Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις μπροστά στο Συνέδριο

Σε γενικό επίπεδο εκτιμώ σαν θετικό γεγονός ότι στις θέσεις γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια να αποτιμηθεί η κοινωνική - οικονομική - πολιτική κατάσταση τόσο της Ελλάδας όσο και παγκοσμίως ώστε να έχουμε υπόψη μας κάτω από ποιες συνθήκες παλεύουμε και τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ θετικό επίσης ότι γίνεται διεξοδική κριτική στις αδυναμίες που έχουμε στον τρόπο δουλειάς μας και δίνεται με σαφήνεια έμφαση στα βήματα για την αποτελεσματικότερη δράση μας.

Για την εκτίμηση των εξελίξεων

Οσο αφορά «τη νέα οικονομική κρίση του 2012 στην Ευρωζώνη», θεωρώ ότι χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Εκτιμάμε ότι το 2012 η Ευρωζώνη άρχισε να μπαίνει σε καινούριο κύκλο κρίσης πριν καν προλάβει να περάσει ουσιαστικά σε φάση ανάπτυξης. Το άρθρο «οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις» της ΚΟΜΕΠ βάζει κάποιες πτυχές της, νομίζω όμως ότι χρειάζεται με την ευκαιρία του συνεδρίου να εκτιμηθεί και να εκφραστεί με σαφήνεια ποια είναι η αιτία και οι διαστάσεις αυτού του γεγονότος, τι σημαίνει για τις οικονομικές - κοινωνικές εξελίξεις η εμφάνιση κρίσεων με αυτό τον κύκλο και με αυτό το ρυθμό και πώς μεταφράζεται αυτό και σε πράγματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Στη συνέχεια αυτή η επεξεργασία να δοθεί ανοιχτά προς αξιοποίηση όπως είχε γίνει και στην αρχή της προηγούμενης κρίσης.

Για την κοινωνική σύνθεση και εξειδίκευση της δουλειάς στις γυναίκες

Στη συνέχεια όσο αφορά τις βασικές τάσεις στην κοινωνική σύνθεση πιστεύω επίσης ότι πρέπει να γίνει εκτενέστερη αναφορά στη σύνθεση της κάθε κατηγορίας που αναφέρεται σε γυναίκες και σε νεολαία. Εχοντας μπροστά μας τα επίκαιρα στοιχεία μπορούμε να προσανατολίσουμε καλύτερα και να εξειδικεύσουμε τη δουλειά μας ανά τομέα και κλάδο δουλειάς. Για παράδειγμα, στον κλάδο του εμπορίου ή των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπου κατά κύριο λόγο απαρτίζονται από γυναίκες (που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα και πλήττονται ακόμα περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική) δε θα πετύχουμε αποτελεσματική παρέμβαση αν δεν έχουμε πολύπλευρη προσέγγιση των εργαζόμενων γυναικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και αντίθετα πηγαίνουμε γενικά, αποσπασματικά και αφήνουμε τις πτυχές του γυναικείου ζητήματος που τις αφορούν, σε κάποιο επετειακό κάλεσμα. Χρειάζεται λοιπόν όπου υπάρχει να ενισχύσουμε αυτή τη στοχευμένη δουλειά στο κόμμα και στο μαζικό κίνημα αλλά και εκεί που είναι αδύναμη να την τοποθετήσουμε σε γερά πόδια.

Περεταίρω θα ήθελα να σημειώσω ότι η εκτίμησή μας για την κοινωνική σύνθεση χρειάζεται να λάβει υπόψη και τους νέους επιστήμονες αλλά και ανειδίκευτους εργαζόμενους και άνεργους που καταφεύγουν στη μετανάστευση. Ακόμα και με μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ φαίνεται ότι το 2012 30.000 νέοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό και κυρίως στην ΕΕ. Χρειάζεται λοιπόν να αποτυπώσουμε αυτό το ποσοστό και να το λάβουμε υπόψη μας γιατί φαίνεται αρκετά σημαντικό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μια πλειοψηφία από αυτούς τους (υποψήφιους) εργαζόμενους δεν είχε την «ευκαιρία» να καταφύγει σε αυτή τη λύση για σπουδές, όπως ίσως ήταν παλαιότερα μια τάση, αλλά τη χρησιμοποίησε για εργασία η οποία συνήθως για τα δεδομένα της χώρας προορισμού είναι επίσης κακοπληρωμένη και χωρίς αρκετά από τα εργασιακά δικαιώματα. Το κόμμα μπορεί και χρειάζεται να σχεδιάσει την παρέμβασή του και στον κόσμο αυτό.

Δράση στη Λαϊκή Συμμαχία και τα Σωματεία

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να περάσω στο ρόλο μας στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και της Λαϊκής Συμμαχίας. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να ξεπερνάμε την στείρα καθηκοντολογία και η δουλειά στα Σωματεία και στους μαζικούς φορείς να είναι υπόθεση και έννοια όλου του δυναμικού μας και όχι αποκλειστικά αυτών που αναλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένη ευθύνη. Η αλληλεγγύη (η πραγματική ταξική αλληλεγγύη...) για παράδειγμα, που μπαίνει μπροστά αυτή την περίοδο, μπορεί να επιτευχθεί κατά τη γνώμη μου μόνο μέσα από ζωντανό εργατικό κίνημα όπου το σωματείο και οι σύλλογοι είναι χώροι συνάντησης, συζήτησης, εκδηλώσεων... εκεί που θα μπορέσουμε οργανώσουμε και να κερδίσουμε έστω και κάποιες πρόσκαιρες διεκδικήσεις, για παράδειγμα από το να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι άνεργοι μέχρι το μπλοκάρισμα των αντιλαϊκών νόμων στους εργασιακούς χώρους.

Αντίστοιχα χρειάζεται να κινούμαστε και στη δουλειά με τις Λαϊκές Επιτροπές. Να νοιαζόμαστε μέσα από αυτές να βγαίνουν μπροστά εργαζόμενοι, γυναίκες, νέοι που οι εξελίξεις τους έκαναν να βγουν από το σπίτι τους και που μπορούν θετικά να βοηθήσουν τη δράση του ταξικού κινήματος. Αυτό όμως που έβαλα σε μια γραμμή χαρτιού για να το δούμε στην πράξη πρέπει να μετράμε κάθε μέρα και από ένα μικρό βήμα. Να νοιαζόμαστε για την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων, των γυναικών και των νεολαιών που προσεγγίζουμε για να μπορέσουμε να τους απεγκλωβίσουμε από τα ρεύματα που οπορτουνισμού όπου φάνηκε ότι επέδρασαν τόσο δυνατά το τελευταίο διάστημα ώστε να επηρεάσουν και κόσμο που τον είχαμε πλάι μας σε δράσεις Σωματείων αλλά στην περίπτωση των εκλογών δε ξέφυγε από τη λογική του πρόσκαιρου.

Τέλος, στα χρόνια που έχω την χαρά να είμαι μέλος του Κόμματος διαπιστώνω ότι οι κομμουνιστές γνωρίζοντας από πού έρχονται έχουν το ένα μάτι στο πόδι που πατάνε και το άλλο στο δρόμο μπροστά τους. Καλώς λοιπόν διαπιστώνουμε ότι έχουμε φτάσει αρκετά μακριά με πολύ αγώνα και θυσίες, καλώς χαράζουμε την πορεία μας μέχρι το επόμενο συνέδριο αλλά για να πετύχουμε και τους στόχους που βάζουμε πρέπει να πληθύνουμε και να δυναμώσουμε.


Ασημίνα Καραμπέτσου
ΝΕ Χαλκίδας - Θήβας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ