Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για τη βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και καθοδηγητικής δουλειάς των Οργάνων με αφορμή το πρώτο κείμενο

Συμφωνώ με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ στο σύνολό του. Καταπιάνεται με σοβαρά ζητήματα που αφορούν το πώς στο σήμερα θα βελτιωθεί σε όλη την κλίμακα του Κόμματος η ικανότητα να καθοδηγεί αποτελεσματικά την πάλη της εργατικής τάξης, να αναδεικνύει κομμουνιστές - λαϊκούς ηγέτες, να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι από την εργατική τάξη.

Παρόλο που στο σύνολό τους τα ζητήματα που μπαίνουν έχει το καθένα τη βαρύτητά του, το παρόν κείμενο καταπιάνεται με σκέψεις που αφορούν ζητήματα βελτίωσης της συλλογικής λειτουργίας των Οργάνων, με πλευρές καθοδηγητικής στήριξης σε κομματικά μέλη νέα σε ηλικία, σε φάση δημιουργίας οικογένειας.

Η βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας των Οργάνων είναι απαραίτητος όρος που αφορά τόσο τον καλύτερο σχεδιασμό της δουλειάς μας όσο και την εκπαίδευση και ανάδειξη νέων στελεχών. Ειδικότερα για την ανάδειξη στελεχών από την εργατική τάξη, γυναικείων και νέων σε ηλικία στελεχών, υπάρχουν κλαδικές Οργανώσεις που μπορούν να στηρίξουν αυτόν το στόχο, αφού η σύνθεσή τους είναι με τέτοια χαρακτηριστικά (π.χ. Οργανώσεις Εμπορίου, Επισιτισμού - Τουρισμού κ.λπ.). Υπάρχει θετική όσο και αρνητική πείρα, συνολικά όμως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της συλλογικής λειτουργίας των Τομεακών Οργάνων αλλά και των Κομματικών Ομάδων. Πλευρές που μπορούν να βελτιώσουν τη συλλογική λειτουργία σε Τομεακά Οργανα είναι η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις σε κλάδους της οικονομίας, η συζήτηση γύρω από την πείρα που προκύπτει από κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, η συζήτηση γύρω από τη θετική αλλά και την αρνητική πείρα που προκύπτει από τη δράση ΚΟΒ. Οσο τέτοιες πλευρές θα είναι σταθερά στον προσανατολισμό μας, θα ωριμάζουν δυνάμεις, θα βοηθιούνται τα μέλη των Τομεακών να αντιλαμβάνονται καλύτερα το ρόλο τους. Βοηθιούνται ώστε να ξεφεύγουν από την προσωπική τους πείρα, από τη δράση της Οργάνωσης που καθοδηγούν ή από τον τομέα δουλειάς όπου μπορεί να είναι χρεωμένα.

Η πείρα των στελεχών που είναι χρεωμένα στο κίνημα είναι πολύτιμη για το σύνολο ενός κλαδικού Οργάνου, μπορεί να βοηθήσει στελέχη χρεωμένα σε τομείς δουλειάς ή στην οργανωτική δουλειά, ενώ αντίστοιχα ισχύει και το αντίστροφο. Με συγκεκριμένο σχεδιασμό και κριτήριο την εξέλιξη των στελεχών χρειάζεται να ξεπερνάμε αγκυλώσεις στην εναλλαγή χρεώσεων, κάτι που πολλές φορές δεν «τολμάμε», στο όνομα της πείρας που μπορεί να έχει ένα στέλεχος σε έναν τομέα δουλειάς, κάτι που με τη σειρά του μπορεί άθελά μας να οδηγεί σε μονομέρεια.

Αντίστοιχα, θα πρέπει πολύ περισσότερο να σκύψουμε στο να βελτιωθεί η συλλογική λειτουργία σε Κομματικές Ομάδες, η συζήτηση με βάση την πείρα που αποκομίζουμε από τη δουλειά στο κίνημα, τη συσπείρωση δυνάμεων, τη διαπάλη με τις άλλες δυνάμεις, τη διαμόρφωση πλαισίων πάλης. Να στρώσουμε έτσι το έδαφος ώστε να εμπλουτίζεται ο σχεδιασμός, να μην καταλήγει η συζήτηση απλά στο πώς θα προχωρήσουν μια σειρά πρακτικά καθήκοντα. Στο βαθμό που θα βελτιώνεται η συλλογική λειτουργία, θα μπορούν περισσότερα μέλη των Κομματικών Οργανώσεων να αναλαμβάνουν παραπάνω καθήκοντα, να εκπαιδεύονται, να αποκτούν πείρα από τη δουλειά μας στο κίνημα.

Η ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ευθύνη διαχέεται γενικά στο εκάστοτε Οργανο ή Κομματική Ομάδα, ίσα - ίσα ισχύει το αντίθετο, γιατί δυναμώνουν τα στοιχεία του ελέγχου με βάση συγκεκριμένους άξονες που αποφασίζουμε. Είναι αυτή που διασφαλίζει τη συνέχεια στη δουλειά μας, που μας προφυλάσσει από «κακοτοπιές», λάθος χειρισμούς, από το να εκτίθενται δυνάμεις μας. Που διασφαλίζει ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν αδύναμες ή και λάθος πλευρές στον σχεδιασμό μας, σε χειρισμούς, αυτό θα εκτιμηθεί και θα γίνει προσπάθεια να λυθεί.

Οι κλαδικές Οργανώσεις έχουν αρκετά κομματικά μέλη σε νεαρή ηλικία, σε ηλικία που μπαίνουν στη διαδικασία δημιουργίας οικογένειας, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην καθοδηγητική μας δουλειά. Ειδικά κάποιες κλαδικές Οργανώσεις, λόγω και των κλάδων που έχουν στην ευθύνη τους, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών και πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή των γυναικών στην ταξική πάλη, αφού είναι όρος για την ανασύνταξη συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να «χαρίζουμε» τη συμμετοχή των πιο πρωτοπόρων γυναικών στην ταξική πάλη.

Τα καθοδηγητικά Οργανα πολύ πιο σταθερά πρέπει να «εξετάζουν» την πορεία κομματικών μελών και ιδιαίτερα γυναικών που είναι στη φάση δημιουργίας οικογένειας, να έχουν επίγνωση σχετικά με τη βοήθεια που χρειάζονται, πρώτα και κύρια ιδεολογική και πολιτική, αλλά και πρακτική αν χρειάζεται. Αν ισχύει - που ισχύει - ότι πρέπει να γνωρίζουμε καλά τι γίνεται στη ζωή των συντρόφων μας, στην περίπτωση των νέων μανάδων αλλά και πατεράδων αυτό ισχύει πολλαπλάσια. Σημαντική πλευρά, που χάνεται από τα καθοδηγητικά Οργανα, αφορά το γεγονός ότι από τη στιγμή που μια συντρόφισσα γίνει μητέρα, δεν είναι μόνο το ζήτημα της έλλειψης χρόνου που λειτουργεί ανασταλτικά για τη συμμετοχή της στην κομματική ζωή και δράση, συνολικά στην ταξική πάλη. Βασικό ζήτημα είναι ότι για ένα ικανό διάστημα και σε μεγάλο βαθμό αδυνατίζει έως και χάνεται η μελέτη των εξελίξεων, των επεξεργασιών του Κόμματος, η επαφή και τριβή με κόσμο, μάλιστα πολλές γυναίκες μένουν εκτός παραγωγής για κάποιο διάστημα. Στο βαθμό που τα Οργανα δεν προσανατολίζονται στο να καλύπτεται αυτό το κενό με αντίστοιχη στήριξη, αυξάνονται οι πιθανότητες για πισωγύρισμα, και δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην αποφασιστικότητα που έχουν κάποια κομματικά μέλη που είναι σε αυτήν τη φάση ζωής. Συνολικά όπου υπάρχουν νέοι γονείς πρέπει να αντιστοιχίζεται και η καθοδηγητική μας βοήθεια, να εμπλουτίζεται με ζητήματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, να βοηθάμε να αναπτύσσεται κριτήριο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, να βοηθάμε να ξεπερνιούνται τα άγχη και οι ανασφάλειες που το ίδιο το σύστημα γεννά σε νέους γονείς γύρω από τη σχέση τους με τα παιδιά, τη συμμετοχή τους στην ταξική πάλη. Υπάρχει έδαφος, υπάρχουν οι επεξεργασίες των αντίστοιχων Επιτροπών του Κόμματος, υπάρχει η πλούσια δραστηριότητα που στηρίζεται και από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, μένει αυτά να μπουν και στην καθοδηγητική μας βοήθεια και στήριξη.

Με τη σιγουριά ότι η προσυνεδριακή διαδικασία, η ίδια η συζήτηση που θα αναπτυχθεί και στις Οργανώσεις, οι Αποφάσεις του Συνεδρίου, θα συμβάλουν να «πατήσει» ακόμα πιο σταθερά όλη η θετική πείρα που έχουμε αποκομίσει αυτά τα χρόνια, θα συμβάλει σε μια νέα ανοδική πορεία για το Κόμμα, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της.


Στέλλα Καινουργιάκη
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εμπορίου - ΥπηρεσιώνΚεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ