Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις και το Καταστατικό

Πρώτα απ' όλα θέλω να παρατηρήσω ότι φέτος για πρώτη φορά οι θέσεις ήταν ευκολοδιάβαστες και κατανοητές από το καθέναν στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Θετικό είναι ότι η ΚΕ πήρε τις ευθύνες της για τ' αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά αυτό έγινε πολύ ρηχά, πολύ επιφανειακά, π.χ. δε γίνεται καμιά κριτική για την Επιτροπή Προπαγάνδας, για την ποιότητα και την καθυστέρηση του προπαγανδιστικού υλικού, κ.λ.π.

Αναφέρεται στη παρ 33 ότι μπαίνει στόχος η αύξηση του ποσοστού των βιομηχανικών εργατών και του αριθμού των ΚΟΒ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο της Θεσ/νίκης δεν υπήρχε ούτε ένας βιομηχανικός εργάτης υποψήφιος. Πιστεύω ότι χάνεται η εμπιστοσύνη των εργατών απέναντι μας και ίσως να νιώθουν και υποτιμητικά όταν βλέπουν ότι η τάξη τους δεν εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος που δηλώνει ότι είναι κόμμα της εργατικής τάξης, και ότι το συγκεκριμένο κόμμα κατεβάζει ένα ψηφοδέλτιο που δεν απέχει και πολύ από αυτά των αστικών κομμάτων.

Στη παρ. 49 (αρχή) αναφέρεται ως πρόβλημα καθοδήγησης: «ο τρόπος δουλειάς να μη περιέχει πείρα και τρόπο δουλειάς που έχει ξεπεραστεί». Η λέξη «ξεπεραστεί» νομίζω ότι πρέπει ν αναλυθεί, να δοθούν ένα - δύο παραδείγματα γιατί μπορεί κάλλιστα να παρεξηγηθεί από πολλούς (εσκεμμένα ή άθελα).

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Στο άρθ. 15 αναφέρεται σε κάποιο σημείο: «στην ΕΚΕ υποβάλλονται και εξετάζονται οι ενστάσεις κατά των αποφάσεων διαγραφής...κλπ». Πώς μπορεί ν' υποβληθούν ενστάσεις όταν διαγράφονται ακόμα και στελέχη και δε το γνωρίζουμε ούτε και γνωρίζουμε τους λόγους διαγραφής τους. Κάνω μια σύνδεση εδώ και με το άρθ. 37 όπου αναφέρεται: «μπορούμε να ζητήσουμε και να πάρουμε πληροφορίες από τα καθοδηγητικά όργανα, ως και την ΚΕ».

Προτείνω να προστεθεί στο Καταστατικό: Για τη διαγραφή στελεχών τόσο του Κόμματος όσο και της ΚΝΕ θα ενημερώνονται όλες οι ΚΟΒ και οι ΟΒ πανελλαδικά. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο και για την ασφάλεια του Κόμματος, και για τυχόν ενστάσεις, αλλά και γιατί, αν δικαίως διαγράφεται κάποιος, δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να το κρύβουμε ούτε ν' ανησυχούμε για ότιδήποτε. Επιπλέον, εφ' όσον θα γίνεται γενική ενημέρωση, δε θα υπάρχει κανένας λόγος το κάθε μέλος ν' απασχολεί την καθοδήγηση και να ζητά πληροφορίες για ότιδήποτε ακούει που μπορεί και να μην ευσταθεί.

Οσο για τα καθοδηγητικά και επαγγελματικά στελέχη πιστεύω ότι η εκλογή τους πρέπει να γίνεται μέσα από τις ΚΟΒ που ανήκουν και μετά να ακολουθεί έγκριση ή μη της ΚΕ. Θεωρώ ότι πρέπει να προέρχονται κατά κύριο λόγο από την εργατική τάξη και να 'χουν μεγάλη κομματική ηλικία, να 'ναι δηλαδή δοκιμασμένα. Παρατηρούνται φαινόμενα όπως, σ/φοι με μικρή κομματική ηλικία (μερικά χρόνια), επειδή πήγαν στη κομματική σχολή, κατ' ευθείαν να αναλαμβάνουν και καθοδήγηση ΚΟΒ χωρίς να έχουν την ανάλογη πείρα και κυρίως χωρίς να έχουν δοκιμαστεί αρκετά. Οπως επίσης και για την εκλογή των μελών της ΚΕ να προσέχουμε να ισχύουν τα ίδια κριτήρια όσον αφορά το χώρο από τον οποίο προέρχονται και την κομματική τους ηλικία και μετά την εκλογή τους να υπάρχει η σχετική ενημέρωση στις ΚΟΒ για το καθένα χωριστά (π.χ. εργάτης, οικοδόμος, γιατρός, κλπ. / κομματική ηλικία...).

Συμφωνώ λοιπόν τόσο με τις θέσεις όσο και με το πρόγραμμα και το σχέδιο καταστατικού, με τις παρατηρήσεις που προανέφερα βέβαια, αρκεί αυτά όλα που γράφονται να εφαρμοστούν και στην πράξη, από την ΚΕ μέχρι τη βάση.


Ασπασία Καπνιά
ΚΟΒ Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ