Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή

Από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Copyright 2019 The Associated

Από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
Τη μέρα της Νάκμπα, 15 Μάη, μέρα της ολοκληρωτικής καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948, οι παλαιστινιακές οργανώσεις προγραμματίζουν διαδηλώσεις ενάντια στην κλιμακούμενη ισραηλινή προκλητικότητα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, επισκέφθηκε χτες τη Γάζα και χαρακτήρισε «τελευταία ευκαιρία» την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στην παλαιστινιακή «Χαμάς» και την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από την ισραηλινή πολεμική μηχανή μεταξύ 4ης και 5ης Μάη, με αποτέλεσμα περίπου 30 νεκρούς και σημαντικές καταστροφές σε εκατοντάδες κτίρια. Αφορμή της επίσκεψης ήταν τα εγκαίνια ηλιακού πάρκου για νοσοκομείο της πόλης, λίγες ώρες μετά την άφιξη του Καταριανού απεσταλμένου Μοχάμεντ Αλ Εμάντι στην περιοχή, όπου παρέδωσε 30 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη υποτίθεται των βασικών αναγκών δεκάδων χιλιάδων οικογενειών. Ωστόσο, αργότερα χτες το μεσημέρι, οι δικαιούχοι έκαναν ουρά στα γραφεία υπηρεσιών πρόνοιας για να διαπιστώσουν πως το επίδομα δεν ήταν παρά μία επιταγή μόλις 100 δολαρίων...

Το Κατάρ υποστηρίζει πως έχει δώσει από το 2012 περίπου 750 εκατ. δολάρια για έργα στέγασης, υποδομών και υπηρεσιών αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν έχει καταβάλει αυτά τα ποσά άμεσα στα στελέχη της «Χαμάς» που διοικούν την περιοχή, επειδή έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Την περασμένη βδομάδα, το Κατάρ υποσχέθηκε πως θα δώσει άλλα 480 εκατ. δολάρια για τους Παλαιστίνιους, από τα οποία όμως τα 300 εκατ. προορίζονται για αυτούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Μέσα σε όλα αυτά, εκπρόσωπος του Οργανισμού Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σίτιση χιλιάδων Παλαιστινίων αν δεν συγκεντρωθούν μέχρι τον Ιούνη περίπου 60 εκατ. δολάρια ως επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Ανακοίνωση της ΕΕΕΔΑ

Την επέτειο της Νάκμπα μνημονεύει σε ανακοίνωσή της και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, εκφράζοντας τη στήριξή της στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Οπως σημειώνει: «Η 15η Μάη, η πιο μαύρη παλαιστινιακή επέτειος, που ονομάζεται Νάκμπα, δηλαδή τότε που το πάνοπλο Ισραήλ κατέλαβε με πόλεμο το 60% των εδαφών του Παλαιστινιακού κράτους και ο Παλαιστινιακός λαός διασκορπίστηκε σε 4 χώρες (Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο), όπου ζουν μέχρι σήμερα χωρίς δικαίωμα επιστροφής στις εστίες τους. Αυτή δεν ήταν η πρώτη τραγωδία που βίωσε ο Παλαιστινιακός λαός αλλά ούτε και η τελευταία, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα».

Γίνεται αναφορά στη στήριξη και κάλυψη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, στη στάση του ΟΗΕ, στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς και στο αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία της «Νέας Παλαιστίνης».

Οπως σημειώνεται, με βάση τις υπάρχουσες διαρροές «το νέο αυτό σχέδιο κατοχυρώνει την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και εδραιώνει παραπέρα την κυριαρχία του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Επεκτείνει τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη για να συνδέονται μεταξύ τους, δίνοντας στο Ισραήλ τη δυνατότητα μεγαλύτερης διείσδυσης σε αυτά τα εδάφη και κατακερματίζοντας ακόμα παραπέρα το κράτος της Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ θα αναλάβει την ασφάλεια της "Νέας Παλαιστίνης", η οποία δεν θα έχει δικαίωμα σε δικό της στρατό. Σε αντάλλαγμα, θα ορίσουν την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών, Ισραήλ και "Νέας Παλαιστίνης", και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε διάστημα ενός έτους από τη συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Ο εκβιασμός συνίσταται στο ότι αν οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε υποστήριξη και θα απαγορεύσουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στα παλαιστινιακά εδάφη με οποιονδήποτε. Η υποκρισία συνίσταται στη δήλωση ότι αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την οικονομική τους υποστήριξη».

Καταλήγοντας, η ΕΕΔΔΑ «καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά αυτά σχέδια, που στόχο έχουν τον παραπέρα στραγγαλισμό του παλαιστινιακού κράτους και του λαού του. Καλεί τον ελληνικό λαό να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια, που δυναμιτίζουν την ειρήνη στην περιοχή και αφαιρούν από τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα να έχει δική του πατρίδα, ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη». Ακόμα, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση «να σταματήσει τη σύμπλευσή της με τους εχθρούς του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ