Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Η λύση του Κυπριακού κεντρικός άξονας της πολιτικής μας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το Κυπριακό και την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να ξεπεράσει την επικίνδυνη περίοδο στασιμότητας κατέδειξε για ακόμα μία φορά, ως βασικό άξονα της πολιτικής του, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να επιμένει στην προσήλωσή του για μία λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση την ισότητα των δύο κοινοτήτων και την αρμονική τους συμβίωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα εσωτερικά της Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισήμανε τους αδελφικούς δεσμούς των δύο κρατών, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και η συνεργασία μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας θα πρέπει να βασίζεται στη λογική «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Υπογράμμισε μάλιστα ότι όσον αφορά την κρατική υπόσταση του κυπριακού κράτους οφείλουν όλοι να είναι σχολαστικά προσεκτικοί δεδομένων των συνθηκών κατοχής και των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Χαρακτήρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «ξεχωριστό από το Κυπριακό με την έννοια ότι δεν μπορεί να πακετοποιούνται οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών (βλέπε υφαλοκρηπίδα) με το Κυπριακό».

Αναφορικά με τις απόψεις που ακούγονται μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, περί διχοτομικών λύσεων, σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος διάλυσής τους είναι η σωστή πληροφόρηση - ενημέρωση.

Κλείνοντας ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι όσον αφορά το Κυπριακό «θα αρχίσω αμέσως διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με σταθερότητα σε αρχές και ευελιξία στους χειρισμούς, με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου έτσι που να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», ενώ υποστήριξε ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των υποψηφίων δεν εξυπηρετούν. Η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί στην απαλλαγή, όπως είπε, από «την κατοχή και τον εποικισμό, αποδέσμευση από κάθε εξωτερική εξάρτηση και από το όποιο δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ανάγκη επανένωσης του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, στην ανάγκη αποκατάστασης και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών όλων των πολιτών περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και διφορούμενα μηνύματα υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την πολιτική ισότητα στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή η πολιτική ισότητα καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

  • Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, Χριστόφιας - Παπαδόπουλος φέρονται να περνούν στο δεύτερο γύρο με ελάχιστη διαφορά και ποσοστά στην πρόθεση ψήφου 32,1 και 32,6% αντίστοιχα, ενώ ο Ι. Κασουλίδης είναι στο 30,5%.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ