Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η απόφαση για την Κύπρο δυναμώνει τις κόντρες

Το Λουξεμβούργο φωτογραφίζουν τώρα σαν την επόμενη χώρα όπου θα εφαρμοστεί το ίδιο διαχειριστικό μοντέλο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών

Ο συμβιβασμός για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη

Eurokinissi

Ο συμβιβασμός για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της ΕΕ, στο φόντο των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρίσκεται η συμμετοχή ή μη των μεγαλοκαταθετών στις «διασώσεις» των τραπεζών, με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου να επιδιώκουν να περιορίσουν προς το συμφέρον των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων τους τις ζημιές από την καταστροφή κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, οι εταίροι της λυκοσυμμαχίας, σε κοινή γραμμή, προαναγγέλλουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των λαών.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε χτεσινή του συνέντευξη χαρακτήρισε «αναπόφευκτη την εμπλοκή μεγαλοκαταθετών και μετόχων σε μελλοντικές διασώσεις των τραπεζών». Σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα σημείωσε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας ενεπλάκησαν οι κυβερνήσεις, επειδή η κρίση ήταν στο απόγειό της, αλλά όταν τα πράγματα ηρέμησαν έπρεπε να φύγει το προστατευτικό δίχτυ του κράτους κάτω από τις τράπεζες, για να υπάρξει μια υγιής οικονομική συμπεριφορά στον εν λόγω τομέα».

Να διαψεύσει τα σενάρια που θέλουν την Κύπρο να αποτελεί προηγούμενο για την Ελλάδα, ως προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας». Οπως είπε, «η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο».

Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών το Δεκέμβρη του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ, όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «προκύπτει μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 212%». Οπως ανέφερε, συγκριτικά, στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. το Δεκέμβρη του 2012, με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, και «προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703%».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «το τέλος που θα επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα». Υποστήριξε ακόμα ότι «δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη». Ωστόσο, ο Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε «πως οι μεγάλοι καταθέτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν ευθύνες εκεί όπου καταρρέουν τράπεζες».

Ανησυχεί και η Ισπανία

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, υπεραμύνθηκε της επιβολής των σκληρών μέτρων στην Κύπρο, αλλά ανέφερε ότι δεν θα λειτουργήσει ως «μοντέλο». Η συμφωνία για την Κύπρο «είναι μια εξαιρετική, συγκεκριμένη και μοναδική αντιμετώπιση, η οποία, παρ' όλα αυτά, έπρεπε να ακολουθηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, ανέφερε ότι «οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πρέπει να γίνονται από τον ESM (σ.σ. μόνιμο μηχανισμό στήριξης) και όχι από τις καταθέσεις», διαισθανόμενος προφανώς ότι έρχεται η ώρα των επώδυνων αποφάσεων και για τον τραπεζικό τομέα της χώρας του.

Με τα σενάρια στους κόλπους της Ευρωζώνης να «φωτογραφίζουν» το Λουξεμβούργο ως την επόμενη χώρα που θα εφαρμοστεί το «κυπριακό σχέδιο», ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι το «σχέδιο διάσωσης της Κύπρου προκαλεί μεγάλων διαστάσεων αμηχανία» και ότι «έβλαψε το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι «επιδιώκει την ηγεμονία στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αμεση ήταν η απάντηση της Γερμανίας και μάλιστα από εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, που χαρακτήρισε το Λουξεμβούργο «προβληματική χώρα».

Την ίδια ώρα, Ρώσοι επιχειρηματίες και τραπεζικοί όμιλοι εξετάζουν την περίπτωση να κινηθούν νομικά εναντίον της απόφασης του Γιούρογκρουπ για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», «τρεις μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία και αλλού ζήτησαν επίσης νομική αρωγή για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση», ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με την κυπριακή κυβέρνηση.

Για «αύξηση του κινδύνου του ντόμινο, μετά την κατάρρευση της Κύπρου», έκανε λόγο χτες ο αμερικανικός οίκος «Moody's», ενώ στην εκτίμηση για παραπέρα εξασθένηση του ευρώ προχώρησε η «Morgan Stanley», η οποία ανέφερε ότι τα επόμενα 2,5 χρόνια «η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι πιθανό να κατρακυλήσει προς τα επίπεδα "ένα προς ένα"». Τέλος, ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους «New York Times», κάλεσε την Κύπρο «να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί σημαντικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται μέτρα - κόλαση για το λαό(2013-03-31 00:00:00.0)
«Μανούλες» σε εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα(2013-03-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα(2013-03-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα(2013-03-22 00:00:00.0)
Με εκβιασμούς και αυταπάτες χιμάνε στον κυπριακό λαό(2013-03-21 00:00:00.0)
Ζητείται η απομάκρυνση «υπεράκτιων» εταιριών(2000-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ