Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κυβέρνηση - ΝΔ μαζί διαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» (βλέπε σελ. 6 - 7), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ρωτήθηκε για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σχετικά με το 7ήμερο. Σημείωσε:

-- Κατά την άποψή μας είναι μια ακόμη «διαμάχη», αντιπαράθεση, κοκορομαχία, για πράγματα στα οποία συμφωνούν και οι δύο στη βασική τους κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ήδη έχει ξεκινήσει - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικροτεί και η ΝΔ - η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, και του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου. Υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως του «Παπαστράτου» - που λέει η ΝΔ, αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης, άσχετα το πώς το είπε - αλλά υπάρχει αυτό το γεγονός, για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου έχει συμφωνήσει, το έχει υιοθετήσει, το έχει εγκρίνει, όπου μιλά για 7 ημέρες συνεχούς εργασίας...

-- Λειτουργίας λένε αυτοί.

-- Λειτουργίας, αλλά με υποχρέωση να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα οι εργαζόμενοι και να είναι συνεχής η εργασία. Εχουν δικαίωμα βέβαια μια φορά το μήνα για ένα Σαββατοκύριακο να το έχουν ελεύθερο, άρα να έχουν 5ήμερη εργασία, τις υπόλοιπες 3 εβδομάδες του μήνα, λέει αυτή η σύμβαση, θα δουλεύουν 7 ημέρες, άρα ισχύει αυτό. Και όταν ανοίγεις τέτοιους νόμους - που τους ψηφίζει η κυβέρνηση, και έχει συμφωνήσει και η ΝΔ και δυστυχώς και άλλα κόμματα - ανοίγεις αυτόν το δρόμο για 7ήμερη συνεχή εργασία. Και σε άλλους κλάδους έχει γίνει, και σε νοσοκομεία, που μπορεί να παίρνουν κανένα ρεπό, αλλά το κύριο ζήτημα, αυτό που είχε η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα εδώ και 150 χρόνια για σταθερή εργασία, 8ωρο ωράριο, ώστε να υπάρχουν 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυσης και 8 ώρες να αναπληρώνει τις δυνάμεις του, αυτό που έγινε τότε, σήμερα είναι όχι μόνο επίκαιρο, όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και απαραίτητο για την ίδια την ψυχική και σωματική υγεία. Γιατί παλιότερα βλέπαμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μυική δύναμη, γιατί ήταν περισσότερο χειρωνακτική εργασία, αλλά σήμερα δεν βλέπουμε την πνευματική πίεση, που προκαλεί και ατροφία μυών και βεβαίως οδηγεί σε νέες ασθένειες. Αρα λοιπόν, αυτό που ο εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει ημερήσια, αλλά και εβδομαδιαία και να έχει οπωσδήποτε μέρα ξεκούρασης κάθε εβδομάδα, είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά και ρεαλιστικό να γίνει, γιατί η τεχνολογία, η επιστήμη έχει φτάσει σε τεράστια επίπεδα, δηλαδή και να ζήσουμε και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας με πενθήμερη εργασία, με μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Αυτά μπορεί να λυθούν και έτσι αυξάνεις και τις θέσεις απασχόλησης. Για να μην πω για την κυριακάτικη αργία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την κατάργηση και τη γενίκευσή της. Ξεκίνησε παλιότερα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για κάποιες πόλεις, τα τουριστικά κέντρα, μετά συνέχισε για κάποιους κλάδους, μόνο τον επισιτισμό, τον τουρισμό, και πάει να γενικευτεί τώρα και στο εμπόριο κ.λπ. Αρα λοιπόν, όταν ανοίγεις αυτά τα ζητήματα και δημιουργείς μια εργασιακή ζούγκλα, είναι επόμενο να κρύβονται μέσα από μια τέτοια αντιπαράθεση για το τι εννοούσε ο ένας και τι εννοούσε ο άλλος, αφού και οι δύο συμφωνούν και ψηφίζουν στη Βουλή τέτοιες αλλαγές που οδηγούν εκεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org