Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΟ
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται τις λαϊκές ανάγκες

Αποκαλυπτική και χρήσιμη για συμπεράσματα, μπροστά στις εκλογές, η επτάμηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η 7μηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία είναι αποκαλυπτική για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του και χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ενόψει και των εκλογών. Αναδεικνύονται ο ταξικός χαρακτήρας των λαϊκών προβλημάτων σε Υγεία - Πρόνοια, ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής - που υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και η ανάγκη συσπείρωσης με την πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ.

Η πολιτική και τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία - Πρόνοια αποτελούν συνέχεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ξεκίνησαν πριν από την κρίση, όταν υπήρχαν και στην Ελλάδα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όπως αντίστοιχα έγινε και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε στην πρόσφατη συνδιάσκεψη.

Προκειμένου να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιλαϊκή του στρατηγική, που διαπερνά το πρόγραμμά του και στα θέματα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, χρησιμοποιεί χοντρά ψέματα. Οπως ότι τα μέτρα που προσυπέγραψε με το μνημόνιο δεν αποτελούν δική του πολιτική, υποχρεώθηκε να τα πάρει και γι' αυτό ψάχνει για «ισοδύναμα» που θα αντισταθμίζουν τα αρνητικά μέτρα.

Τα «ισοδύναμα» πράγματι μπορεί να βρεθούν, αλλά θα αποτελούν διαφορετικά εργαλεία υλοποίησης των ίδιων αντιλαϊκών στόχων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του χαρατσιού των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα κρατικά νοσοκομεία που επιχείρησε να εφαρμόσει η ΝΔ (Γεωργιάδης). Τότε αντέδρασαν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμφώνησαν όταν βρέθηκε το ισοδύναμο μέτρο της αύξησης του φόρου καπνού.

Οι Λαϊκές Επιτροπές στην πρώτη γραμμή της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια
Οι Λαϊκές Επιτροπές στην πρώτη γραμμή της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του υποστηρίζει τις πληρωμές από το λαό για την Υγεία γι' αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά στο «δωρεάν». Προβάλλει ένα άλλο «μείγμα» χρηματοδότησης από πληρωμές των ασθενών με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτήν τη βάση μιλάει για «δίκαιη χρηματοδότηση», με δεδομένη τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό, λοιπόν, που καθορίζει και διαμορφώνει την πολιτική του είναι η πλήρης συμφωνία του με τη στρατηγική της ΕΕ για την καπιταλιστική οικονομία, στη βάση του «κόστους - οφέλους» ή, αλλιώς, «ισότητας - αποτελεσματικότητας».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αντικειμενικά απαιτείται η διαμόρφωση ακόμα πιο «φτηνών» εργαζομένων, όπου η εργατική δύναμη και όλες οι υπηρεσίες Υγείας που σχετίζονται με την αναπαραγωγή της, την πρόληψη και την αποκατάστασή της να «κοστίζουν» ακόμα φτηνότερα για το κεφάλαιο και το κράτος του. Αυτή η πολιτική προωθείται με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», στο οποίο περιλαμβάνεται η κρατική και εργοδοτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας.

Από εκεί πηγάζει η εκτίμηση ότι η στρατηγική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ - στήριξης του κεφαλαίου - αντικειμενικά αντιστρατεύεται την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην Υγεία - Πρόνοια. Αυτή είναι η κυρίαρχη αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής του και όχι οι δήθεν πιέσεις για υπογραφή του 3ου μνημονίου. Γι' αυτό ασκούσε και θα ασκεί αντιλαϊκή πολιτική, είτε με το «παράλληλο πρόγραμμα», είτε με το μνημονιακό, όσο η στρατηγική του επιλογή είναι με τα μονοπώλια και όχι με το λαό.

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Μάη
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Μάη
Επιβεβαιώνεται γιατί η ανάπτυξη που προτείνει το ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τα συμφέροντα του λαού, όπου η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει την παραγωγικότητα, την τεχνολογία, την επιστήμη, το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και να παρέχει αυτές τις εργασίες και τα προϊόντα καθολικά και δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που διαμορφώνεται και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία και την Πρόνοια, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό μπροστά στις εκλογές. Να πει: Τους δοκίμασα όλους. Τώρα με το ΚΚΕ για ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής.


Από διαδήλωση των συνταξιούχων με αιχμή τα προβλήματα στην Υγεία
Από διαδήλωση των συνταξιούχων με αιχμή τα προβλήματα στην Υγεία

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ