Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να επιβάλει αλλαγές και στο εκλογικό σύστημα

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μετάσχει σε κανέναν διάλογο, αφού η συμμετοχή αποπροσανατολίζει και αποδυναμώνει το κύριο, που είναι η διεκδίκηση της απλής αναλογικής

Απλή αναλογική χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα και με κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, είναι η πάγια όσο και αδιαπραγμάτευτη θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο, θέση την οποία ανέπτυξε διεξοδικά η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Υπό το πρίσμα αυτής της θέσης έκρινε και τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, δηλώνοντας πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μετάσχει σε κανέναν διάλογο επ' αυτού, αφού η συμμετοχή αποδυναμώνει το κύριο, που είναι η διεκδίκηση της απλής αναλογικής, και αποπροσανατολίζει.

Φυσικά το ΚΚΕ έχει καθαρό πως η απλή αναλογική από μόνη της δεν αποτελεί μαγικό κλειδί για τη λύση όλων των προβλημάτων, αφού το ζήτημα αυτό κρίνεται από το συσχετισμό δυνάμεων, από το επίπεδο και την κατεύθυνση της λαϊκής παρέμβασης. Ωστόσο, για το ΚΚΕ συνιστά θέμα αρχής ως προς την ισοτιμία της ψήφου, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του γενικότερου εκδημοκρατισμού που πρέπει να διεκδικήσει ο λαός σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Από τη σκοπιά αυτή άλλωστε αποτιμά και τις κυβερνητικές προτάσεις, που έρχονται σε μια περίοδο νέων εφορμήσεων στο λαϊκό εισόδημα και στα κοινωνικά δικαιώματα από την κυβέρνηση, κάτω και από το βάρος της προσαρμογής της στις επιλογές της ΕΕ, η οποία δίνει εντολή να πέσει ακόμα πιο χαμηλά η τιμή της εργατικής δύναμης και να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Θωράκιση των συμφερόντων του συστήματος


Eurokinissi

Το σχέδιο εκλογικού νόμου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αποτελεί ένα σχέδιο που αποβλέπει στην ενίσχυση του δικομματισμού ή το πολύ στην εναλλαγή του με το διπολισμό μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας που θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Εξάλλου, διατηρεί το στοιχείο του εκβιασμού και της ανισότητας με το πλαφόν του 3% και οπωσδήποτε διατηρεί τη δυνατότητα ένα κόμμα, αν και μειοψηφία στο λαό, να μπορεί να κάνει κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κλέβοντας έδρες από τα μικρότερα και πριμοδοτώντας τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Η επιδίωξη ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ είναι προφανής. Αν παραστεί ανάγκη, να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με συγγενικές δυνάμεις που θέλουν ορισμένα προσχήματα στη συνεργασία στη διαχείριση ή να εκβιαστούν άλλες να δεχτούν τη συνεργασία με τη δαμόκλειο σπάθη του αποκλεισμού από το Κοινοβούλιο. Ακόμα και η επιλογή του χρόνου κατάθεσης των προτάσεων καταδεικνύει μια προσπάθεια έγκαιρης παρέμβασης για τη θωράκιση και διάσωση της κυρίαρχης πολιτικής, όσο κι αν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης επιμελώς συσκοτίζονται.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή του στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Πάνω απ' όλα θέλει να θωρακίσει τα συμφέροντα του συστήματος. Γνωρίζει καλά ότι με τα σημερινά δεδομένα ο νέος νόμος μπορεί εξίσου να αξιοποιηθεί από το ίδιο και από τη ΝΔ. Αλλωστε, για τις βαθύτερες επιδιώξεις των εμπνευστών του νέου εκλογικού συστήματος μιλούν και τα επιχειρήματα τα οποία επικαλούνται, που είναι σαθρά, έωλα έως γελοία: Το επιχείρημα περί κυβερνητικής σταθερότητας, πέραν των στοιχείων εκφοβισμού και κινδυνολογίας που εμπεριέχει, είναι σαθρό, αφού πουθενά δεν προέκυψε ακυβερνησία εξαιτίας του εκλογικού νόμου, ενώ η κρίση του πολιτικού συστήματος, όπως κι αν εμφανιστεί, συνιστά πολιτικό πρόβλημα πολύ πάνω και πέρα από την όποια επίδραση ασκεί ο εκλογικός νόμος.

Περίσσευμα υποκρισίας

Τα περί κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών που θα περιορίσουν φαινόμενα χρηματισμού των υποψηφίων μπορεί να ακούγονται ωραία πλην όμως ο χρηματισμός και η μανιώδης φιλοδοξία είναι γέννημα-θρέμμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι το ίδιο το σύστημα που αποτελεί θερμοκήπιο τέτοιων φαινομένων. Οσο υπάρχουν τα συμφέροντα που χρηματίζουν, θα υπάρχουν και οι εραστές του χρηματισμού, στα αστικά κόμματα εξουσίας πριν απ' όλα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκλογικής περιφέρειας.

Οσο για την «καινοτομία» να διαχωριστεί η ψήφος στο κόμμα από την προτίμηση στο βουλευτή, αυτή και αν αποτελεί κορυφαία απόδειξη υποκρισίας. Δεν πρόκειται να θίξει τα φαινόμενα της ακόρεστης προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε το φαινόμενο που ανεβάζει την προσωπικότητα πάνω από τη συλλογικότητα. Αντίθετα, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στο κυνήγι της ψήφου, η διάθεση για υποσχεσιολογία και ό,τι άλλο συνεπάγεται. Θα πολλαπλασιαστούν οι επιθυμούντες να έχουν ευρύτερη αποδοχή, υπεράνω κομμάτων. Θα πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα εκβιασμών στο όνομα του ευρύτερου κύρους της προσωπικότητας.

Να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός-διπολισμός

Θα μπορούσε κανείς πολλά να γράψει για το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ελάχιστα και στα σημεία και όχι επί της ουσίας διαφοροποιείται από το ισχύον. Το κύριο ωστόσο παραμένει ο λαός να επιβάλει την απλή αναλογική μέσα από τον γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματά του, για τη λαϊκή κοινωνική ευημερία. Να δει την εκλογική μάχη ως ευκαιρία για την αποδυνάμωση του δικομματισμού- διπολισμού, διαφορετικά, όποιο εκλογικό σύστημα και αν ισχύει, ακόμα και αυτό της απλής αναλογικής, θα οδηγεί στην εκμετάλλευση της λαϊκής ψήφου για να προχωράνε ακάθεκτα τα αντιλαϊκά μέτρα και στην ερμηνεία της ως συγκατάθεση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική.


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ