Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες

Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, στην οποία αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την ένταξη της Κύπρου.

Δύο 24ωρα μετά την άτυπη Σύνοδο στις Βρυξέλλες και την επιβεβαίωση της προοπτικής της διεύρυνσης της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρ/Σ «FLASH», το σχέδιο για λύση του Κυπριακού θα κατατεθεί από τον Κόφι Ανάν, κατά πάσα πιθανότητα, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές της 3ης του Νοέμβρη.

Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον «FLASH», είναι να υπογραφεί η επίλυση πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναβολή των κυπριακών εκλογών του Φλεβάρη. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, με δύο χωριστές οντότητες, με ενιαία νομική και διεθνή εκπροσώπηση, γεγονός που θέτει ερωτηματικά σε σχέση με κρίσιμα θέματα, όπως η ιθαγένεια και η εναλλασσόμενη προεδρία. Προβλέπεται ακόμη στο εδαφικό παραχώρηση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, που θα περιοριστούν στο 24% έως 26%, με κρίσιμες περιοχές τη Μόρφου και την Αμμόχωστο, καθώς και αλλαγή των εγγυητριών δυνάμεων, με συμμετοχή των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί υπό την έγκριση των δύο πλευρών με τη μορφή δημοψηφισμάτων.

Συγκρατημένοι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί

Στο μεταξύ ο εισηγητής για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζακ Πόος εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να επανενωθεί το νησί στη βάση ενός σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που θα συνάδει με τα περί Κύπρου ψηφίσματα. Ο Ζ. Πόος μίλησε ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Γ. Ομήρου επανέλαβε πως ευχή όλων είναι η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανενωμένη. Ομως, πρόσθεσε, αυτό θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί θετικά σε σχέδιο λύσης που ενδεχομένως να καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας και να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της για χωριστές κυριαρχίες.

Ο Ζ. Πόος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη θα ολοκληρώσει επιτυχώς την πορεία της.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Ζ. Πόος, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να δοθεί σχέδιο λύσης υπό μορφή τελεσιγράφου.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν πρόνοιες να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μορφή της λύσης και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να τεθεί από οποιονδήποτε τελεσιγραφικά σχέδιο λύσης.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού υπό μορφή τελεσιγράφου. Ο Δ. Χριστόφιας έκανε τη δήλωση ύστερα από συνάντηση με τον συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια για τη συζήτηση οποιουδήποτε εγγράφου ή προτάσεων κατατεθούν μετά τις τουρκικές εκλογές.

Είναι δύσκολος, είπε, ο όποιος δημιουργικός διάλογος γι' αυτό το θέμα. Εάν ήθελαν, κατέληξε, να υποβάλουν σχέδιο, αυτό έπρεπε να γίνει νωρίτερα ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση και μελέτη.

Επέστρεψε ο Πρόεδρος Κληρίδης

Επέστρεψε χτες το βράδυ από την Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Οπως δήλωσε, όλοι θεωρούν ότι το Δεκέμβρη η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συνάντηση των ηγετών των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, η συζήτηση περιορίστηκε σε διαδικαστικά θέματα και δεν έγινε καθόλου αναφορά στο Κυπριακό. Ολοι, πρόσθεσε, επιθυμούν να λυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη, αλλά, τόνισε, ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει καταλήξει πότε και αν θα καταθέσει σχέδιο.

Αναφερόμενος στο πιθανό σχέδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν του δόθηκε η εντύπωση πως θα είναι τελεσιγραφικό.

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρουσιάζεται, λόγω της κατάστασης της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, ο Γλ. Κληρίδης είπε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να σταματήσει αν ο ένας δεν είναι καλά στην υγεία του.

Σίγουρα, παρατήρησε, μέχρι να αποφασίσουν οι γιατροί για την υγεία του Ντενκτάς, δε θα γίνονται απευθείας συνομιλίες. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι επιτροπές θα λειτουργήσουν σύντομα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, εξάλλου, ότι κατά τη συνάντηση που είχε στην Κοπεγχάγη με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ, διαπίστωσε ότι η Τουρκία άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της στο τι θα κάνει για να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είπε επίσης ότι ο Δανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε ξεκάθαρα στην Τουρκία πως θα της δώσουν ένα δρομολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αρκετούς όρους και όταν η Τουρκία εκπληρώσει τους όρους αυτούς, τότε θα αποφασίσουν πότε θα της δώσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε, ωστόσο, πως ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την προσφώνησή του στην Κοπεγχάγη, επέμεινε ότι θα πρέπει να δοθεί στη χώρα του συγκεκριμένη ημερομηνία για το 2003, αλλά δε βρήκε ανταπόκριση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ