Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Πλειοδοσία στον αντιλαϊκό κατήφορο κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Με περιοδείες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού στα κάλπικα διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Μιλώντας χτες βράδυ στον «Alpha», ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στα λεγόμενα Μητσοτάκη περί 7ήμερης εργασίας, κατηγορώντας τον για «βαθιά αντικοινωνική ατζέντα». Υπερασπίστηκε, βέβαια, και ο ίδιος την «7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων», ενώ φυσικά δεν βρήκε να πει κουβέντα για την πολιτική ΕΕ και κεφαλαίου που υλοποιεί η κυβέρνησή του και απογειώνει την αντεργατική επίθεση και την ευελιξία στους χώρους δουλειάς (βλέπε και σελ. 4 - 5).

Μιλώντας για τα προεκλογικά μέτρα - κοροϊδία, επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, λέγοντας πως «εδώ είμαστε σιγά σιγά να καταφέρουμε περισσότερα», ζήτησε από το λαό να συμβιβαστεί με όποια ψίχουλα του πετάξουν, «όποτε το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια», όπως είπε, και απέδωσε τις τέτοιες ...επιτυχίες στο γεγονός ότι «έχουμε υπέρβαση εσόδων, έναντι στόχων», αποσιωπώντας βέβαια ότι αυτό έρχεται από το ξεζούμισμα του λαού. Εξάλλου, σε αποστροφή του λόγου του, παραδέχτηκε ότι η χώρα, πέρα από τα μνημόνια, «δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό εξάμηνο» και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς μηχανισμούς της ΕΕ, ενάντια στους «δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς», φανερώνοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει στο διηνεκές για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «μια κρίσιμη δημοσκόπηση που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις», ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψε και η... σκαφολογία των ημερών.

Ερωτηθείς για την έλευση τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλη» και επιθετική τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί «ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε ξανά το λύκο να φυλά τα πρόβατα, παρουσιάζοντας ως τάχα ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα την «ισχυρή υποστήριξη και τις ισχυρές συμμαχίες, την υποστήριξη από την ΕΕ και μια σειρά από στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες», αποφεύγοντας να κατονομάσει τις ΗΠΑ και προειδοποιώντας την Αγκυρα ότι τάχα αν συνεχίσει στον «ίδιο ολισθηρό δρόμο, θα υπάρξουν συνέπειες στις επόμενες Συνόδους Κορυφής», μιλώντας για «μέτρα και κυρώσεις οικονομικές».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι απηύθυνε πρόσκληση στην Τουρκία «να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου», δηλώνοντας πρώτα ότι σέβεται το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες, στέλνοντας μάλιστα μήνυμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας», στο παζάρι που «τρέχει» για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο!

Ελπίζει πως το κεφάλαιο θα επιλέξει το «αυθεντικό προϊόν»

Νωρίτερα, την ελπίδα του ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «θα προτιμήσουν το αυθεντικό προϊόν και όχι την αντιγραφή» σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξής τους με επιπλέον φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, εξέφρασε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου και έκανε τις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις για την 7ήμερη δουλειά.

Ερωτώμενος για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων, έσπευσε, όπως και η κυβέρνηση, να παρουσιάσει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας ως προϋπόθεση και για τα όποια ψίχουλα στο λαό, λέγοντας πως το σημαντικό είναι να εξηγηθεί στους συνταξιούχους «πως αν δεν παράγουμε, δεν μπορούμε να έχουμε πόρους», ενώ κοκορομαχώντας για το ποιος μπορεί να «εγγυηθεί» την πολιτική πτωχοκομείου της ΕΕ, την άλλη όψη της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πολιτική της ΝΔ».

Ενώ επιβεβαιώνοντας ότι και οι υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στην ανάπτυξη του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος για την τραγωδία στο Μάτι, απάντησε πως «ο κρατικός μηχανισμός έχει μεγάλες ανεπάρκειες και αν έλεγα πως μπορώ να τον φτιάξω αμέσως, θα έλεγα ψέματα».

Σε ό,τι αφορά τη σύμπλευση της ΝΔ και στους στόχους της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης και ερωτηθείς για το αν η ΝΔ θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα το εξετάσουμε ανάλογα με τις συνθήκες», προσθέτοντας ότι «με πολύ αυστηρή ερμηνεία» η συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια για βέτο, ενώ σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα, παρουσίασε και εκείνος τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ως τάχα «ασπίδα» απέναντί της, λέγοντας πως «θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αναθεωρητική πολιτική και με όλες τις δυνάμεις θα επιστρατεύσουμε την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό μας. Αν αυτό σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ, τότε αυτό πρέπει να γίνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στον μνημονιακό οδοστρωτήρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2019-06-13 00:00:00.0)
«Διακύβευμα» η αντιλαϊκή συνέχεια και η υποταγή του λαού στα συμφέροντα του κεφαλαίου(2019-06-04 00:00:00.0)
Με το «ρεαλισμό» του κεφαλαίου(2019-05-29 00:00:00.0)
Χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στήριξαν την εργασιακή ζούγκλα της ΕΕ(2019-05-14 00:00:00.0)
Ψάχνουν εναλλακτικές στην αστική διαχείριση(2017-04-07 00:00:00.0)
Κόντρες και συγκλίσεις γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου(2017-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ