Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηγγικεν η ώρα;

Με ένα συγχρονισμό που αποκλείει κάθε σκέψη να πρόκειται για σύμπτωση και παραπέμπει σε συγκεκριμένη συλλογική επιλογή, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την επιθυμία τους να προχωρήσει τάχιστα ο διάλογος με το Συνασπισμό και τον ευσεβή πόθο τους να καταλήξει αυτός σε συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Μάλιστα στο «Βήμα» υπήρξε δημοσίευμα που αποκάλυπτε και τα ανταλλάγματα (π.χ. δύο υπουργεία) που προτίθεται να δώσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που η συνεργασία ευοδωθεί.

Το μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων σχετικών με το θέμα μάλλον υποδηλώνει τη δρομολόγηση εξελίξεων ή τουλάχιστον την ύπαρξη μιας τέτοιας επιδίωξης από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος. Το πόσο γρήγορα η επιδίωξη αυτή θα λάβει τη μορφή συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι ζήτημα που άπτεται πολλών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση η σύγκλιση των δύο κομμάτων πρέπει να ιδωθεί ως φυσική κατάληξη, αφού πρόκειται για όμορους ιδεολογικά και πολιτικά χώρους, άλλωστε και οι μεταξύ τους συνεργασίες σε πολλά πεδία, με πιο πρόσφατο αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούν την εμβρυακή μορφή, τα φύτρα, της επιδιωκόμενης τελικής και εφ' όλης της ύλης συνάντησής τους.

Το ΠΑΣΟΚ δρα σε ένα έδαφος που ο ΣΥΝ άφησε ελεύθερο, ακολουθώντας μια πορεία που βάθυνε το χάσμα που τον χωρίζει από τα όσα πρεσβεύει η συνεπής αριστερά. Μια πορεία ανταπόκρισης στο ρόλο του αναχώματος για τη συγκράτηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και διασποράς αυταπατών στα λαϊκά στρώματα.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα Συνασπισμό. Κι από τη στιγμή που με τον υπάρχοντα διαπιστώνεται συναντίληψη επί πολλών και κρίσιμων θεμάτων τόσο το καλύτερο. Κι ο ΣΥΝ χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως το ένστικτο επιβίωσης επιτάσσει όχι βίαιες και άκαιρες κινήσεις. Αυτό επιτάσσει και η προετοιμασία της κοινής γνώμης, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει αριστοτεχνικά, όπως μόνο οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν. Ανεξάρτητα ωστόσο από την τακτική που θα επιλεχθεί, το αποτέλεσμα μοιάζει προδιαγραμμένο. Η σύγκλιση των δύο κομμάτων μοιάζει να επιταχύνεται, οι πολλές σκοπιμότητες, που διατάζουν μια τέτοια εξέλιξη, θα βαφτιστούν ανάγκη διαμόρφωσης μιας «προοδευτικής πλειοψηφίας», τόσο προοδευτική όσο οι όμοιές της, πολεμοκάπηλες και βαθιά αντιλαϊκές, που αναδείχτηκαν σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οσο για τους όρους που θέτει ο ΣΥΝ για την επίτευξή της, μόνο γέλωτα μπορούν να προκαλέσουν, αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα μονοκομματικών κυβερνήσεων και να μην αυτοχειριαστεί ο ίδιος και αλλαγή της... κυβερνητικής πολιτικής.

Βέβαια, κοινό μυστικό είναι πως η μόνη αλλαγή που θα επέλθει άμα της ευόδωσης των ευσεβών τους πόθων είναι στο περιτύλιγμα της πολιτικής που ασκείται σήμερα με ευλαβική προσήλωση. Αυτή η πολιτική θα πλασάρεται τυλιγμένη στο «χρυσόχαρτο» της κεντροαριστεράς.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ