Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Θα «κλείσουν» με προβλήματα

Από τη συνάντηση του Αντώνη Σκυλλάκου με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Σκανδαλίδη

ICON

Από τη συνάντηση του Αντώνη Σκυλλάκου με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Σκανδαλίδη
Επιμένει η κυβέρνηση στο «κλείσιμο» των εκλογικών καταλόγων στις 30 του Ιούνη, παρότι αναγνωρίζει πως αυτοί θα είναι με προβλήματα, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους βουλευτές Σπ. Στριφτάρη και Αντ. Σκυλλάκο συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, εκφράζοντας ανησυχία για τα προβλήματα που υπάρχουν και καταθέτοντας, παράλληλα, το αίτημα παράτασης της προθεσμίας ανασύνταξης των καταλόγων. «Η ανησυχία μας ξεκίνησε γιατί είχαμε υπόψη μας αρκετά κρούσματα, είτε διπλοεγγραφών, είτε ανθρώπων που δεν μπορούσαν να βρουν καν το όνομά τους σε κάποιον εκλογικό κατάλογο, είτε άλλων που πίστευαν ότι το δικαίωμά τους είναι στον τάδε δήμο και δεν μπορούσαν να το βρουν εκεί όπου νόμιζαν ότι θα έπρεπε να ψηφίσουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην ίδια συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε, αν χρειάζεται, να υπάρξει παράταση των προθεσμιών και να δυναμώσει η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το πού ψηφίζουν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ο Κ. Σκανδαλίδης δεν έκανε δεκτό το αίτημα για παράταση των προθεσμιών, «διότι -- όπως είπε -- πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου να έχουν πάει όλοι οι εκλογικοί κατάλογοι στους δήμους και να φτιάξουν τα εκλογικά τους κέντρα». Ωστόσο, είπε πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση -- εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κόμματα -- για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, μετά τις 30 του Ιούνη. «Θα μπορούσαμε, θέματα, όπως, για παράδειγμα, να βρεθεί μια περίπτωση που κάποιος δεν είναι γραμμένος πουθενά, να μπορεί και μετά τις 30 Ιούνη να γράφεται σε κάποιον εκλογικό κατάλογο», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης. Για το θέμα ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Εμείς ζητήσαμε, αν χρειάζεται, να υπάρξει και παράταση των προθεσμιών και να δυναμώσει η καμπάνια, ώστε όλοι να ενδιαφερθούν και να ρωτήσουν, για να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί εντελώς το οποιοδήποτε πρόβλημα και, όπου χρειάζεται να υπάρξει και κάποια νομοθετική ρύθμιση, εμείς είμαστε πρόθυμοι για να λυθούν τέτοια ζητήματα».

Κατά τ' άλλα, το υπουργείο υπολογίζει ότι όταν κλείσουν οι κατάλογοι θα υπάρχουν περίπου 200.000 διπλοεγγραμμένοι. Με βάση το νόμο, θα ψηφίσουν στο δήμο στον οποίο μεταδημότευσαν τελευταία. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των δύο εκλογικών αριθμών που φέρονται να έχουν πολλοί ψηφοφόροι, ο υπουργός είπε στη συνάντηση ότι οφείλεται σε λάθη στα ονόματα, που δεν μπορεί να διαβάσει το σύστημα.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι, μετά τη συνάντησης, μιλώντας ανεπίσημα με δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, ισχυρίστηκε πως υπάρχουν και υπερβολές στα όσα γράφει ο «Ρ» για το θέμα και ότι αυτό το... αναγνώρισαν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ