Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Κρέμεται» από την κυβέρνηση

Τρόπους να ξεπεράσει το «στραπατσάρισμα» στο θέμα των ταυτοτήτων αναζητεί η Ρηγίλλης, αλλά συνεχίζει τη στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές και τη συναινετική τακτική της

Τους λόγους και τις «αφορμές» εξαιτίας των οποίων βρέθηκε άλλη μια φορά «πίσω από τις εξελίξεις» χάνοντας ολοφάνερα έδαφος στη δικομματική διαμάχη εξουσίας, αναζητεί η ηγεσία της ΝΔ, αδυνατώντας βέβαια να διακρίνει ως βασική αιτία γι' αυτό την ταύτισή της με την κυβερνητική πολιτική και τη συναινετική τακτική της.

Η Ρηγίλλης, που δείχνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις, προσπαθεί να ξεπεράσει... μέσω της «λήθης» το στραπατσάρισμα που υπέστη, με αφορμή τη σχεδιασμένη αναβίωση του θέματος των ταυτοτήτων και αναζητεί τρόπους, «επικοινωνιακού» κυρίως χαρακτήρα, για να ισορροπήσει στη μάχη των εντυπώσεων. Προς το παρόν η ηγεσία της ΝΔ περιορίζεται σε ρόλο «θεατή» των εξελίξεων στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος και «κρέμεται» από τα χείλη του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ, η ομιλία του οποίου θα καθορίσει και τη στάση της. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη γραμμή της άσκησης πιέσεων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, εμφανιζόμενη ταυτόχρονα ως «προστάτης» των λαϊκών συμφερόντων! Ο Κ. Καραμανλής θα επιμείνει στη γραμμή της «υπεύθυνης και σοβαρής» αντιπολίτευσης, αναμένοντας την «αναγνώριση» αυτής της στάσης από τα μεγάλα αφεντικά, η οποία όμως όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις αργεί πολύ...

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις εντυπώσεις που θεωρείται ότι κέρδισε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων, παραδέχονται ότι η κυβέρνηση «πήρε μια ανάσα» και ανέκαμψε προσωρινά, αλλά σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι μετά το συνέδριο τα πράγματα θα δυσκολέψουν μπροστά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.). Οι ίδιοι, όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμούσαν ότι ο Κ. Σημίτης θα εξέλθει ιδιαίτερα ενισχυμένος από το συνέδριο και με ένα «πετυχημένο» ανασχηματισμό μπορεί να «πάει καλά» μέχρι το Δεκέμβρη. Δεν πιστεύουν ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου στο επικείμενο συνέδριο θα έχει καμία τύχη, αφήνοντας έτσι να φανεί η προτίμηση της Ρηγίλλης να έχει αντίπαλο στις επόμενες εκλογές ένα «κουρασμένο» και «φθαρμένο» Κ. Σημίτη. Επίσημα τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο Μ. Εβερτ «προλαβαίνοντας», όπως συνήθως, τη Ρηγίλλης. «Το θέμα είναι εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και δε μας απασχολεί», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κ. Λαλιώτη για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας όμως ότι η απόφαση αυτή «θυμίζει έγκαιρη εγκατάλειψη βυθιζόμενου πλοίου, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων των έργων στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αλλοι βουλευτές όμως θεωρούν ότι ο Κ. Λαλιώτης αναλαμβάνει τον κομματικό μηχανισμό για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην «ομαλή διαδοχή» του Κ. Σημίτη.

Η επικοινωνιακή ήττα της ΝΔ στο θέμα των ταυτοτήτων αναβιώνει, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, την εσωκομματική διαμάχη για την «αντιπολιτευτική» τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Ορισμένοι βουλευτές ζητούν να προκριθεί η σκληρή και εφόλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τη σημερινή «ήπια» και «αναποτελεσματική». Στο πλαίσιο αυτό δε λείπουν και αυτοί (Στ. Δήμας) που αξιώνουν από τον Κ. Καραμανλή να θέσει στη ΔΕΘ ευθέως ζήτημα πρόωρων εκλογών. Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ δε φαίνεται να αλλάζει την ακολουθούμενη τακτική, αλλά εκτιμά ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΜΕ που έκαναν «θεαματική στροφή» απέναντι στην κυβέρνηση, σε σχέση με αυτή που κρατούσαν στις αρχές του καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή, έντρομη η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αποτρέψει τυχόν «εμπλοκή» των φιλομοναρχικών βουλευτών του κόμματος στην υπόθεση επιστροφής Γλύξμπουργκ. Σε χτεσινή σύσκεψη με τους συνεργάτες του ο Κ. Καραμανλής απαίτησε να μην «αναμειχθούν» οι βουλευτές με δηλώσεις τους, προκειμένου να μη δεχτεί νέο πλήγμα η στρατηγική του «μεσαίου χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ