Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλλιεργούν το έδαφος για τον Γλύξμπουργκ

Κλίμα για την «επιστροφή» του Γλύξμπουργκ καλλιεργείται συστηματικά από ορισμένους κύκλους στο έδαφος του εξόφθαλμου συμβιβασμού της κυβέρνησης Σημίτη στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Φανερή επιδίωξη είναι να αποτελέσει η επιστροφή ή μη του έκπτωτου μονάρχη αντικείμενο ενός νέου παρατεταμένου γύρου αποπροσανατολισμού του λαού, αλλά και τεχνητού «διχασμού» του που θα ορθώσει νέα εμπόδια στους ενωτικούς και ταξικούς αγώνες των εργαζομένων.

Το θέμα έχει αναλάβει να προωθήσει «εργολαβικά» η ναυαρχίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη, το «Βήμα», ενώ η κυβέρνηση Σημίτη διά του εκπροσώπου της έσπευσε να αυτοαναγορευτεί ως «υπερασπιστής της δημοκρατικής νομιμότητας» τη στιγμή που εμφανίζεται έτοιμη να αποζημιώσει τον Γλύξμπουργκ για την «περιουσία του» μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου(!). Ο Δ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει το προχτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο ο Γλύξμπουργκ «έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση»(!) και ούτε λίγο ούτε πολύ το ζήτημα έχει περιοριστεί τι θα γίνει με το σπίτι που ψάχνει στο Ψυχικό(!), περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης με απόφασή του έχει απαγορεύσει στον τέως βασιλιά να επικαλείται μια τέτοια βασιλική ιδιότητα, όπως επίσης του έχει στερήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τίτλους, πράγμα άλλωστε το οποίο απαγορεύει και το Σύνταγμα της χώρας μας». Ταυτόχρονα επιδόθηκε σε φραστικούς λεονταρισμούς λέγοντας ότι «εμείς θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα και βεβαίως δε θα επιτρέψουμε, ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών, να δημιουργούνται εντυπώσεις». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο έκπτωτος να επιστρέψει με δανέζικο διαβατήριο, που φέρεται ότι κατέχει, είπε ότι «το διαβατήριο που διαθέτει ένας πολίτης, πρέπει να είναι σύμφωνο και σε αρμονία με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας που ενδεχομένως υποδέχεται έναν τέτοιο πολίτη».

Στο σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» αναφερόταν ότι ο Γλύξμπουργκ «έχει αποφασίσει» (!) την επιστροφή και μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα και σχεδιάζει να έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το ύψος της αποζημίωσης για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «αποδέχεται μια αποζημίωση της τάξεως των 20 δισ. δρχ.»(!), ενώ ο τέως διεκδικεί αποζημίωση ύψους 187 δισ. δρχ.(!). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα δημοσιοποιηθεί το Φλεβάρη και μέχρι τότε και κυρίως αργότερα θα σηκωθεί μπόλικος κουρνιαχτός για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Στο «στόχαστρο» θα βρεθεί βέβαια η ΝΔ, τα στελέχη και οι βουλευτές της οποίας δεν μπορούν να κρύψουν τις «γαλάζιες» προτιμήσεις τους, κονιορτοποιώντας, με τη βοήθεια του φιλοκυβερνητικού Τύπου, τα περί «μεσαίου χώρου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ