Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια νέου εκλογικού νόμου

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του δικομματικού πολιτικού συστήματος φέρονται να κινούνται τα κυβερνητικά επιτελεία που επεξεργάζονται το νέο εκλογικό νόμο, μακριά πάντως από το αίτημα για απλή αναλογική που να αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή βούληση. Σύμφωνα με το κυριακάτικο «Βήμα», η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία του νέου νόμου και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να τον παρουσιάσει αιφνιδίως μέσα στο καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη.

Οπως τονίζεται, το κυβερνητικό επιτελείο, υπό τον Κ. Σκανδαλίδη, κατέληξε σε ένα σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης...

Η εφημερίδα αποδίδει στον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης την επιδίωξη να αποσυνδέσει τις εκλογικές περιφέρειες από τους νομούς, κάτι που σημαίνει ότι στις μεγάλες νομαρχίες μπορούν να ενσωματώνονται περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες. Αυτές θα αυξηθούν σε περίπου 65 - 70, από 56 που είναι σήμερα, ενώ θα «σπάσουν» περιφέρειες όπως η Α' και η Β' Αθηνών και η Α' Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περιφέρειες με λίγες έδρες, όχι περισσότερες από δέκα στην καθεμία.

Από το σύνολο των περιφερειών θα εκλέγονται 220 βουλευτές με απλή αναλογική και σταυρό προτίμησης, ενώ η κατανομή των εδρών θα γίνει σύμφωνα με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας.

Οι υπόλοιπες 80 έδρες θα κατανέμονται, επίσης, ανάλογα με τον πληθυσμό στις 13 περιφέρειες και οι βουλευτές θα εκλέγονται με απλή αναλογική και λίστα.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, παρότι το δημοσίευμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε μείωσης στο 2% είτε αύξησής του στο 5%!

Τέλος, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα, ο μηχανισμός που θα εξασφαλίζει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προκύπτει από τον υπολογισμό των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια που θα αποβαίνει εκ των πραγμάτων υπέρ του πρώτου κόμματος.

Σε ό,τι δε αφορά στα διαδικαστικά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα, δελεάζοντάς τα ίσως με την αποκατάσταση στρεβλώσεων που παρατηρούνται με το ισχύον εκλογικό σύστημα στην εξομάλυνση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκατάθεση της ΝΔ, ενώ «υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των μικρότερων κομμάτων». Αν το νέο εκλογικό σύστημα συγκεντρώσει τα δύο τρίτα της παρούσης Βουλής, αν υπερψηφιστεί δηλαδή και από τη ΝΔ, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση Νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής(2010-05-12 00:00:00.0)
Διαιωνίζεται η κλοπή της λαϊκής ψήφου(2004-08-31 00:00:00.0)
Δίνει την εξουσία σε κυβερνήσεις μειοψηφίας(2003-11-15 00:00:00.0)
Ο λαός να επιβάλει αλλαγές και στο εκλογικό σύστημα(2003-07-20 00:00:00.0)
Εκλογές και εκλογικά συστήματα(2001-08-05 00:00:00.0)
Να πάρει τέλος η κλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού(2000-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ