Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Μισή ... «σταγόνα» προσλήψεις
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε αρχικά 6.000 προσλήψεις, για να καταλήξει στις 4.500 μέχρι τέλος του 2015. Ισχυρίζεται ότι αυτές οι 4.500 «γλίτωσαν» από το 3ο μνημόνιο και το «σερβίρει» ως κατάκτηση της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Ακόμα και αυτή η εξαγγελία περιορίστηκε σε 2.440 υγειονομικούς, όπου ανακοινώθηκε «η έναρξη των διαδικασιών» για την πρόσληψή τους πρακτικά για το 2016, εάν γίνουν.

Η γενική γραμμή της κυβέρνησης, την οποία παρουσιάζει ως «κατόρθωμα», είναι ορισμένες «επείγουσες και στοχευμένες» προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ως «σωτηρία» των δημόσιων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ. Κάποιες προσλήψεις ενδεχομένως να γίνουν. Ολες οι κυβερνήσεις έκαναν προσλήψεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το προηγούμενο διάστημα, κατά κύριο λόγο, τέτοιες «προσλήψεις» έκανε. Επίσης, ζήτησε έγκριση από την ΕΕ για προγράμματα 48μηνων συμβάσεων για άνεργους υγειονομικούς, ενώ προωθεί 3.025 θέσεις μέσω των 5μηνων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα και αν γίνουν το 100% αυτών που εξαγγέλθηκαν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται στη λειτουργία τους οι δημόσιες μονάδες Υγείας, με ό,τι συνεπάγεται για τους ασθενείς και την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών. Οι προηγούμενες απώλειες σε προσωπικό δεν πρόκειται να αναπληρωθούν. Δεν καλύπτονται ούτε καν οι συνταξιοδοτήσεις των δύο τελευταίων χρόνων.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτών των προσλήψεων θα είναι για θέσεις επικουρικών, με «μπλοκάκια», κ.λπ. διότι δεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πληρώνονται από τα έσοδα των κρατικών νοσοκομείων. Η υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας καθώς και η παραπέρα διεύρυνση των προσωρινών και ελαστικών εργασιακών σχέσεων άρχισαν να εφαρμόζονται αρκετά χρόνια πριν από την οικονομική κρίση και αποσκοπούν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας, στο πλαίσιο της προσαρμογής της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεων του κράτους, με αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. Το 3ο μνημόνιο προβλέπει για την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα και για όσες υπηρεσίες δε θα μπορούν να ανταποκριθούν - π.χ. λόγω υποστελέχωσης - να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Σε αυτήν τη βάση ο απελθών υπουργός Υγείας ανανέωσε τη σύμβαση ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες ΜΕΘ, καθώς και για άλλες ιατρικές πράξεις, όπως εμβολιασμούς, ακτινοθεραπείες, διακαθετηριακές βαλβίδες. Ο υπουργός ρύθμισε έτσι την αγορά αυτών των υπηρεσιών από τα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος ασφαλιστικά ταμεία.

Η ανακοίνωσή του, «χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών», είναι διφορούμενη αφού δεν έχει αναιρεθεί ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει συμμετοχή των ασθενών στη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα από 30% έως 50% επί του νοσηλίου. Επιπλέον, τι θα γίνει όταν ένας ασθενής εξαναγκαστεί να νοσηλευτεί στον ιδιωτικό τομέα εκτός της γ' θέσης που προβλέπει η συμφωνία; Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά, η οποία αυξάνει αντίστοιχα και τις τιμές σε υγειονομικό υλικό κ.λπ.;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ