Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Γραφειοκρατική διαδικασία» ο «Αττίλας»

Προκλητική δήλωση του εκπροσώπου των ΗΠΑ, λίγο πριν από την 30ή επέτειο της τουρκικής εισβολής

Ακριβώς τριάντα χρόνια μετά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετονομάζει την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο σε «γραφειοκρατική διαδικασία»..!

Την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ρωτήθηκε αν η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στους Ελληνοκύπριους, ή στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Η απάντηση Μπάουτσερ ήταν η εξής: «Πρόκειται για μια κοινότητα που έχει απομονωθεί από τον κόσμο, εξαιτίας γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών...».

Η προκλητική απάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου δίνει μια άλλη διάσταση στην 30ή επέτειο από την εισβολή και ερμηνεύεται ως άφεση αμαρτιών στον «Αττίλα», στο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, ειδικότερα μετά τα δημοψηφίσματα στις 24 Απρίλη και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, στην ίδια συνέντευξη, υπερασπίστηκε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει απευθείας εμπορικές συναλλαγές με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Οπως είναι γνωστό, προς την ίδια κατεύθυνση, κινείται και η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την απόφαση της Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε, σχετικά με το αν η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους: «Δεν πρόκειται για αναγνώριση ενός κράτους, έχει να κάνει με την ελευθερία του εμπορίου και ελευθερία των Τουρκοκυπρίων να ταξιδεύουν... να γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη: «Πίσω από αυτά τα μέτρα, είναι πρώτα και κύρια οι Εγγλέζοι και, βεβαίως, συνηγορούν οι Αμερικανοί. Αυτά είναι σαφέστατα, απλώς εγώ τα λέω. Μπορεί κάποιοι να μην τα είπαν έως τώρα, εγώ θα τα λέω πλέον».

Την Κυριακή έγιναν σ' ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα του χουντικού πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη 1974 για την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακάριου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ