Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ
Τεράστιες οι συνέπειες για το λαό της Κρήτης

Με την κοινή ψήφο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων, και παρά τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, επικυρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η εγκληματική για τα συμφέροντα του λαού της Κρήτης σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία διεθνούς αερολιμένα στην περιοχή του Καστελίου της Κρήτης, με το οποίο ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθούν και ανάγκες του ΝΑΤΟ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αφού συμφώνησαν με το έργο καβγάδισαν για τους όρους της σύμβασης κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για διαπλοκή. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να καταψήφισε, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Π. Ηλιόπουλος «αφιέρωσε» την ομιλία του στον ωμό αντικομμουνισμό.

Εγκλημα σε βάρος του λαού της Κρήτης

Αποκαλυπτική για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η κατασκευή και λειτουργία του αερολιμένα σε βάρος της υγείας των κατοίκων του Καστελίου, των χιλιάδων στρεμμάτων εύφορης καλλιεργήσιμης γης, του περιβάλλοντος, αλλά και αρχαιολογικών θησαυρών, ήταν η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η σύμβαση απορρέει από την ΕΕ, η οποία έχει χαρακτηρίσει τον τομέα μεταφορών «θεμελιώδη στρατηγικό τομέα», γιατί εξασφαλίζει και νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τόνισε ότι πρόκειται καταρχάς «για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο» και ότι «το ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί σε ιδιωτικούς κολοσσούς το αποκλειστικό δικαίωμα μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του αερολιμένα όπως και τη μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών αξόνων που συνδέονται με αυτό, όπως ο Βόρειος Κεντρικός Αξονας».

Σύμφωνα με τη σύμβαση οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπαίνουν στη σύμβαση με 5 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή δεν βάζουν «μία», ενώ το κράτος τούς πριμοδοτεί με 180 εκατ. ευρώ από τη λεηλασία του λαού, το οποίο θα χρεωθεί και τις απαλλοτριώσεις! Πρόβλεψη της σύμβασης είναι η κοινοπραξία να έχει κέρδη σε ετήσια βάση 80 εκατ. ευρώ, ενώ είναι απαλλαγμένη ακόμα και από τα δημοτικά τέλη! Οι κάτοικοι της περιοχής και ο λαός της Κρήτης θα «πληρώσουν» εκτός από χρήμα για την κατασκευή αεροδρομίου, οδικών αξόνων και διόδια, και με την καταστροφή τεράστιων εύφορων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, της κτηνοτροφίας, του περιβάλλοντος, ενώ κινδυνεύει και ο υδροφόρος ορίζοντας. Ακόμα, στη σύμβαση δεν υπάρχει ούτε κουβέντα για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων προμηνύοντας εργασιακή ζούγκλα.

«Η περιοχή καλύπτεται από 2 εκατομμύρια καταγεγραμμένα ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, πολλές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων με τα μεγαλύτερα τυροκομεία της Κρήτης και τρία μεγάλα οινοποιεία», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, προειδοποιώντας ότι η παραμικρή ανίχνευση βλαβερών ουσιών σε αυτά τα προϊόντα θα τινάξει στον αέρα ολόκληρη την, ήδη χτυπημένη από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, οικονομία της περιοχής.

Ακόμα ανέδειξε τις ευθύνες των τοπικών παραγόντων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (από περιφερειάρχη μέχρι δήμαρχο) που όλοι μαζί έσπευσαν να βάλουν την τζίφρα τους κάτω από ένα τέτοιο καταστροφικό για τη ζωή των Κρητικών έργο, επειδή αυτό θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επισήμανε παράλληλα και τους κινδύνους για το λαό που προκύπτουν από τη λειτουργία του αεροδρομίου ως πολεμικού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

  • Να σημειωθεί ότι για τις συνέπειες προειδοποίησε με επιστολή του στη Βουλή το ΓΕΩΤΕΕ - Παράρτημα Κρήτης, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «δύο αεροδρόμια μέσα στην εύφορη πεδιάδα, το υφιστάμενο πολεμικό - ΝΑΤΟικό και το νέο σχεδιαζόμενο πολιτικό, συνεπάγονται την πλήρη καταστροφή της πεδιάδας». Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων με υπόμνημά της.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώσεις και έργα για το κεφάλαιο(26/1/2023)
Οχι στο ξεπούλημα των αεροδρομίων(27/2/2014)
Σε ιδιώτες το νέο αεροδρόμιο(28/5/2008)
Συζητήθηκε η προσφυγή για το αεροδρόμιο(19/5/1999)
Εφτιαξαν παράρτημα(11/10/1997)
Δικαστική έρευνα για το αεροδρόμιο Σπάτων(29/6/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org