Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σε κοινό μέτωπο απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του

Copyright 2019 The Associated

Οι πρόσφατες «Εαρινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που εμφανίζεται στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις διεργασίες για την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Πέμπτη.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία του «προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας» που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της νέας έκθεσης «αξιολόγησης» που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Ιούνη, μετά το κλείσιμο της κάλπης, επιβεβαιώνοντας έτσι πως παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης η οικονομία συνεχίζει να τρέχει απαρέγκλιτα στις «ράγες» ΕΕ και κεφαλαίου, τσακίζοντας εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» η Κομισιόν προετοιμάζει την έκθεση με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα», αναφορικά με τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες». Θυμίζουμε ότι η ελληνική οικονομία ήδη έχει ενταχθεί σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης» για το 2019.

Την ίδια ώρα, στα κεντρικά ζητήματα της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνεται και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2023, όπου βέβαια θα ενσωματώνεται η γκάμα με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων. Σ' αυτό το φόντο, ένα πρώτο δείγμα γραφής δίνεται στο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διαμορφώνονται σταθερά πάνω από τους αντιλαϊκούς στόχους, και μάλιστα σε πορεία διόγκωσης (2020 4% του ΑΕΠ, 2021 4,2%, 2022 4,6%).

Επιβραβεύει και ο ΣΕΒ, που ζητάει κι άλλα...

«Φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να τονώσουν την επενδυτική δραστηριότητα και την απασχόληση και κρίνονται θετικά».

Αυτό επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ ως προς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2020, με τα νέα προκλητικά «δωράκια» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο «μηνιαίο δελτίο», οι παρεμβάσεις αυτές «θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική οικονομική πολιτική που στοχεύει στην κάλυψη της αποεπένδυσης που συντελέστηκε κατά την περίοδο της κρίσης».

Αναφορικά με την προτεινόμενη ρύθμιση, που αναφέρεται στον «βάσιμο λόγο» για την εγκυρότητα της καταγγελίας σύμβασης εργασίας, ο ΣΕΒ τη χαρακτηρίζει «αντικίνητρο για νέες προσλήψεις» και πετώντας ακόμα πιο μπροστά την «μπάλα» των αντεργατικών ανατροπών, ρίχνει και τις νέες απαιτήσεις του στο τραπέζι: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισάγει σύστημα αιτιολογημένης απόλυσης, θα πρέπει να προβεί σε μία συνολική και δη ριζική αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης όσο και μεταξύ άλλων το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ' ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού, τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Παράλληλα, ο ΣΕΒ εμφανίζεται να στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης (καθώς και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης) για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ζητούμενο βέβαια είναι η κλιμάκωση των «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου περισσότερο «ζεστό» χρήμα να πάει απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Με αυτήν την προοπτική, τονίζει ο ΣΕΒ, «η χρηματοδότηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ - και των όποιων υπερπλεονασμάτων - μέσω της υπερφορολόγησης δεν είναι βιώσιμη και εμποδίζει την οικονομία να εισέλθει σε μία τροχιά υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Ιδιαίτερα όταν περικόπτονται δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της παζαρεύει με τους «θεσμούς» τη διαμόρφωση ενός «ειδικού λογαριασμού» ύψους 5,5 δισ. ευρώ ως πρόσθετη εγγύηση στους επίσημους μεγαλοπιστωτές του ελληνικού κράτους, με τον Αλ. Τσίπρα να λέει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα πως έτσι «θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».

Στην ίδια ρότα, η πλευρά του ΣΕΒ τονίζει: «Θεωρητικά αυτό δίνει τη δυνατότητα για σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 3,5% για τα έτη 2020, 2021 και 2022 κατά 1%, δηλαδή 2,5%, υπό την αίρεση της έγκρισης από το Γιούρογκρουπ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ