Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός «να βάλει πλάτη» ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές

Σε συγκέντρωση κατοίκων στην Κρανιά Δήμου Γόργιανης Γρεβενών, μίλησε, το Σάββατο το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη συμπαράσταση του Κόμματος ζήτησε ο δήμαρχος για λύσεις στα προβλήματα

Να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα ο λαός, για την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την εφαρμόζουν και την υπηρετούν, για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που όχι μόνον δεν αντιμετωπίζουν, αλλά οξύνουν τα προβλήματα και ετοιμάζουν ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος του λαού στα επόμενα χρόνια. Να αναπτύξουν τον ενωμένο αγώνα τους οι εργαζόμενοι, στηρίζοντας και το Κόμμα για να παλεύουμε πιο αποτελεσματικά για τα δικαιώματα του λαού, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ, σε συγκέντρωση των κατοίκων στην Κρανιά - Βλαχοχώρι του Δήμου Γόργιανης Ν. Γρεβενών, με αφορμή την επίσκεψή της στην περιοχή, όπου ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο την ανακήρυξε επίτιμο δημότη του Δήμου Γόργιανης.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και σε σχέση με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών της Νοτιοδυτικής Πίνδου, όπως τα έθεσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Γόργιανης, ιδιαίτερα για το σοβαρότατο πρόβλημα του άθλιου οδικού δικτύου της περιοχής, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

Κατανοούμε ότι το πρόβλημα της έλλειψη δρόμων είναι φλέγον, το πιο άμεσο και ο κρίκος μέσα από τον οποίο αναδείχνεται το σύνολο των προβλημάτων της περιοχής, το πρόβλημα της ανάπτυξης.

Εμείς, το ΚΚΕ, μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής, με βάση τις πολλές δυνατότητες της ίδιας της περιοχής. Με στήριξη της κτηνοτροφικής, της δασικής και γεωργικής παραγωγής, με ανάπτυξη της υποδομής για σωστή τουριστική αξιοποίηση της περιοχής σε όφελος των κατοίκων της. Λέμε «ναι» στην τουριστική ανάπτυξη, κι εδώ στην περιοχή σας. Ομως, προσέξτε: Βάζουμε πάντα το ερώτημα ποιον ωφελεί αυτή η ανάπτυξη. Ωφελεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής ή κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες; Γιατί, μπορεί κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες μεγαλοκεφαλαιούχοι να φτιάξουν τουριστικές επιχειρήσεις και στην περιοχή σας για πλούσιους. Ομως εσείς, σ' αυτή την περίπτωση δεν έχετε να κερδίσετε. Γι' αυτό λέμε, όταν τα έργα ωφελούν τους λίγους και όχι τους πολλούς τα έργα είναι αντιλαϊκά.

Από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στα χωριά του νομού Γρεβενών
Από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στα χωριά του νομού Γρεβενών
Πολύ καλά, λοιπόν, κάνετε και επικεντρώνετε το άμεσο στους δρόμους που πρέπει να γίνουν, αλλά δε φτάνει αυτό. Αν δε γίνουν κι άλλα έργα παρέμβασης να στηριχτεί η ντόπια παραγωγή, η τουριστική ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων της περιοχής. Αλλά σκεφθείτε το, γιατί τόσα χρόνια δε γίνονται αυτοί οι τόσο αναγκαίοι δρόμοι; Γιατί όποια κυβέρνηση θα το ήθελε αυτό, έστω και για τις ψήφους σας. Ασφαλώς και δε σας ξέχασαν. Κάτι άλλο συμβαίνει. Η πολιτική που εφαρμόζουν δεν τους το επιτρέπει. Κι αν έφτιαχναν το δρόμο θα πρέπει να κάνουν κι άλλες επενδύσεις για την αξιοποίηση των δασών, να στηριχτεί η παραγωγή, κτηνοτροφία - γεωργία, κι αυτό πρέπει να το διεκδικείτε, που θ' ανοίξει το δρόμο στη στήριξη του βιοπαλαιστή.

Αντί αυτό, διαθέτουν στα μεγάλα συγκροτήματα τα χρήματα για να θησαυρίζουν, εκεί που κερδίζουν οι μεγάλοι. Αυτοί, τώρα, ιδιωτικοποιούν -ξεπουλάνε και τα δάση, τα δίνουν στους κεφαλαιοκράτες! Κι εδώ πρέπει να σας πούμε ότι υπάρχουν και "οικολογικές οργανώσεις", που τις χρησιμοποιούν για να δικαιολογούν ότι δεν κάνουν έργα, ενώ προωθούν το ξεπούλημα των δασών. Προσέξτε το!

Γενικεύοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα σημειώσει:

Τα προβλήματα είναι τεράστια και στις πόλεις και στα χωριά, έχουμε και θα αυξάνει η φτώχεια, μας ξαναγυρίζουν στα συσσίτια! Γι' αυτό οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες πρέπει να παλεύουν ενωμένα. Χρειάζεται συνεργασία αγώνας για όλα για να μην περάσουν τα χειρότερα. Αυτοί εξαπατούν τον κόσμο, ρουσφετολογούν και εξαγοράζουν, εξαπατούν τον κόσμο π.χ. με τις 5-10.000 που λένε στους συνταξιούχους. Είναι δυνατόν να δεχόσαστε την κοροϊδία, ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα έτσι;

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε, επίσης, στα Βαλκάνια, σημειώνοντας: Στα Βαλκάνια γίνεται μια σχεδιασμένη παρέμβαση για να βάλουν στο χέρι, οι ισχυρές χώρες, να μοιράσουν και να ελέγξουν τον πλούτο των χωρών, τα πετρέλαια κλπ. Δεν τους ενδιαφέρει αν αλλάξουν τα σύνορα, αν χυθεί αίμα. Κι αν ανοίξει η αλλαγή των συνόρων θα υπάρξει πρόβλημα και για τα δικά μας σύνορα, επισήμανε τονίζοντας τις ευθύνες και της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, στέλνοντας και Ελληνες στρατιώτες.

Ετσι, καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε: «Αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, θα προκαλέσουν με την πολιτική και τα αντιλαϊκά τους μέτρα, συντριπτικό χτύπημα στα λαϊκά συμφέροντα και στην ύπαιθρο τα επόμενα χρόνια. Και δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Εμείς διεκδικούμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα τοπικά προβλήματα να λυθούν. Αλλά και για την αφύπνιση του λαού, για να παρέμβει, να δράσει με αγώνες. Γιατί μόνοι μας δε φτάνουμε, θέλουμε στήριξη για να παλεύουμε πιο αποτελεσματικά για τα δίκαια του λαού». Και διαβεβαίωσε: «Πιστεύουμε στο δίκαιο του λαού. Αυτό μας δίνει δύναμη. Ενα σας λέμε. Θα συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις του λαού. Αλλες υποδείξεις που μας λένε να τα παρατήσουμε, "να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις", τις απορρίπτουμε. Πιστεύουμε ότι ο λαός θα νικήσει αλλά πρέπει να βάλει περισσότερες πλάτες».

Ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Δήμου Γόργιανης Παπαπούλιος Γιάννης, αφού αρχικά τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή ξεχωριστή η χαρά που είστε σήμερα κοντά μας», υπογραμμίζοντας την εξαιρετική δραστηριότητα του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα για τα προβλήματα του δήμου και της περιοχής:

«Ετούτη η γωνιά του ν. Γρεβενών που προικίστηκε με το δώρο της φύσης το όμορφο δάσος έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία και εξακολουθεί να υφίσταται την άρνησή της για ανάπτυξη. Και ανάπτυξη χωρίς οδικό δίκτυο δε νοείται. Είναι το μόνο σχεδόν κομμάτι του νομού που ταλανίζεται με χωματόδρομους, ενώ, τώρα, υπόσχονται ότι θα δημοπρατηθεί ο οδικός άξονας Καλλιθέα - Κρανιά Μικρολίβαδο, μετά από προσπάθειες φορέων, του δήμου και της νομαρχίας».

Ειδικότερα, για το οδικό δίκτυο ο δήμαρχος υπενθύμισε πως από χωματόδρομους ταλανίζονται ακόμα τα χωριά: Καλλιθέας - Πριονίων - Κρανιάς, Κηπουριού - Σιταρά, Κηπουριού Μοναχητίου, Μικρολίβαδου Αγ. Νικολάου - Περιβολίου, ενώ με χωματόδρομο συνδέονται Κρανιά - Μπάλτσες - Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια -Κάλντα. Ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, σε έργα ύδρευσης - δικτύων αποχέτευσης, σε εξοπλισμό σταθμών εξέτασης ασθενών, στη δασική οδοποιία, σε γεωφράγματα και μικρά αρδευτικά (Κηπουριού - Καλλιθέας), στην αγροτική οδοποιία.

Πέρα απ' αυτά ο Δήμος προβάλλει ως αναγκαία αναπτυξιακά έργα: Ανάπλαση -διαμόρφωση χώρου Γέφυρας Σπανού και Σταυροποτάμου. Ολοκληρωμένα δίκτυα ανάπτυξης και Τουρισμού (δίκτυα μονοπατιών στα δάση κλπ.), κατασκευή ΥΗΣ, κτηνοτροφικά πάρκα Κρανιάς και Πηγαδίτσας (μετεγκαταστάσεις), ίδρυση εκτροφείου θηραμάτων κλπ.

Ο δήμαρχος, αφού σημείωσε πως η εσωτερική μετανάστευση από την περιοχή πήρε το χαρακτήρα «εκκένωσης» μετά τον εμφύλιο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χωριά να φαντάζουν «στοιχειωμένα», τόνισε πως: παρ' όλα αυτά ένα μέρος των ορεινών περιοχών μπορεί να αποτελέσει και πάλι βάση δυναμικής ανάπτυξης μέσα από δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής, αλλά και την ενίσχυση της γεωργίας. Σημείωσε ακόμα ότι ως φτωχός καποδιστριακός Δήμος Γόργιανης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, λειτουργίας και επιβίωσης. Και ζήτησε από την κυβέρνηση να διαθέσει στους δήμους τα χρήματα που δικαιούνται.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση στο τμήμα Εγνατίας Γρεβενά -Παναγίας, με πρόσχημα παρέμβαση κάποιας οργάνωσης («Αρκτούρος»), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμπαθέστατο ζώο η αρκούδα, συμπαθέστερος όμως ο άνθρωπος που πρέπει εξυπηρετείται με συγκοινωνία και επικοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ