Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δικομματικό ... «πάρτι φαντασμάτων»

Ο Κ. Λαλιώτης συνηθίζει να εκτοξεύει φράσεις του τύπου «η μνήμη του μέλλοντός μας» κι άλλα τέτοια ωραία και ...κατανοητά. Ακόμα όμως, κι αν κάποιοι δε διαθέτουν το βάθος της σκέψης του υπουργού - και φέρελπι γραμματέα του ΠΑΣΟΚ - παρακολουθώντας τα πολιτικά δρώμενα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται με τι είδους υλικά «μνήμης» θέλουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χτίσουν το «μέλλον» του τόπου. Το γεγονός, δε, ότι τελευταία η πολιτική επικαιρότητα μοιάζει με ...«πάρτι φαντασμάτων», με συνέπεια να ξαναζωντανεύουν μερικές από τις πιο «λαμπρές» στιγμές του δικομματισμού, που έχει έκπαλαι γνωρίσει ο τόπος, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

***

Οπως όλοι θυμούνται, αμέσως μετά το κυβερνητικό στραπάτσο που υπέστη το ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη, λόγω Ασφαλιστικού, ο Κ. Σημίτης κατέφυγε στη συνταγή του «φωτός και του σκότους». Αφού δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να ανακαλύψει καμία διαχωριστική γραμμή, που να χωρίζει την πολιτική του από την πολιτική της ΝΔ, γύρισε το ημερολόγιο στο 1960 και βάλθηκε να κατατροπώσει την ...κακούργα τη Δεξιά. Μέχρι και στη Γυάρο πήγε ο πρωθυπουργός, σε μια «συμβολική», λέει κίνηση. Πράγματι, η εν χορδαίς και οργάνοις πολιτική και ιστορική καπηλεία είναι το κατάλληλο σύμβολο του ΠΑΣΟΚ...

Ακολούθως, η «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ «φωτός και σκότους» εμπλουτίστηκε με ένα ακόμα στοιχείο: Τις ταυτότητες και την αναγραφή η μη του θρησκεύματος! Εδώ πια το «σκληρό ροκ», που έχει υποχρεώσει η κυβέρνηση την κοινή νοημοσύνη (σ.σ: πρόκειται για το... αισθησιακό μπλουζ του «προοδευτικού» ΠΑΣΟΚ με τη «συντηρητική» ΝΔ) δε λέγεται. Τουτέστιν, αφού κανένας άλλος δε διανοείται να εκδώσει στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση ταυτότητα «αριστερού», ο κ. Σημίτης σκέφτηκε να αξιοποιήσει τον κ.Χριστόδουλο για να βγάλει την κάλπικη ταυτότητα. Εκτοτε, λοιπόν, ο Κ.Σημίτης επιδεικνύει το πλαστό δελτάριο που του «χορηγήθηκε» από την Αρχιεπισκοπή - μέσω της γνωστής σικέ διαμάχης - και περιφέρεται σαν δήθεν «αριστερός» και γνήσιος απόγονος του «διαφωτισμού». Οσο για τα φερέφωνά του διατείνονται ότι η «σύγχρονη διαχωριστική γραμμή» μεταξύ «Αριστεράς - Δεξιάς» είναι η θέση για τις ταυτότητες! Λίγο ακόμα και θα ανακηρύξουν τους Κ.Στεφανόπουλο και Α.Ανδριανόπουλο, που έχουν αρνητική θέση όσον αφορά την αναγραφή, σε ...«Νέστορες» και «θεία βρέφη» της ...Αριστεράς!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και υπόθεση Γλύξμπουργκ, οπότε μια νέα «διαχωριστική γραμμή» ήρθε από το ...«μέλλον»: Να πάρει ή να μην πάρει σπίτι στην Ελλάδα ο Κοκός; Να έρθει ή να μην έρθει με ξένο διαβατήριο; Τέλος πάντων, κοντά τρεις δεκαετίες μετά από το δημοψήφισμα, κάποιοι αναζητούν την οριογραμμή για να αποδείξουν την «προοδευτικότητά τους», ζητώντας απάντηση στο φλέγον ερώτημα: Είμεθα υπέρ ή κατά της ...βασιλευομένης δημοκρατίας(!); Ελεος!

***

Η υπαγωγή της πολιτικής ζωής πίσω από την «οριογραμμή» της γελοιότητας και του χατζατζαρισμού, που συνιστούν τα παραπάνω, όσο κι αν είναι οφθαλμοφανής δεν παύει να είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη. Τα διάφορα τερτίπια αποπροσανατολισμού συνιστούν μια πικρή συνταγή για τον τόπο. Ισοδυναμούν με την επιστροφή της χώρας σε ιστορίες που η επανάληψή τους δεν είναι απλώς «φάρσα», αλλά και μοντέλο εξαπάτησης που εγγυάται την τραγωδία του πισωγυρίσματος για το λαό.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως οι ίδιοι σεναριογράφοι που θέλουν να ποδηγετήσουν την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη με όρους «φωτός και σκότους» ή «Κοκού», ή «χριστοδουλιάδας», είναι οι ίδιοι που εκτός από τους «τέως» και νυν θεομπαίχτες, σπονσοράρουν και την επιστροφή της Ελλάδας σε κλωνοποιημένα διλήμματα του τύπου «Καραμανλής ή Παπανδρέου»!

Ο λαός, με την εμπειρία τόσων δεκαετιών δικομματισμού, με τις μνήμες και τη ζώσα αρνητική εμπειρία αυτής της πραγματικότητας, δεν έχει την πολυτέλεια να αιχμαλωτιστεί ξανά.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ