή εικόνα που καλλιεργήθηκε και η υπερπροβολή του «καλού κλίματος» και της «αμοιβαίας βούλησης» των δύο πρωθυπουργών για λύση των διμερών προβλημάτων δε στάθηκαν ικανές να διασκεδάσουν τις σοβαρές ενστάσεις για την πορεία πλεύσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η «νέα τροχιά», για την οποία έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Κ. Καραμανλής, δεν είναι παρά η «τροχιά» που ακολουθούσε και η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία περνά μέσα από τη σχεδόν άνευ όρων στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την «αποσύνδεση» του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παραπομπή επίλυσης των «διαφορών» στο Αιγαίο στο απώτερο μέλλον, με τη (φρούδα) ελπίδα ότι οι ηγεμόνες της «νέας τάξης» θα εκτιμήσουν τη συμπεριφορά «καλού παιδιού» στη «λύση» που θα θελήσουν να επιβάλουν. Παράλληλα, ενισχύονται οι «μπίζνες» των κεφαλαιοκρατών, ως δήθεν μοχλός για ειρηνική λύση των προβλημάτων.

Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Καραμανλής και Ερντογάν προκύπτει ότι στην πράξη δεν έγινε ούτε μισό βήμα στις διμερείς σχέσεις όσον αφορά στην επίλυση των «διαφορών» στο Αιγαίο. Προκειμένου μάλιστα να διαφυλαχτεί το «καλό κλίμα», δεν έγινε καμία συζήτηση για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ενώ το Κυπριακό μπήκε στο «ράφι», παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Ετσι, στις συνομιλίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν θέματα οικονομίας, τουρισμού, εμπορικών συναλλαγών και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας!

Ειδικότερα:

- Ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε «σύμπτωση απόψεων» για τη «νέα τροχιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αξιοποιώντας την «υπάρχουσα θετική δυναμική», όπως είπε. Ομως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό όσον αφορά στις συνομιλίες για τις «διαφορές» στο Αιγαίο: «Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε την πολιτική βούληση να συνεχιστούν, ελπίζουμε να καταλήξουν σε αποτέλεσμα».

Για το Κυπριακό, το οποίο, ας σημειωθεί, δεν απασχόλησε καθόλου τις επίσημες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ο Κ. Καραμανλής έκανε ένα βήμα πιο πίσω, αφού αποφάνθηκε ότι έχει λυθεί στο πλαίσιο της ΕΕ! «Η ΕΕ - είπε - στην ουσία εντάσσει ολόκληρη την Κύπρο, βεβαίως με ένα ειδικό καθεστώς για το βόρειο τμήμα της. Κατά συνέπεια το θέμα για μας έχει λυθεί και έχει αντιμετωπιστεί»!

Ο Κ. Καραμανλής επαναβεβαίωσε την «υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που προωθεί ο κ. Ερντογάν». Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι αυτή η υποστήριξη είναι «ενισχυτικό υλικό για το κτίσιμο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες». Κάλεσε επίσης τους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από το «ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας» και να ενδυναμώσουν τις επαφές τους, αναζητώντας «νέα επίπεδα δράσης».

- Ο Τ. Ερντογάν φρόντισε να εντάξει την επίσκεψή του στο πλαίσιο της «προσέγγισης» που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ των δύο χωρών με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προχωρεί πολύ ικανοποιητικά». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να «πάρει πίσω» καμία από τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ενώ θεώρησε αυτονόητη και δεδομένη την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης «να στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα άρει το «casus belli» (αιτία πολέμου) που έχει «θεσπίσει» η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο Ερντογάν παρέπεμψε στους τεχνοκράτες που συζητάνε τα διμερή θέματα, αποφεύγοντας να πάρει θέση. Κληθείς να σχολιάσει την κρίση των Ιμίων, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που λέμε είναι να στραφούμε στο μέλλον». Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε φράση που είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν, ότι δηλαδή «το Αιγαίο δεν πρέπει να είναι χώρος σύγκρουσης συμφερόντων αλλά θάλασσα ειρήνης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν προχώρησε ούτε στην πολυαναμενόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου «χειρονομία καλής θέλησης» όσον αφορά στην επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, παρόλο που πιέζουν και οι ΗΠΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε να πει ότι είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και που μπορούν τάχιστα να επιλυθούν. Αντίθετα, εξήρε την «αξιοσημείωτη προσπάθεια του κ. Καραμανλή να στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού και χαρακτήρισε την προσωπική τους φιλία «σπόνσορα» των σχέσεων των δύο χωρών.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η βούληση των δύο πρωθυπουργών για πιο συντονισμένη δράση για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στη βάση της υπάρχουσας επαίσχυντης συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ