Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο
  • «Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε μια πρόταση που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε ενώ σήμερα δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να ακολουθεί αυτό που προτείνει στην Ελλάδα το ΚΚΕ;», ρωτάνε μερικοί.

Η πρώτη απόπειρα των εργαζομένων, των λαών, να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, της σοσιαλιστικής επανάστασης, μπορεί να ηττήθηκε, όμως η προσφορά της είναι ανεκτίμητη στην Ιστορία των λαών, στην Ιστορία που γράφεται απ' τα κάτω. Είναι ανεκτίμητη σε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Οφείλουμε να μελετήσουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς και το γιατί οδηγηθήκαμε στην ήττα, που κόστισε σε όλη την ανθρωπότητα, όχι μόνο στους λαούς που την έζησαν άμεσα με την αντεπανάσταση. Αυτό κάνουμε ως ΚΚΕ.

Οι απαντήσεις πρέπει να αναζητηθούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτήν που προβάλλουν διάφοροι απολογητές του καπιταλισμού. Αυτό που ηττήθηκε ήταν η παραβίαση των αρχών του σοσιαλισμού, της νέας κοινωνίας, η διατήρηση ή ενίσχυση στοιχείων του παλιού, της παλιάς κοινωνίας, του παλιού τρόπου παραγωγής, που συνεχίζουν να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανατροπή τους.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι χρήσιμα για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, για να μπορέσει η επόμενη προσπάθεια να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία. Εξάλλου, πάντα στην ανθρώπινη κοινωνία υπήρχαν και τα πισωγυρίσματα. Ποτέ το νέο δεν κυριάρχησε αμέσως και απευθείας.

Σήμερα, όλες οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, πρώτα απ' όλα η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στο λαό, οι μεγάλες δυσκολίες της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες της παραγωγής και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ο κίνδυνος ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, φανερώνουν ότι οι λαοί, οι εργαζόμενοι, είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να ακολουθήσουν το δρόμο της ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ