Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Επικλήσεις στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με τη γνωστή πολιτική εξωραϊσμού του ιμπεριαλισμού που παρουσιάζει τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου συμμετέχει η ντόπια αστική τάξη, ως «εγγυητές» τάχα της ειρήνης και ασφάλειας του λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, επέλεξε να απαντήσει στις νέες απαράδεκτες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως», προσθέτει ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923» και ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».

Παράλληλα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταγγέλλει την Τουρκία ότι «προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει» και καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ. 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευχολόγιο» για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας(2/7/2020)
Κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ διεκδικώντας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο(26/3/2020)
Κλιμακώνεται με φόντο σύνθετες ενεργειακές και γεωπολιτικές κόντρες(19/10/2018)
Σταθερή στην τακτική ανάδειξης «συμφερόντων» της στο Αιγαίο η Αγκυρα(2/9/2015)
«Νέο πολιτικό δόγμα» αναγγέλλει η κυβέρνηση(16/9/2010)
Τουρκικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ(28/4/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org