Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε βάρος των λαών

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση Brok για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε τα εξής:

«Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η λεγόμενη διεύρυνση της ΕΕ δε γίνεται ούτε από φιλανθρωπία για τους λαούς ούτε είναι ιστορική αναγκαιότητα. Πρόκειται για κλασικό φαινόμενο ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού, που βρήκε πρόσφορο έδαφος μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Επιδιώκουν να ενταθούν αδύναμα, μικρά κράτη κάτω από την ομπρέλα του δυτικοευρωπαϊκού πόλου του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οπως αποκαλύπτει το κείμενο της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, η διεύρυνση πάει χέρι - χέρι με την προς ανατολάς επέκταση του NATO.

Η όλη ενταξιακή διαδικασία θυμίζει αποικιοκρατικού τύπου προσαρτήσεις. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά παράδοση του εθνικού πλούτου των χωρών αυτών στο δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο, προσαρμογή στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (το περίφημο "κοινοτικό κεκτημένο"), αρπαγή της δημόσιας περιουσίας, κατάργηση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, σε συνεργασία με ντόπιους μαφιόζους. Ολέθριες είναι οι συνέπειες για τους πολυπληθείς μικρομεσαίους αγρότες των υποψήφιων χωρών.

Ειδικά για την ένταξη της Κύπρου, το κόμμα μας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απόφαση του Ελσίνκι θα διευκόλυνε την επιβολή διχοτομικής λύσης. Δυστυχώς τα γεγονότα, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών, μας επιβεβαιώνουν. Η υποψηφιότητα λειτούργησε εκβιαστικά προς την Κύπρο και ενθάρρυνε την τουρκική αδιαλλαξία, με τη συνενοχή της ΕΕ. Οι θετικές αναφορές της έκθεσης σε ένα μόνο κυρίαρχο κυπριακό κράτος δεν αναιρούν την παραπάνω πραγματικότητα.

Για τους παραπάνω λόγους οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση Brok».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ