Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξετσιπωσιά

Ενα προκλητικό προεκλογικό σποτ, με τίτλο «Η δύναμη των Ελλήνων», αντιγραφή παλιότερων του ΠΑΣΟΚ, κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης. Η νούμερο 1 πρόκληση είναι ότι προσπαθεί (για ακόμα μια φορά) να καπηλευθεί πρόσωπα και κορυφαίες στιγμές του εργατικού - λαϊκού και του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, πετώντας ανάμεσα στα εναλλασσόμενα πλάνα φωτογραφίες του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Βελουχιώτη, του Ζαχαριάδη, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, της Μάχης της Αθήνας, του ΔΣΕ, του Γρηγόρη Λαμπράκη, της αντιδικτατορικής πάλης. Ο Τσίπρας, που εμφανίζεται σε όλο το τελευταίο μέρος του σποτ, παρουσιάζεται χυδαία ως η συνέχεια (!) αυτής της ανεκτίμητης αγωνιστικής παράδοσης του λαού μας και των ηρωικών μορφών που γέννησε. Για τέτοιο θράσος και για τέτοια ξετσιπωσιά μιλάμε! Η «αριστερά» των μνημονίων, του ΝΑΤΟ, της Μόριας και της συγκυβέρνησης με τους εθνικιστές - ακροδεξιούς ΑΝΕΛ δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, στην προσπάθειά της να ξεπλυθεί κυρίως στα μάτια της νεολαίας. Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται στο σποτ είναι και ο δικτάτορας Μεταξάς! Δίπλα - δίπλα ο φασίστας Μεταξάς, που τον υμνούν η Χρυσή Αυγή και όλος ο ακροδεξιός εσμός, με τον Βελουχιώτη (τον οποίο ο Μεταξάς είχε εξορίσει στη Γαύδο) και τους άλλους κομμουνιστές αγωνιστές. Και μαζί ο Βενιζέλος του «Ιδιώνυμου», ο Πλαστήρας της εκτέλεσης Μπελογιάννη, ο Γεώργιος Παπανδρέου του Δεκέμβρη του '44... Μετά το κράξιμο που έφαγαν, βέβαια, αφαίρεσαν τη φωτογραφία του Μεταξά, αλλά το σποτ συνεχίζει να προβάλλεται κανονικά. Οποιος αισθάνεται πραγματικά αριστερός και προοδευτικός, έχει έναν ακόμα λόγο να ρίξει «φούμο» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας το ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες του Μάη.

Στον αγύριστο

Το ευρωψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει 23 υποψηφίους, ενώ προβλέπονται μέχρι 42. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είχαν άλλους, γι' αυτό δεν έβαλαν. Παρατηρώντας όμως καλύτερα τα ονόματα, που ανακοινώθηκαν με αλφαβητική σειρά, διαπιστώνει κανείς το εξής ...παράδοξο: Το επίθετο του πρώτου ξεκινάει από «Κ» και του τελευταίου από «Ψ»! Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που το επίθετό του να ξεκινάει από γράμμα πριν το «Κ». Με τον τρόπο αυτό, ο Λαγός, για τον οποίο πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες, εμφανίζεται δεύτερος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου της εγκληματικής οργάνωσης και άρα είναι ευκολότερο να τον «σταυρώσει» κανείς. Για να το πούμε αλλιώς, είναι αδύνατο να μην τον εντοπίσει και να μην τον ψηφίσει, όπως άλλωστε επιδιώκουν οι ναζί, για να εκλεγεί και προστατευτεί με την ασυλία του ευρωβουλευτή, τώρα που πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Οι εγκληματίες ναζιστές παίρνουν τα μέτρα τους, για να προστατεύσουν ηγετικά στελέχη από τις ποινές που θα τους επιβάλλει το δικαστήριο, με βάση τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, που συνδέουν τα εγκλήματά τους με τη ναζιστική ιδεολογία τους. Ο λαός πρέπει να τους στείλει στον αγύριστο. Να μη γίνουν οι εκλογές κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις δολοφονίες, το ρατσισμό, τις επιθέσεις σε εργάτες και μετανάστες, σε κομμουνιστές συνδικαλιστές. Να πάρει απάντηση η Χρυσή Αυγή και στην κάλπη από τους εργαζόμενους και το λαό, με ισχυρό ΚΚΕ, γκρεμίζοντας τους φασίστες από την τρίτη θέση.

ΝΑΤΟφροσύνη

Με μια ανακοίνωση - μνημείο ΝΑΤΟφροσύνης επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που έθεσαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα πως «οι αβάσιμες διεκδικήσεις ...υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας» και ότι η Τουρκία «προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει». Με δυο λόγια, η ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στα κεραμίδια όχι για τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αλλά για το γεγονός ότι αυτές τάχα βάζουν σε κίνδυνο τις ΝΑΤΟικές αποστολές, όπου από κοινού συμμετέχουν, όπως τη ναυτική αρμάδα που σουλατσάρει στο Αιγαίο και συχνά - πυκνά αναπτύσσεται σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, για τον έλεγχο του ρου των ρωσικών πλοίων! Χώρια που η επίκληση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ως «υπερασπιστή» της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων είναι πραγματικά άνω ποταμών, αφού είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και το αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δίνοντας πάτημα στο γκριζάρισμά του.

Πινγκ - πονγκ

«Καλώς τα κι ας άργησαν!», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως ο «διάλογος» ξενοδόχων και κυβέρνησης θα συνεχιστεί για την «περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου» και τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» του κλάδου. Λίγες μέρες νωρίτερα, με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, η ΠΟΞ ξεδίπλωσε έναν κατάλογο αιτημάτων: Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, «εξορθολογισμός» των προστίμων για παραβάσεις, όπως αλλαγές ωραρίου και ρεπό, απασχόληση του προσωπικού της κουζίνας με «σπαστό» ωράριο και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κι αυτές οι αξιώσεις θα συμπεριληφθούν σε ένα επόμενο πακέτο «αναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης», που η κυβέρνηση θα πλασάρει ως «μέτρα για τους πολλούς», ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν πάγια αιτήματα των λίγων, για τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Κατά τ' άλλα, η ΠΟΞ ζητάει να της πουν κι «ευχαριστώ» επειδή διατήρησε «ζωντανή τη ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», εκβιάζοντας μάλιστα τους εργαζόμενους ότι αν δεν ικανοποιηθούν όσα ζητάει από την κυβέρνηση, δεν θα έχουν νόημα «η συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή νέων ΣΣΕ». Το έχουν πιάσει για καλά το «νόημα» ξενοδόχοι και κυβέρνηση, παίζοντας πινγκ - πονγκ στις πλάτες των εργαζομένων...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org