Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέα ένταση με καταγγελίες για «σαμποτάζ» σε πετρελαιοφόρα
  • Πιέσεις για έρευνες και «ανησυχίες» για την «ασφαλή ναυτιλία και ναυσιπλοΐα» σε περιοχή νευραλγική για τη διεθνή παραγωγή και μεταφορά Ενέργειας
  • Αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα από τις ΗΠΑ

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι καταγγελίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Σαουδικής Αραβίας περί περίεργων «ενεργειών» αναίμακτου «σαμποτάζ» σε τέσσερα πετρελαιοφόρα, το πρωί της περασμένης Κυριακής, κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα και σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων από τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αυξάνουν σημαντικά την ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, από όπου περνά πάνω από το ένα πέμπτο της διεθνούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις αυτές, οι πιέσεις, οι κυρώσεις και η όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, συνδέονται άμεσα με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε όλη την ευρεία Μέση Ανατολή, που ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και φτάνει έως τη Συρία και το Ιράν.

Στην περιοχή του Περσικού κατευθύνονται τις τελευταίες λίγες μέρες το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν», τα συνοδευτικά αντιτορπιλικά «USS Bainbridge», «USS Mason» και «USS Nitze» και το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Arlington», ενώ δόθηκε εντολή για την αποστολή περισσότερων βομβαρδιστικών «B-52» στη βάση Ουντέιντ του Κατάρ και για την επαναφορά ορισμένων από τις αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot» που είχαν αποσυρθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από Ιορδανία, Κουβέιτ και Μπαχρέιν, στο πλαίσιο «αναδιάταξης» των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτήματα για τις δολιοφθορές

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ αναφέρθηκε σε «εγκληματική ενέργεια» κατά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων - δύο από τη Σαουδική Αραβία, ενός από τα ΗΑΕ και άλλου ενός από τη Νορβηγία. Επίσης γίνεται λόγος για «τουλάχιστον δύο πλοία με οπές στις πλευρές τους εξαιτίας επίδρασης όπλου». Σε κάθε περίπτωση, το περίεργο αυτό περιστατικό καταδίκασαν αξιωματούχοι περιφερειακών οργανισμών και χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, που το αντιμετώπισε ως πιθανό μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προβοκάτσιας σε βάρος του, με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων γεωπολιτικών αντιπάλων του.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε έντονα «τη δολιοφθορά» σε δεξαμενόπλοια, τονίζοντας πως τέτοιες «εγκληματικές ενέργειες συνιστούν σοβαρή παραβίαση της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας και ναυτιλίας, ενώ μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή».

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε τις «επιχειρήσεις δολιοφθοράς», διαβλέποντας πως «θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της».

Στη Σαουδική Αραβία, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ενέργειες δολιοφθοράς» στα τέσσερα δεξαμενόπλοια, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Χάλιντ Αλ Φάλιχ, χαρακτήρισε το συμβάν «απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τον ασφαλή πετρελαϊκό ανεφοδιασμό των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο».

Στην Τεχεράνη, ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαίτησε έρευνες ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση με τα τάνκερ, τονίζοντας ότι είναι μεγάλης σημασίας η ασφαλής ναυτιλία και ναυσιπλοΐα. Επέστησε επίσης την προσοχή «σε συνωμοσίες τις οποίες ενορχηστρώνουν καλοθελητές και ξένοι τυχοδιώκτες, για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση του Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης»: «Ενα αεροπλανοφόρο που διαθέτει τουλάχιστον 40 - 50 αεροπλάνα και 6.000 άνδρες αποτελούσε σοβαρή απειλή για εμάς στο παρελθόν, όμως τώρα είναι στόχος και οι απειλές έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες... Αν οι Αμερικανοί κάνουν κάποια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε ανάρτησή του στο «Twitter» τόνισε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, σχεδίαζε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Θύμισε έτσι άρθρο του Μπόλτον το 2017 στο περιοδικό «National Review», με τίτλο «Πώς να αποχωρήσουμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ αν κλιμακωθεί η σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν».

Τι είπαν σε Κάιρο, Βαγδάτη και Παρίσι

Στο Κάιρο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε «όλες τις ενέργειες που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ», εκφράζοντας την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Στη Βαγδάτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για όσους Αμερικανούς βρίσκονται στη χώρα, συνιστώντας επαγρύπνηση και προσοχή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πριν μεταβεί στο Βέλγιο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μιλώντας στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν», χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν τιμούν και δεν σέβονται τις υπογραφές τους σε διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέρεμι Χαντ, διέβλεψε τον κίνδυνο, λόγω αυξημένης έντασης, να γίνει «από ατύχημα» σύρραξη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ