Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΓΣΕΕ
Νέες εξαγγελίες, ίδια πολιτική

Την ίδια πολιτική, διανθισμένη με μπόλικες δόσεις «κοινωνικής ευαισθησίας», πρόκειται ν' ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, χωρίς ν' αμφισβητούν το «κεκτημένο» της ΟΝΕ, θα προσαρμοστούν στις ανάγκες της προπαγανδιστικής επιχείρησης για τόνωση του «κοινωνικού προσώπου» του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα υπερασπίζουν το έργο που άσκησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Διαφορετικά αντέδρασαν στα λεγόμενα του πρωθυπουργού οι συνδικαλιστικές της παρατάξεις. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος κινήθηκε στη γραμμή αποδοχής και στήριξης της κυβέρνησης, ενώ στον αντίποδα ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΕ και επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε την εργατική τάξη σε επιφυλακή και τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα ν' απαντήσουν αγωνιστικά, διαδηλώνοντας το Σάββατο έξω από την Εκθεση Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της.

Στη συνάντηση όπου συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελης, ο Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ για το ασφαλιστικό επέμεινε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ανατροπές μέσω διαλόγου. «Δε θα μπει στο ντουλάπι», είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας μια πρόγευση προς τα πού θα κινηθεί η γραμμή προπαγάνδας της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε στους συνδικαλιστές ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ εξήρε τη στάση της πλειοψηφίας για την «εργασιακή ειρήνη» που επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε την τελευταία 6ετία κατά 2,3% το χρόνο και πως η κυβέρνησή του ενίσχυσε τον κοινωνικό μισθό. Ακόμα ότι εξετάζει τη φορολογική μεταρρύθμιση και «ανακάλυψε» τη βελτίωση των έμμεσων και άμεσων φόρων.

«Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα είναι γνωστές - σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Μαυρίκος - οι εργαζόμενοι τις γνωρίζουν. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει γιατρειά. Οι εξαγγελίες τους δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση». Γι' αυτό ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαχητικά μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Ο Γ. Μαυρίκος άσκησε κριτική και στην τακτική της ΝΔ, η οποία είπε ότι «μέσα σ' αυτά τα πλαίσια δημαγωγεί και λαϊκίζει, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση "στον ίδιο θεό πιστεύουν"». Υπογράμμισε επίσης τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αποδεχόμενη τις γνωστές αστικές θεωρίες περί «ανταγωνιστικότητας» και «παραγωγικότητας» γίνεται συνένοχη με τη στάση της στα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

«Νερό στο μύλο» της κυβερνητικής προπαγάνδας έριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος είδε τον πρωθυπουργό «έτοιμο να ενισχύσει τα κοινωνικά κονδύλια». Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να ελαχιστοποιήσει τα εργατικά αιτήματα στο να «καλυφθούν οι απώλειες» και να μην είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον επανέλαβε τα περί φορολογικής μεταρρύθμισης και τη σύνδεσή της με το ασφαλιστικό που πρέπει, όπως είπε, «να έχουν κοινωνική ταυτότητα». Μια ταυτότητα που βεβαίως αναζητείται όχι στους ταξικούς αγώνες των συνδικάτων, αλλά στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», που όπως φαίνεται θα πάρει επίσημη μορφή μετά τη διάσκεψη που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στις 26 Σεπτέμβρη.

Είναι τέτοια μάλιστα η αλλεργία του Χρ. Πολυζωγόπουλου σε τέτοιους αγώνες, που, απαντώντας σε ερώτηση αν η ΓΣΕΕ «καλύπτει» τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, απάντησε σε απαξιωτικό ύφος ότι «η ΓΣΕΕ δεν είναι για να καλύπτει κινητοποιήσεις άλλων», υπονοώντας την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.

Αναξιοπιστία στην πολιτική και στους πολιτικούς, διαπίστωσε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Γ. Μανώλης, ο οποίος σχολίασε με αυτό τον τρόπο τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι υπάρχει αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και ότι η πολιτική του ενισχύει τους φτωχούς. Για βαθύ κοινωνικό ρήγμα έκανε λόγο ο Α. Καλύβης εκ μέρους της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και περιγράφοντας τη συζήτηση είπε ότι «μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ