Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χάνεϊ
  • Επίσημο διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης στον Βρετανό πρέσβη
  • Καλύπτουν οι Βρετανοί τον Ντ. Χάνεϊ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σε επίσημο διάβημα προς τον πρέσβη της Βρετανίας στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ, σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του λόρδου Χάνεϊ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο διαφωνούν πλήρως με τη θέση δημιουργίας νέου κράτους και μετέφερε την ενόχληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αναφορά σε δύο λαούς.

Ανέφερε, επίσης, ότι κανένα τρίτο μέρος δε νομιμοποιείται να εισαγάγει θέσεις πέραν των θέσεων που περιλαμβάνονται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Χάνεϊ, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, έχει ξεπεράσει κάποιες γραμμές. Ανέφερε ωστόσο, ότι εκείνο που ήθελε να πετύχει ο Βρετανός διπλωμάτης, έχει περιοριστεί λόγω των αντιδράσεων που έχουν μέχρι τώρα προκύψει.

Εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή του γιατί, όπως είπε, ο Βρετανός πρέσβης επέλεξε να δηλώσει, φεύγοντας από το υπουργείο μετά τη συνάντηση, ότι σε σχέση με τις δηλώσεις Χάνεϊ δεν έχει να προσθέσει ούτε και να αφαιρέσει τίποτε. Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, με εξέπληξε, αντίθετα με τα όσα είχε πει ο κ. Πάρκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας λίγο νωρίτερα και τα οποία ήταν καθησυχαστικά.

Η συνεδρίαση
του Εθνικού Συμβουλίου

Του επίσημου διαβήματος του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βρετανό πρέσβη είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, όπου καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα βρίσκεται σε εγρήγορση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα συνεδριάζει όταν υπάρχουν εξελίξεις, τόσο για ενημέρωση, όσο και για λήψη αποφάσεων.

Σε ανακοινωθέν το οποίο διάβασε στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, αναφέρεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίας, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκαν επίσης οι πρόσφατες δηλώσεις του Λόρδου Χάνεϊ και όλες οι πλευρές τις χαρακτήρισαν απαράδεκτες.

Στο μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Εθνη και Ευρωπαϊκή Ενωση επιταχύνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες. Κομβικό σημείο στους σχεδιασμούς αυτούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα αποτελέσει η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας στα τέλη Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στον Γενικό Γραμματέα και κατ' επέκταση στον εκπρόσωπό του, Αλβάρο ντε Σότο να προχωρήσουν στην υποβολή ιδεών και εγγράφων.

Εξάλλου, η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2002» αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χτες χωρίς - σύμφωνα με πληροφορίες - να υπάρξει τουλάχιστον μέχρι προχτές εμπλοκή των κατεχομένων στα σενάριά τους.

Πάντως, δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρέμεναν στην περιοχή της Κύπρου, πλην όμως σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις ακτές των κατεχομένων. Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες της άσκησης «Θαλασσόλυκος 2002» η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσέγγιζαν τη συγκεκριμένη περιοχή τουρκικά πολεμικά από αέρος και θαλάσσης κατά την τελευταία ημέρα της άσκησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ