Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΦΠΑ
Η κυβέρνηση ζητάει συγχωροχάρτι για την αντιλαϊκή πολιτική της

Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της, που παραμένει και οξύνεται, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες το απόγευμα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχει προσθέσει με μορφή τροπολογιών και τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Με την έναρξη της συζήτησης, από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας επιδιώχθηκε να μετατρέψουν τη συζήτηση σε κυβερνητική φιέστα, αξιοποιώντας και τις δηλώσεις Μητσοτάκη για εργάσιμη βδομάδα 7 ημερών, ώστε να οξύνουν την πόλωση και την αντιπαράθεση πάνω στα κάλπικα δίπολα. Προσπάθησαν παράλληλα να ενισχύσουν τη λογική του «μικρότερου κακού», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αν κυβερνήσει θα αναιρέσει τα μέτρα που ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της, Γ. Βρούτσης, είπε ότι τα όσα νομοθετεί τώρα η κυβέρνηση είναι η «επιστροφή στο 2014». Ακολούθως, παρουσίασε τη ΣΣΕ που έχει υπογράψει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, για να πει ότι η κυβέρνηση, κάνοντας αποδεκτή τη σύμβαση, έχει ήδη νομιμοποιήσει την 7ήμερη εργασία, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί και το ΠΑΣΟΚ, μοιράζονται τις ευθύνες για τη σημερινή ζούγκλα εργασίας, εφαρμόζοντας και ενσωματώνοντας Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αυτές για 12ήμερη εργασία, με «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αντίστοιχες με τη ΝΔ ήταν οι αναφορές και του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκου.

Η άλλη όψη της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε στη συζήτηση ότι η κυβέρνηση πήρε 100, δίνει 1 «και θέλετε συγχωροχάρτι για τα έργα και τις ημέρες σας» ώστε να συνεχίσει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή πολιτική που θέλει το κεφάλαιο, ρίχνοντας ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων του λαού. Το ίδιο, ανέφερε, επιδιώκουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που «υπερθεματίζουν σε αντιλαϊκά μέτρα» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προωθήσει την 7ήμερη εργασία σε μια σειρά κλάδους, με μέτρα όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς κ.ο.κ.

Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» είναι η άλλη όψη της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ για την κοροϊδία της ...«13ης σύνταξης» σημείωσε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από επίδομα 300 ευρώ για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, όταν ο νόμος Κατρούγκαλου είναι σε ισχύ, φαγώθηκαν 2,4 δισ. από τους συνταξιούχους με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και έχασαν πάνω από 3 συντάξεις.

Οσο για τις 120 δόσεις, σημείωσε ότι με τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών μειώνεται μεν το ποσό των χρεών που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, όμως το τίμημα για τους αυτοαπασχολούμενους είναι οι συντάξεις πείνας, αφού θα μειωθούν, ενώ οι ρυθμίσεις γίνονται με όρους τραπεζικού δανεισμού, δηλαδή με τόκο.

Για τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που δήθεν αφορά την προστασία από την απόλυση, είπε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να καλλιεργήσει φιλεργατικό προφίλ» όταν έχει νομοθετήσει τις ομαδικές απολύσεις, διατηρεί τη δοκιμαστική περίοδο ενός έτους κ.λπ.

Αν θέλει η κυβέρνηση να ανακουφίσει τους εργαζόμενους, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, να κάνει εδώ και τώρα αποδεκτές τις 4 τροπολογίες του ΚΚΕ για τη διαγραφή τόκων προσαυξήσεων χρεών προς το Δημόσιο, την κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου, τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους, την κατάργηση της διάταξης που βάζει εμπόδια για την κήρυξη απεργίας.

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει ασύστολα τους εργαζόμενους με τα μέτρα της, αφού όχι μόνο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των απωλειών, αλλά αφήνει ανέπαφο και ενισχύει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των τριών μνημονίων, την εργασιακή ζούγκλα, την τρομοκρατία, την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των νεκρών και σακατεμένων στους χώρους δουλειάς.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να ανακουφίσει πραγματικά τους εργαζόμενους, τόνισε, θα έφερνε για ψήφιση την πρόταση νόμου των 530 συνδικάτων, που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, για την πραγματική αύξηση των μισθών και την επαναφορά των ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org