Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αληθινός εχθρός...

Πατείς με πατώ σε, τα αλληλοσυγκρουόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Ξεχωριστές σκοπιμότητες, που μπερδεύουν, όταν για λόγους τακτικής εμφανίζονται «κοινές», τουλάχιστον μέχρι τα μισά του δρόμου πάνε αντάμα, για να «καθαρίσουν λογαριασμούς» στη συνέχεια... Ετσι ακριβώς, όπως κάνουν οι ληστές. Ενωμένοι την ώρα του σχεδιασμού και της εκτέλεσης της ληστείας και με τα «μαχαίρια έξω» την ώρα της μοιρασιάς.

Αντάμα κατασκεύασαν «αόρατο εχθρό» την τρομοκρατία. «Δικός τους είναι και ό,τι θέλουν τον κάνουν», γι' αυτό και τον εμφανίζουν κατά περίπτωση εκεί που θέλουν (όπου επιτάσσουν τα συμφέροντά τους), αλλά και κατά περίπτωση όπως θέλουν (αδίστακτο, αποφασισμένο, φανατικό, εξοπλισμένο...). Ετσι μόνο θα έχουν άλλοθι, αλλά και διαμορφωμένη κοινωνική ανεκτικότητα για τις δικές τους αδίστακτες δολοφονικές πρακτικές. Ετσι επιχειρείται να «χωνεύει» η κοινωνική συνείδηση, από τις μαζικές δολοφονίες λαών ολόκληρων μέχρι την απώλεια ...κάποιων εκατοντάδων ομήρων. Από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και διασποράς, μέχρι τη «νομιμοποίηση» χρήσης αερίων.

Για παράδειγμα, από καιρό τώρα, οι ΗΠΑ ταΐζουν από την πίσω πόρτα τμήματα του αποσχιστικού κινήματος των Τσετσένων, για να πιέζουν κατά περίπτωση τους Ρώσους (βλέπε Ιράκ), αλλά και για να επενδύουν σε μελλοντικά ερείσματα. Η υπόθεση είναι τόσο πολύ «ξεφωνημένη», που οι Γερμανοί για τους πολύ δικούς τους λόγους, ήδη, άρχισαν μέσω «Der Spiegel» να τη διαρρέουν, ενώ η υπόθεση ομηρίας στο θέατρο ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Η τωρινή διοίκηση της Ρωσίας, από την άλλη, ανήλθε στην εξουσία, με την υπόσχεση πως θα «ξεκαθαρίσει» με τους Τσετσένους και το υπονοούμενο πως με την ευκαιρία θα «ξεκαθαρίσει» γενικώς... Για παράδειγμα, μέχρι και άμεσες καταγγελίες ακούστηκαν πως «έστησαν» πριν λίγα χρόνια, με τις ανατινάξεις κτιρίων, την «τσετσενική απειλή» για να έχουν άλλοθι επίθεσης. Επίσης, καιρό τώρα, «ξύνεται» για να κυνηγήσει Τσετσένους μέχρι μέσα στη Γεωργία, όπου, ήδη, έχουν «κατασκηνώσει» Αμερικάνοι ειδικοί...

Λίγα μόνον τα παραδείγματα του μπλεγμένου κουβαριού των αντιθέσεων, που, όμως, κάνουν ολοφάνερη και την άκρη του. Δεν είναι τίποτα άλλο από τα ξεχωριστά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, που γίνονται και κοινά κατά περίπτωση, για να ξεχωρίσουν στη συνέχεια...

Εκεί βρίσκεται και ο αληθινός εχθρός. Δεν είναι ένας μόνον ιμπεριαλιστής σε μια εκδήλωσή του. Δεν είναι μόνον ένα μέσον του, για παράδειγμα άμεση ή έμμεση επέμβαση, χρήση του ενός ή του άλλου όπλου. Δεν είναι ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του (θεωρία των «περιστεριών» και των «γερακιών»). Είναι η ίδια η φύση του ιμπεριαλισμού, που δε σηκώνει καμιά γιατρειά και μοναδικό «αντίδοτο» είναι ο διαρκής μαζικός αγώνας για την οριστική ανατροπή του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ