Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική επιθετικότητα

Η Αγκυρα επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση του ανατολικού Αιγαίου, «σπρώχνει» δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή και προχωρά σε νέες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Το τουρκικό γεωτρύπανο που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ
Το τουρκικό γεωτρύπανο που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ
Μέρος ενός σκληρού γεωπολιτικού «πόκερ» που διευρύνεται σε όλη την περιφέρεια Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής - Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί η τουρκική επιθετικότητα, που οξύνεται αμείωτα. Με φόντο την κλιμάκωση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία, η Τουρκία κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή πως ζητούμενο είναι να εισακουστούν και οι δικές της αξιώσεις στην ενεργειακή και γενικότερη μοιρασιά που εξετάζεται.

Ετσι, μετά την αποστολή του γεωτρύπανου «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχει εξαγγείλει πως ξεκινά γεωτρήσεις από μέρα σε μέρα, η Αγκυρα έθεσε πάλι ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης του βόρειου Αιγαίου. Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και παραβιάζει συμφωνίες που - σύμφωνα με την Αγκυρα - προβλέπουν την «αποστρατιωτικοποίηση του ανατολικού Αιγαίου». Πάντως, αναδεικνύοντας και το ρόλο του ΝΑΤΟ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι όταν «ξεκίνησε η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» (βλέπε συμφωνία για Μεταναστευτικό) «όλοι οι σύμμαχοι, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα διεξαγόταν με τρόπο που δεν θα προκαταλαμβάνει τις εθνικές πολιτικές (σ.σ. αξιώσεις) των μελών του ΝΑΤΟ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 25 Μάη η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», την οποία για πρώτη φορά η διοίκηση κέντρου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διεξάγει ταυτόχρονα σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, περιλαμβάνει «πιο προηγμένα σενάρια κρίσης - εντάσεων και εμπόλεμης περιόδου» και γίνεται με τη συμμετοχή 131 σκαφών, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων.

Ζητούμενο μια «κατάσταση "win - win"»

Στο μεταξύ, διαμηνύοντας ότι ζητούμενο του τουρκικού κεφαλαίου είναι να μην αποκλειστεί από κολιγιές που προχωρούν, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο (...) Ας κοιτάξουν την Ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια δυο απειλές».

Ενδιαφέρον είχε και η συνέντευξη που έδωσε στο «CNN Turk» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.«Η Μεσόγειος δεν είναι "λίμνη του πατέρα" κανενός. Εχουμε χωρικά ύδατα εκεί. Εχει και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) χωρικά ύδατα, υπάρχει ένα κράτος εκεί (...) Ο "Πορθητής" μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανό μας "Γιαβούζ"». Ωστόσο, την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας», ενώ σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με Ισραήλ και Αίγυπτο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε: «Σήμερα στη διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση "win-win" (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους) με όλους τους ενδιαφερόμενους (...) Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική».

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις σε έντονο ύφος. Ετσι, ο πρέσβης και γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, αμφισβήτησε το ρόλο των νησιών στον καθορισμό ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι «νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» αλλά και ότι «τα τελικά θαλάσσια όρι» μεταξύ χωρών «μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών - όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών - ή δικαστικών αποφάσεων».

Τέλος, ξεχώρισε και η παρέμβαση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. Αφού επανέλαβε ότι «η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα εναντίον της Τουρκίας και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία», είπε ότι «είναι καλό» για την κυβέρνηση της Κύπρου «να θυμάται το 1974», δηλαδή την τουρκική εισβολή στο νησί.

Προχωρούν νέες επενδυτικές συμφωνίες

Το δικό τους στίγμα για την «αξία» της γειτονιάς μας δίνουν και οι νέες επενδυτικές συμφωνίες που «εγκαθιστούν» ακόμα πιο αποφασιστικά σ' αυτήν ενεργειακούς κολοσσούς. Τέτοια είναι αυτή που σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα θα φέρει τη γαλλική «Total» και στο «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοινοπραξία με την ιταλική «Εni». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η «Total» θα εμπλακεί και στην αξιοποίηση και άλλων κυπριακών «οικοπέδων».

Αλλωστε, τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, μελετώντας τις επόμενες κινήσεις τους.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μαρία Αντενμπαρ, δήλωσε σχετικά με ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ ότι «αυτήν τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να μην υπάρξει κλιμάκωση και να βρεθεί μια καλή και σωστή λύση», ενώ ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Τέλος, ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Χουάνγκ Σινγκιάν, δήλωσε ότι το Πεκίνο «καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Κύπρος και η Τουρκία θα αντιμετωπίσουν τις διαφορές μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ