Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός έχει την πείρα, μπορεί να αντισταθεί στα κάλπικα διλήμματα

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τ/σ «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη

-- Κύριε Κουτσούμπα, όλοι σας συμπαθούν. Δεν έχω ακούσει δημοσιογράφο που να πει ότι δεν συμπαθώ τον Κουτσούμπα και λένε: Το ΚΚΕ καλά τα λέει, αλλά δεν είναι εφικτά, έχουν σταθερές απόψεις, δεν είναι κωλοτούμπες, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά που λέει.

-- Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Οταν ένας άνθρωπος βλέποντας και κρίνοντας όσο γίνεται αντικειμενικά μια πραγματικότητα και βλέπει ότι υπάρχει μια σταθερότητα, μια συνέπεια, μια αλήθεια σε αυτά που λέμε, πρέπει να κάνει και το βήμα παραπέρα. Δηλαδή, να μη φτάσουμε στο σημείο «σας αγαπάμε αλλά δεν σας παντρευόμαστε» και πάμε και ψηφίζουμε άλλον στις εκλογές. Αρα, λοιπόν, πρέπει να εκτιμηθεί η σταθερότητα του ΚΚΕ, η συνέπεια, η αλήθεια, η επιβεβαίωση, η αγωνιστικότητα, η συμβολή του γενικότερα στην κοινωνική - πολιτική ζωή του τόπου και βεβαίως στις διεκδικήσεις των ίδιων των εργαζομένων, που έχουν ματώσει αυτά τα χρόνια, όλοι το ξέρουμε, όλοι το ζούμε και οι τηλεθεατές που μας ακούν αυτήν τη στιγμή. Αρα, λοιπόν, πρέπει να κάνει το βήμα να πει «τέρμα πια» σε όλες αυτές τις αυταπάτες, τα ψεύτικα διλήμματα και να πει ότι πρέπει να ισχυροποιήσω το ΚΚΕ, γιατί είναι πολύ σημαντικό πράγμα σήμερα. Αν θέλετε, αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους, ότι το κύριο σήμερα στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες, είναι να πει ότι χρειάζεται ισχυρή, κυρίως, λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Εφόσον όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν λέμε για αύριο, όταν το ΚΚΕ θα είναι πολύ ισχυρό, έτοιμο να κυβερνήσει και ο λαός θα έχει αποδεχτεί τις προτάσεις του για να βάλει πλάτη και να στηρίξει μια κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει το ΚΚΕ. Μιλάμε για σήμερα, όπου η κατάσταση διαμορφώνεται ανάμεσα σ' αυτό το δίπολο με κορμό είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ και με κάποιους γυρολόγους της πολιτικής, «ανεξάρτητους», που έχουμε δει κατά κόρον τον τελευταίο καιρό είτε με κάποια μικρότερα κόμματα, τα οποία θα θελήσουν να βάλουν το λιθαράκι τους σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, το οποίο το έχουμε γνωρίσει βέβαια και στο παρελθόν.

Με ένα επίδομα δεν αντισταθμίζονται οι απώλειες

-- Κύριε Γενικέ, τα λεγόμενα θετικά μέτρα θα έρθουν αύριο - μεθαύριο στη Βουλή για ψήφιση. Η 13η σύνταξη...

-- Αλήθεια τώρα, ποιος πιστεύει ότι αυτό είναι 13η σύνταξη, κοροϊδεύει η κυβέρνηση, αυτό είναι ένα μόνιμο επίδομα, ας το πει έτσι. Την ίδια στιγμή, και δεν είναι κακό, εμείς λέμε και ένα ευρώ να βάλει στην τσέπη ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, καλό είναι. Το ζήτημα είναι ότι του έχει πάρει πάρα πολλά, οι μειώσεις των συντάξεων είναι τεράστιες, του κόβει το ΕΚΑΣ, το ΕΚΑΣ αν το υπολογίσουμε στο χρόνο είναι πάνω από 2.000 - 3.000 ευρώ και τώρα του δίνει 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και στους υπόλοιπους το μισό ή το 30%. Δηλαδή, μας λέει τώρα ότι ένας συνταξιούχος με 1.000 ευρώ σύνταξη - λέω για τους υψηλούς γιατί ο μέσος όρος είναι πολύ πιο κάτω - που ζει σήμερα όχι μόνο ο ίδιος αλλά και τη γυναίκα του και την κόρη του, πιθανόν και τον γιο του και το εγγόνι του, γιατί είναι πολλές οι οικογένειες που έχουν ανέργους στο σπίτι, λέει τώρα σ' αυτόν τον άνθρωπο ότι είσαι υψηλοσυνταξιούχος και θα πάρεις ένα 30% μια φορά το χρόνο εφάπαξ, δηλαδή 300 ευρώ, του έχει κόψει τις συντάξεις, του έχει κόψει μια σειρά άλλα, όπως είναι η 13η σύνταξη που ήταν ολόκληρη για τα Χριστούγεννα και στο 50% για το Πάσχα. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά, πόσες χιλιάδες ευρώ είναι και από αυτά βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα, που κοκορεύεται ο κ. Τσίπρας ότι «έχουμε πλεονάσματα και θα δώσουμε». Δεν ντρέπεται λίγο να το λέει, να το εκστομίζει αυτό την ώρα που έχει ματώσει ο λαός τόσα χρόνια με τις δικές του πολιτικές;

-- Παρ' όλα αυτά, θα τα ψηφίσετε τα μέτρα;

-- Εμείς θα ψηφίσουμε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Διότι αυτό το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά άλλα άρθρα, έχουν γίνει και πολλές τροπολογίες, οι οποίες δεν αφορούν το συγκεκριμένο. Μέσα στο νομοσχέδιο είναι και οι επιδοτήσεις, είναι και τα «δωράκια», είναι και οι φοροαπαλλαγές για κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Είναι και κάποια ζητήματα που και το περιεχόμενό τους και η ουσία που προτείνουν είναι απαράδεκτα. Σε κάποια άρθρα θα ψηφίσουμε «ναι», σ' αυτά που ανακουφίζουν έστω και στο ελάχιστο, έστω και προσωρινά τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο και αυτό κάνουμε σταθερά και μόνιμα και τώρα και πριν με άλλες κυβερνήσεις. Σε άλλα θα ψηφίσουμε «παρών», που σημαίνει ότι είναι σε μια γενικά καλή κατεύθυνση και δεν εμποδίζουμε να περάσουν, αλλά αυτό που βάζεις έχει κι άλλα ενδεχόμενα, άρα έχουμε μια επιφύλαξη και ψηφίζουμε «παρών» και σε κάποια θα ψηφίσουμε «κατά», τα οποία κατά την άποψή μας είναι αντιλαϊκά ή ανοίγουν τον δρόμο σε άλλες «διευθετήσεις». Και να κάνω κι ένα σχόλιο: Το φέρνει 10 - 12 μέρες πριν τις εκλογές, από μόνο του αυτό είναι απαράδεκτο, όχι ότι πειράζει ας το κάνει προεκλογικά, αν θέλουν ας κάνουν και κάθε εξάμηνο εκλογές μήπως δώσουν και τίποτα. Αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτά τα συζητάει δύο χρόνια τώρα ότι θα τα κάνει και τα ετοιμάζει συνεχώς, όχι γιατί δεν ήταν έτοιμος ή γιατί δεν μπορούσε να τα δώσει, αλλά γιατί ήταν ασταθές το πολιτικό περιβάλλον, έλεγε μήπως πάει σε εκλογές τον Οκτώβρη άρα να τα δώσει τον Σεπτέμβρη και έτσι γινόταν. Αυτή είναι η ουσία για το ότι καθυστέρησε έστω αυτή η μικρή ανακούφιση ή έστω η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Να μην πέσει σε προεκλογικές παγίδες ο λαός

-- Εκλογές βλέπετε τον Οκτώβρη;

-- Ετσι κι αλλιώς τον Οκτώβρη θα γίνουν αναγκαστικά. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να διαψεύσω την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα ότι θα γίνουν τότε. Τώρα, αν υπάρξουν άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το εκλογικό αποτέλεσμα, μια κρίση πιθανόν στην κυβερνητική πλειοψηφία, και τον αναγκάσουν να επιταχύνει, ή αν εκτιμήσει ότι πάει καλά και μπορεί να διεκδικήσει πολώνοντας το κλίμα ανάμεσα στους δύο, «ψηφίστε με για να σωθούμε, για να μη βγει ο Μητσοτάκης» και να συσπειρώσει έναν κόσμο που μπορεί να πέσει πάλι στην παγίδα, είτε στη δική του είτε στης ΝΔ, που λέει ότι «εγώ θα είμαι το λιγότερο κακό και άρα ψήφισε εμένα»... Εμείς λέμε στον κόσμο να μην πέσει σ' αυτήν την παγίδα.

-- Αυτό είναι το ερώτημα κάποιων φίλων που μας βλέπουν τώρα. Λένε: Εκτιμούμε και συμπαθούμε ιδιαίτερα τον κ. Κουτσούμπα, αλλά δεν κάνει μια διάκριση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όλοι το ίδιο είναι;

-- Διαφορές έχουν, αλλιώς δεν παίζεται το διπολικό αυτό παιχνίδι. Κάποιος πρέπει να λέει κάτι, κάποιος κάτι άλλο, να προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης σε επιμέρους ζητήματα, αλλά σε όλα τα βασικά, στρατηγικά ζητήματα είναι μαζί. Ας πούμε το 3ο μνημόνιο ήταν μια κομβική στιγμή και το ψήφισαν όλοι μαζί και το πληρώνουμε ακόμα, που ήταν χειρότερο απ' όλα τα προηγούμενα και προχωράμε σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι και το άλλο το μνημόνιο στα εξωτερικά ζητήματα, το οποίο αφορά τις σχέσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε σχέση με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, σε σχέση με τον Τραμπ, με τις τριμερείς δήθεν συμμαχίες εδώ στην περιοχή με δολοφόνους λαών, όπως είναι το Ισραήλ για παράδειγμα, σε αυτά είναι στην ίδια κατεύθυνση. Και αυτά είναι τα κεντρικά ζητήματα που καθορίζουν και όλα τα υπόλοιπα.

Η κατάσταση στην περιοχή οξύνεται επικίνδυνα

-- Η Τουρκία με την εντεινόμενη προκλητικότητά της σας ανησυχεί, σας απασχολεί;

-- Οχι μόνο μας απασχολεί, αλλά λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα έχει καλό τέλος αυτή η όξυνση της κατάστασης. Διότι οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι, οι αντιθέσεις είναι μεγάλες, γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Και βεβαίως η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο με τους υδρογονάνθρακες και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα και θα οξύνει την κατάσταση. Οπως επίσης έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό μεγάλων ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή, που επίσης κι αυτές ενδιαφέρονται πρώτιστα, γιατί είναι στο δρόμο μεταφοράς της Ενέργειας, εμπορευμάτων κ.λπ. Είναι οι ΗΠΑ, ισχυρές χώρες της ΕΕ που ενδιαφέρονται, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, όλες αυτές είναι μέσα στο παιχνίδι, μαζί με περιφερειακές δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα όπως η Τουρκία, το Ισραήλ.

Διαφορετικές δυνάμεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση

-- Επειδή τα Εργασιακά είναι στην καυτή επικαιρότητα και το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά στα εργασιακά θέματα. Βάζετε στην ίδια μοίρα τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι η ΝΔ οδηγεί στο μεσαίωνα τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι κόμμα της αριστεράς, η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό - δεξιό κόμμα, γιατί τους βάζετε στην ίδια ζυγαριά;

-- Τη ΝΔ την έχει γνωρίσει ο ελληνικός λαός, την έχουμε γνωρίσει κι εμείς. Σωστά είπατε ότι είναι συνεπής αστική δύναμη, είναι με το μέρος των οικονομικών συμφερόντων, αυτού εδώ του συστήματος, θέλει να το στηρίζει με νύχια και με δόντια, είναι με την ΕΕ, η οποία είναι ένωση τέτοιων καπιταλιστικών κρατών που έχει αντιδραστικές κατευθύνσεις και βεβαίως έχει ευθύνη, γιατί κι αυτή ψήφισε μνημόνια και το προηγούμενο και το 3ο το τελευταίο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και πάει λέγοντας. Είναι διαφορετικές δυνάμεις, αλλά είναι στην ίδια κατεύθυνση. Ελεγα πριν για το θέμα της 7ήμερης εργασίας και που γίνεται η κοκορομαχία. Αυτό λέμε. Στον ΣΥΡΙΖΑ του κάνουμε κριτική γιατί είναι και πιο επικίνδυνος, γιατί η ΝΔ έχει μια καθαρή θέση, αντιδραστική, συντηρητική μεν, κατά την άποψή μας, αλλά είναι καθαρός αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει ιδανικά, οράματα, αξίες της αριστεράς, αλλάζει θέσεις, λέει χοντρά ψέματα στον ελληνικό λαό, προκειμένου να υφαρπάξει ψήφο και είναι πάρα πολλοί εργαζόμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, νέοι, νέες, άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι έζησαν με αυτά τα ιδανικά, υπάρχουν απόγονοι ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους στην Αντίσταση, μετά στον ΔΣΕ, μετά στους διάφορους δημοκρατικούς αγώνες, που διώχθηκαν, υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες και είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ακόμα και σήμερα σ' αυτούς απευθύνεται με το θυμικό, βάζοντας τον Βελουχιώτη, τον Μπελογιάννη, τον Ζαχαριάδη, τον Πλουμπίδη δίπλα στον Μεταξά για παράδειγμα, στο τηλεοπτικό τους σποτ, από ανοησία και προχειρότητα προφανώς αυτών που το έφτιαξαν, για να απαντήσουν κυρίως στην πίεση που άσκησε το ΚΚΕ στη Βουλή αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στο Σιμπίου της Ρουμανίας και υπέγραψε - μαζί με τον Ορμπαν, τον Κουρτς, τον Σαλβίνι, τους ακροδεξιούς, τους φασίστες - ψήφισμα καταδίκης γι' αυτούς που υποστήριζαν τον σοσιαλισμό, μιλώντας για «σιδηρούν παραπέτασμα», πράγμα που δεν είχε τολμήσει κανείς να το κάνει μέχρι τώρα και μέχρι πέρσι ούτε η δική του κυβέρνηση. Πήγαιναν εκεί οι υπουργοί του και έβαζαν βέτο και φέτος ο κ. Τσίπρας έβαλε την τζίφρα του δίπλα σ' αυτούς και μιλάει εν ονόματι της πάλης ενάντια στη δεξιά, ενάντια στην ακροδεξιά, ενάντια στο φασισμό. Είναι κάλπικος ο αντιφασισμός τους και η πάλη ενάντια στην ακροδεξιά.

-- Δεν έχουν διαφορετική αναδιανεμητική πολιτική τα δύο κόμματα; Δεν είναι μια επιδοματική καλύτερη αυτή της κυβέρνησης;

-- Εκεί βρίσκεται και η διαφορά τους, μόνο που τα μνημόνια και η τελευταία δεκαετία, και ιδίως η τελευταία 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ τα ισοπέδωσε όλα αυτά. Παραδοσιακά και στην Ελλάδα εκεί έγκεινται και η επιμέρους διαφορά της σοσιαλδημοκρατίας με τα φιλελεύθερα κόμματα, της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Οπως ισοπέδωσε το ΠΑΣΟΚ και έφτιαξαν τον μεγάλο συνασπισμό εκεί που πριν «από εκεί ήταν το φως και από δω το σκότος». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το θυμάστε αυτό, ωρύονταν οι κ. του ΠΑΣΟΚ όταν τολμούσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ να τους πουν ότι είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης και ότι θα τα βρουν αργά ή γρήγορα και θα συγκυβερνήσουν και έλεγαν «τι είναι αυτά που λέτε, παίζει το ΚΚΕ τον ρόλο της δεξιάς». Αυτά λέει και σήμερα και ο κ. Τσίπρας, όταν λέμε ότι είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης, έχουν επιμέρους διαφορές, ο ένας θα δώσει έτσι το επίδομα, ο άλλος θα το δώσει αλλιώς, ο άλλος θα πάρει από δω και ο άλλος από κει. Αλλά η ουσία θα είναι η ίδια.

-- Ευχαριστούμε κ. Γενικέ, σας ευχόμαστε να πάτε καλά...

-- Και κυρίως να μην πέσει ο κόσμος σε αυτά τα διλήμματα που έλεγε προηγούμενα ο τηλεθεατής σας. Δεν πρέπει να πέσουν σε αυτά τα διλήμματα «μήπως είναι λιγάκι πιο γλυκούλης» ο ένας ή «λίγο καλυτερούλης» ο άλλος και χειρότερος ο επόμενος. Αυτό το έχουμε γνωρίσει, υπάρχει πείρα πλέον στον λαό μας και σ' αυτό πρέπει να αντισταθεί σ' αυτές τις εκλογές και στις βουλευτικές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ