Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ!

Μαχητικό αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο

Εξω από το ορμητήριο του πολέμου, το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, διαδήλωσαν μαχητικά την Κυριακή οι Θεσσαλοί αγωνιστές της ειρήνης. Εκεί, στη «ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά», όπως το χαρακτήρισε στην ομιλία του, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, οι φιλειρηνιστές, απ' όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, ύψωσαν το «λάβαρο» της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Δίνοντας το «παρών» τους στο μεγάλο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου και συμμετείχαν δεκάδες οργανώσεις και φορείς της Θεσσαλίας, έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή και σ' όλο τον κόσμο. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα νέα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ σε βάρος των Βαλκανίων και την εγκληματική συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σ' αυτά και έδωσαν όρκο ότι με την πάλη τους θα «ξηλώσουν» το στρατηγείο του «θανάτου», από την περιοχή και τη χώρα, που συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας.

Το συλλαλητήριο

Κυριακή απόγευμα. Οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας καταφτάνουν στο χώρο του συλλαλητηρίου, με πούλμαν που ξεκίνησαν από τους τέσσερις νομούς της περιοχής. Κρατώντας πανό και σημαίες, φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συγκεντρώνονται έξω από το στρατηγείο, όπου υπάρχει αστυνομική δύναμη. «Αυτό το στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό», «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια», είναι μερικά από τα συνθήματά τους. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η συμμετοχή των νέων αγωνιστών της ειρήνης που βροντοφωνάζουν: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλιά».

Εκπρόσωποι των φορέων, που συμμετέχουν στο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο, απευθύνουν χαιρετισμό. «Μοναδική ελπίδα για τους λαούς της περιοχής είναι η ενεργός μαζική δράση για να ξεκουμπιστούν από τα Βαλκάνια και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και οι ΗΠΑ με τα σχέδιά τους», επισημαίνει στο χαιρετισμό του ο Χ. Ρούσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου. Το λόγο παίρνει στη συνέχεια ο Ν. Λάζος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, ο οποίος καταγγέλλοντας τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στα εγκλήματα που διαπράττει το ΝΑΤΟ, λέει: «Για το Στρατηγείο της Λάρισας, κάποιοι υπέγραψαν συμφωνία λειτουργίας, εν μέσω πανηγυριών, σαμπάνιας και πυροβολισμών. Κάποιοι υπέγραψαν για να περνάνε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα ανεξέλεγκτα, κάποιοι υπογράφουν για τη συμμετοχή του στρατού μας στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Αυτούς τους κάποιους εμείς τους γνωρίζουμε καλά. Με όποιο "κοστούμι" και αν παρουσιάζονται, έχουν την ίδια εγκληματική φάτσα με τους Σολάνα, Ολμπράιτ, Μπλερ κ.ά.».

Και στη συνέχεια η Γιώτα Ζάγουρα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, διαβάζει το ψήφισμα του συλλαλητηρίου, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τον αγώνα μας ενάντια στο ΝΑΤΟ, υπερασπιζόμαστε την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού και της πατρίδας μας, τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. Με συνέπεια συνεχίζουμε τον αγώνα μας για: Να φύγουν τα στρατηγεία και οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ και να φύγει η χώρα μας από τη "λυκοσυμμαχία" της βαρβαρότητας και του πολέμου. Να γυρίσουν στην πατρίδα όλα τα ελληνικά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής».

Οι διαδηλωτές αρχίζουν να φωνάζουν ακόμα πιο δυνατά τ' αντιΝΑΤΟικά συνθήματα. Θέλουν και με τη δύναμη της φωνής τους να δηλώσουν τη θέλησή τους να παλέψουν ενάντια στο ΝΑΤΟ, την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Και καίνε συμβολικά τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου επιδίδει το ψήφισμα σε αξιωματικό του στρατηγείου, τον συνταγματάρχη Δ. Μπίρο.

Πατριωτικό καθήκον

Ακολουθεί μαχητική πορεία στους δρόμους του Τυρνάβου, που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τους φιλειρηνιστές υποδέχεται η Επιτροπή Ειρήνης Τυρνάβου και ο εκπρόσωπός της, Ν. Κούβελας, απευθύνοντας χαιρετισμό, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή της πόλης, που δε λαμβάνει μέρος στην κινητοποίηση και δε συμβάλλει στην οργάνωσή της. Και καλεί στο βήμα τον δήμαρχο Καρδίτσας Χρ. Τέγο, που είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο.

Στην ομιλία του ο Χρ. Τέγος τονίζει: «Δηλώνουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας πως θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να ξηλώσουμε το στρατηγείο του "θανάτου" από την περιοχή μας. Δεν πρόκειται να παγιδεύσουν κανένα μας αυτοί που με περίσσευμα υποκρισίας υποστηρίζουν πως τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα υπερασπίζουν την ειρήνη στα Βαλκάνια, βομβαρδίζοντας αμάχους, σκορπίζοντας το θάνατο, καταστρέφοντας πολιτισμούς, υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των λαών της περιοχής για πολλά χρόνια. Ξέρουμε καλά πως η αιμοσταγής παρέα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ακονίζουν συνεχώς τα μαχαίρια τους και ετοιμάζονται για δημιουργία νέων κρίσεων, για νέο λουτρό αίματος στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Το στρατηγείο του "θανάτου" έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των σχεδίων τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο δήμαρχος Καρδίτσας, αφού τονίζει ότι για τους φορείς και τις οργανώσεις της Θεσσαλίας αποτελεί πατριωτικό καθήκον η αντίσταση στο ΝΑΤΟ και σε ό,τι αυτό εκπροσωπεί, υπογραμμίζει: «Το φωνάξαμε και το φωνάζουμε δυνατά: Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε όσο οι βάσεις και τα στρατηγεία είναι δίπλα στα σπίτια μας, όσο παραμένει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όσο η χώρα μας συμμετέχει στη "λυκοσυμμαχία" του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ