Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
«Σφαγείο» στην Πρόνοια
  • Αντίστοιχα για την Πρόνοια προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού στα 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι το 2015. Η μείωση αυτή θα φέρει άγριες επιπλέον περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (μόνο αυτά ήταν 800 εκατ. ευρώ). Ενέχει τον κίνδυνο να κλείσουν ή να γίνει ανταποδοτική η λειτουργία των προνοιακών ιδρυμάτων που παρέχουν υπηρεσίες για βρέφη και παιδιά χωρίς οικογένεια ή οικογένεια προβληματική, αναπήρους κ.λπ., να απολυθούν εργαζόμενοι.

Με την πρόβλεψη του μνημονίου 3 για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα θα συνδέονται αντίστοιχα με τα χρόνια ασφάλισης και με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ως συνέπεια θα είναι η άγρια περικοπή τους.

Συγκεκριμένα:

-- Ενας εργαζόμενος που είχε 5 χρόνια δουλειάς, μετά από σοβαρό ατύχημα, η αναπηρική του σύνταξη δεν μπορούσε να είναι κατώτερη των 387 ευρώ. Μετά την εφαρμογή του μνημονίου 3 θα πάρει μόνο 87 ευρώ.

-- Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε βαριά αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, όπως από μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, νεφροπαθείς, παραπληγικοί κ.λπ. Θα παίρνουν σύνταξη στα 62 και στα 67 χρόνια, όταν το προσδόκιμο ζωής για κάποιους από αυτούς δε φτάνει ούτε τα 55 χρόνια.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση την εφαρμογή των κριτηρίων για την παροχή επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Τάχα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και τη μη ταλαιπωρία των αναπήρων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προώθησαν μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος περικοπών με τον νόμο 4331.

Πρακτικά, εάν κάποιος πληροί τα εισοδηματικά, περιουσιακά, οικογενειακά και άλλα κριτήρια, με τα οποία έχει δικαίωμα να διεκδικήσει κάποια ενίσχυση, τότε μόνο θα παραπέμπεται στα ΚΕΠΑ, για να κριθεί εάν έχει και τον απαιτούμενο βαθμό αναπηρίας. Δηλαδή, οι κρατικές παροχές για τις πρόσθετες ανάγκες του αναπήρου δε συνδέονται με αυτή καθαυτή την αναπηρία αλλά εάν δεν έχει «στον ήλιο μοίρα» ή και οικογένεια για να τον συνδράμει. Πρωταγωνιστής αυτού του νομοσχεδίου και των αντιλαϊκών μέτρων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ 1, Δ. Στρατούλης, στέλεχος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ 2.

Αυτό που προωθούν είναι ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» για τους πλέον εξαθλιωμένους, με το οποίο οι ανάπηροι θα καλούνται να καλύψουν όχι μόνο τις γενικές τους ανάγκες, όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός, αλλά και τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία τους.

Οι παραπάνω περικοπές, ανεξάρτητα από τη μορφή «σοκ» με την οποία εφαρμόζονται λόγω των συνθηκών της βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, είναι απολύτως σύμφωνες με την πολιτική δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών της ΕΕ, έχουν μόνιμη εφαρμογή και στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους.

Γι' αυτό από κανένα κόμμα της αστικής διαχείρισης δεν υπήρξε ούτε υπάρχει πολιτική για την ανάπτυξη ενός δημόσιου δωρεάν πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας, το οποίο να απευθύνεται πριν απ' όλα στους υγιείς - πριν αρρωστήσουν - που είναι και η βασική αποστολή της πρόληψης. Το αντίθετο μάλιστα έχουν αποπειραθεί να κάνουν. Π.χ. η Νέα Δημοκρατία (Βορίδης) να περικόψει κρίσιμες προληπτικές εξετάσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ (Κουρουμπλής) να επιβάλει επιπλέον πληρωμές στους καρκινοπαθείς επειδή δεν έκαναν προληπτικές εξετάσεις.

  • Με το 3ο μνημόνιο αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας από το 4% στο 6% υπολογιζόμενο στο σύνολο της κύριας σύνταξης (πριν από τις περικοπές του 2010) και αντίστοιχα επιβλήθηκαν κρατήσεις 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Ακόμα και το γνωστό 5ευρω στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας προβλέπεται από τον Οκτώβρη του 2015 είτε να επανακαθιερωθεί είτε να επιβληθεί ισοδύναμο μέτρο αφαίμαξης των ασθενών. Επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τις εργασίες που παρέχει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην Υγεία ανοίγει το δρόμο για επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών που εξαναγκάζονται να απευθύνονται σ' αυτόν λόγω των σοβαρών ελλείψεων του δημόσιου τομέα (υποστελέχωση, μακρόχρονα ραντεβού για χειρουργεία, θεραπείες, ακτινοβολίες κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ