Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Είναι το ίδιο σάπια όπως το σύστημα που την τρέφει

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 18 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη νύχτα που η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε το νεολαίο Παύλο Φύσσα, παιδί μεταλλεργάτη, στο Κερατσίνι. Εξι μέρες πριν, στις 12 Σεπτέμβρη του 2013, τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση με λοστάρια και αιχμηρά αντικείμενα σε βάρος πρωτοπόρων κομμουνιστών, συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στέλνοντας 9 από αυτούς αιμόφυρτους στο νοσοκομείο.

Τα δύο περιστατικά ήταν η «κορύφωση» της «δράσης» που είχε αναπτύξει όλη την προηγούμενη περίοδο η Χρυσή Αυγή, με δολοφονίες και χτυπήματα σε βάρος μεταναστών, επιθέσεις σε νεολαίους, ακόμα και μαθητές. Είχε ταχθεί ενάντια στην απεργία των Χαλυβουργών, παίρνοντας το μέρος του επιχειρηματία Μάνεση, είχε «εμφανιστεί» σε καταπέλτες ενάντια σε απεργίες των ναυτεργατών και πάει λέγοντας.

Η Χρυσή Αυγή είναι το μαντρόσκυλο του συστήματος, που ανάλογα με τις ανάγκες του το μαζεύει ή το ξαμολάει. Είναι δύναμη κρούσης του κεφαλαίου, που με τη δημαγωγία, το ψέμα και το λαϊκισμό, την προσαρμογή της ανάλογα με τις περιστάσεις σαν το ερπετό, έχει στόχο να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις, να υφαρπάξει γνήσιες λαϊκές ψήφους και με τη δύναμη που θα της έχουν δώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να στραφεί στη συνέχεια εναντίον τους, υπονομεύοντας, ακόμα και χτυπώντας ανοιχτά το κίνημα, κάθε προσπάθεια αντίστασης που θα αναπτύσσεται ενάντια στα αφεντικά της.

Αυτή την περίοδο, αξιοποιώντας την απογοήτευση των εργαζομένων από τα κόμματα που εμπιστεύτηκαν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, την ανέχεια που αντιμετωπίζουν λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κομμάτων, δε διστάζει να εμφανίζεται ως «η μοναδική αντιμνημονιακή, φιλολαϊκή επιλογή», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Ενώ, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Χρ. Παππάς, στις 2 Σεπτέμβρη, στο ρ/σ «Real»: «Με την έννοια της αντιπλουτοκρατίας, αντικαπιταλισμού της κοινωνικής δικαιοσύνης και τα λοιπά, ναι είμαστε αριστεροί, ακραιφνείς αριστεροί»...

Μάλιστα, τώρα εμφανίζεται να προχωράει παραπέρα και να διεκδικεί και στην αστική διακυβέρνηση. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της: «Μόνο μία αληθινά εθνική και λαϊκή κυβέρνηση θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα. Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το εθνικιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στους διεθνείς εξουσιαστές».

Είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο παιδί του συστήματος, τροφοδοτείται από το θολό δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που λανσάρισαν τα αστικά επιτελεία και βέβαια υιοθέτησαν όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα. Πατάει στις γνωστές ψευτοθεωρίες περί «Ελλάδας υπό κατοχή» που έχει χάσει την «εθνική της ανεξαρτησία», βγάζοντας, όπως είναι άλλωστε ο ρόλος της, λάδι το κεφάλαιο ως τάξη, δουλεύοντας για την εγχώρια αστική τάξη. Ο εμπλουτισμός τώρα της ρητορικής της με τα περί «αντιπλουτοκρατίας», «αντικαπιταλισμού» και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι μία επιπλέον απόδειξη του ρόλου της.

Το ...πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή, όσο και αν προσπαθεί, όσο και αν επιδίδεται σε αντισυστημική ρητορεία, δεν μπορεί να κρύψει τους δεσμούς αίματος που έχει με τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με ντόπια μονοπώλια που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα συμφέροντά τους να εξυπηρετούνται και με άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες εκτός από την ΕΕ, χωρίς να θέτουν άμεσα ζητήματα εξόδου απ' το ευρώ, το αφήνουν ανοιχτό ως προοπτική. Εκφράζει, επίσης, ανάγλυφα την επιδίωξη της αστικής τάξης να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, σπρώχνοντας τη χώρα και το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που εντείνονται, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Τι λέει, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή; Επισημαίνει ότι «το ευρώ απεδείχθη η καταστροφή μας. Εθνικό νόμισμα ισοδυναμεί με εθνική ανεξαρτησία και αυτός οφείλει να είναι βασικότερος στόχος μιας εθνικής ηγεσίας», χωρίς όμως να θέτει σήμερα ζήτημα εξόδου από την Ευρωζώνη. Οπως, άλλωστε, έχουν δηλώσει στελέχη της, «το ευρώ το έχουμε πληρώσει και δε θα το χαρίσουμε».

Η Χρυσή Αυγή επαναφέρει το μύθο της «εθνικής ανάπτυξης», μιας οικονομικής ανάπτυξης προς το συμφέρον του «έθνους», δηλαδή και του κεφαλαίου και των εργαζομένων, που θα στηρίζεται στην «οικονομική αυτάρκεια». Πώς θα επιτευχθεί αυτό σύμφωνα με τη ΧΑ; Μα με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας. Ετσι, σύμφωνα με τη ΧΑ: «...θα δημιουργηθούν, μέσω της εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, με γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, νέα ορυχεία για πολύτιμους λίθους και σιδηρομεταλλεύματα. Τα έσοδα από αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα, σε νέες γεωργικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές μονάδες και αμέσως μετά στην προσπάθεια αναδημιουργίας μίας εθνικής βιομηχανίας». Ομως, επειδή το τεράστιο έργο της έρευνας και της εξόρυξης δεν μπορεί να στηριχθεί με ελληνικά κεφάλαια, η ΧΑ προτείνει προκήρυξη «διεθνούς διαγωνισμού» για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι τα περί εθνικής αυτάρκειας κ.λπ. πάνε περίπατο, αφού μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει στην πραγματικότητα το δρόμο για συμπράξεις με ξένα μονοπώλια στον τομέα της Ενέργειας ανεξαρτήτου εθνικότητας, αν δηλαδή θα είναι αμερικάνικα, ρωσικά, αγγλικά ή γαλλικά και μάλιστα σε έναν τομέα που η ΧΑ προβάλλει ως τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίξει το όποιο σχέδιο ανάπτυξης. Βεβαίως, τα περί ισότιμης και επωφελούς συνεργασίας είναι κουραφέξαλα, αφού σε συνθήκες καπιταλισμού και εντός του ιμπεριαλιστικού συστήματος, τους όρους τούς επιβάλλει πάντα ο ισχυρότερος.

Οι ...αντισυστημικές θέσεις της ΧΑ για το χρέος

Οι θέσεις που εκφράζει η ΧΑ για το χρέος είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, παρόμοιες με αυτές που εκφράζουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ενώ επιχειρεί με τη σειρά της να νομιμοποιήσει το χρέος που έχει δημιουργήσει το κεφάλαιο, στη συνείδηση του λαού. Αναφέρει λοιπόν: «Η ΧΑ στοχεύει στον άμεσο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους και όλων των δανειακών συμβάσεων από το 1974 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονη σύσταση ειδικών ελεγκτικών ομάδων, που να κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία όλων των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί ακόμα και κράτη - "μπανανίες" της Λατινικής Αμερικής όπως ο Ισημερινός. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, διότι έτσι θα προκύψει και ποιοι έλαβαν τις μίζες και το μαύρο χρήμα». Τι κάνει η Χρυσή Αυγή; Ο,τι και τα άλλα αστικά κόμματα. Προσπαθεί να αποκρύψει ότι το χρέος φέρει τη σφραγίδα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προσπαθώντας να πείσει ότι είναι δημιούργημα κάποιων λαμόγιων. «Πρωτίστως, όμως, θα προκύψει επισήμως ποιο μέρος του χρέους είναι παράνομο και επαχθές, το οποίο και το κράτος μας θα αρνηθεί να το αποπληρώσει», που σημαίνει ότι όπως και να έχει, ο λαός θα πρέπει να πληρώσει ένα χρέος που δημιούργησαν άλλοι. Βέβαια, εδώ πρέπει να πούμε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος της Βουλής, πήρε τα πρωτεία της Χρυσής Αυγής. Σύστησε τη λεγόμενη «Επιτροπή αλήθειας για το χρέος» και κατάφερε να ...βρει τελικά ποιο μέρος του χρέους είναι ...«επαχθές, επονείδιστο» κ.λπ., κ.λπ.

Οι ...ρηξικέλευθες προτάσεις της ΧΑ για την ανεργία

Η ΧΑ αξιοποιεί και την ανεργία για να χύσει το φασιστικό της δηλητήριο στην εργατική τάξη. Προκειμένου να σκιάσει ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, ότι η μεγάλη εκτίναξή της είναι προϊόν της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης (που είναι εξαφανισμένη από τις θέσεις της), στις αναλύσεις της αναφέρει ότι «το μνημόνιο βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και εκτόξευσε τα ποσοστά της ανεργίας. Το πρόβλημα αυτό εδράζεται στις θλιβερές μεταπολιτευτικές πολιτικές, που οδήγησαν σε διάλυση κάθε παραγωγικής διαδικασίας και στο να πλημμυρίσει η χώρα με λαθρομετανάστες». Η ΧΑ προτείνει μία λύση άμεση: «Απέλαση όλων των λαθρομεταναστών σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες». Η ΧΑ ξεχνά να μας πει ότι οι μετανάστες εργάτες αξιοποιούνται ως φτηνό εργατικό δυναμικό και ότι η ίδια είχε στήσει δουλεμπορικά, που στο όνομα του «οι Ελληνες να έχουν δουλειά», εξασφάλιζαν μεροκάματα πείνας, συμπιέζοντας και τα μεροκάματα των Ελλήνων εργαζομένων κάτω από τα επίπεδα αυτά των μεταναστών. Το παιχνίδι γνωστό και παλιό στον καπιταλισμό. Αντί να παλεύουν από κοινού Ελληνες και ξένοι εργάτες για ίδια μεροκάματα, για από κοινού προστασία δικαιωμάτων τους, να σκοτώνονται για μια θέση εργασίας, για το ποιος θα αντικαταστήσει τον άλλον με μεροκάματα πείνας χωρίς δικαιώματα. Ποιον συμφέρει αυτό το διαίρει και βασίλευε; Μα το κεφάλαιο, που πετυχαίνει να ρίξει ενιαία μισθούς Ελλήνων και ξένων.

Απαιτεί ευθέως τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου

Οι θέσεις της ΧΑ για την Υγεία συμπεριλαμβάνουν την εξής μία: «Επιδότηση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και προτίμηση της αγοράς φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα - και όχι εισαγόμενων - για τα δημόσια νοσοκομεία». Οσο για τα νοσοκομεία, αυτά κατά τη ΧΑ θα σωθούν αν «τεθεί άμεσα φραγμός στις πρακτικές τις διεφθαρμένης και κλεπτοκρατικής διαχείρισης».

Προτείνει, ακόμα, «φοροαπαλλαγές για επενδυτές επιχειρηματίες, πλοιοκτήτες που απασχολούν μόνο Ελληνες εργαζόμενους». Βέβαια, πουθενά στο 24σελιδο «πρόγραμμά» της, αλλά και στα προεκλογικά φυλλάδια που έχει τυπώσει, δεν αναφέρει ούτε λέξη για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Και πώς να το πει, όταν στη Βουλή δεν κάνει άλλη δουλειά από το να καταθέτει Ερωτήσεις για την υπεράσπιση των εργοδοτών, όταν η ίδια στέλνει τους μπράβους της να χτυπήσουν τους εργάτες, όπως αυτούς της Ζώνης, όταν διεκδικούν αξιοπρεπή μεροκάματα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οταν προσπαθεί να στήσει δουλεμπορικά γραφεία που τα βαφτίζει «σωματεία», για να προσφέρει τσάμπα εργατικά χέρια στα αφεντικά της. Τέτοια απόπειρα είναι σε εξέλιξη στο Πέραμα, σε απόσταση μερικών μέτρων από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ δουλεμπορικό είχε στήσει πέρσι στη Χαλκίδα, στέλνοντας Ελληνες εργαζόμενους να δουλεύουν με 18 ευρώ μεροκάματο και ανασφάλιστοι.

Το είπαμε και το ξαναλέμε: Καμία λαϊκή ψήφος στη Χρυσή Αυγή. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα οφείλουν να απομονώσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής από παντού, από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ, φέρνοντας πιο κοντά την προοπτική για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, τη δύναμη που μπορεί να στείλει στο σκουπιδοτενεκέ τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και τη μήτρα που τα γεννά.


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ