Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πιο ικανοί στις ανάγκες του σήμερα

Μελετώντας κανείς τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο διαπιστώνει πως το Κόμμα μένει πιστό στις αρχές και στους στόχους του. Καθοδηγούμενο από το Μαρξισμό-Λενινισμό καλείται σήμερα να εξετάσει από τη μία τις συνθήκες στις οποίες δρούμε, δηλαδή σε περίοδο βαθέματος της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, της έντασης των συνεπειών της, στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και από την άλλη καλείται με βάση την στρατηγική του για το Σοσιαλισμό να δώσει οριστική λύση στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στο δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία κ.ά. που το καπιταλιστικό σύστημα στερεί από το λαό.

Οσον αφορά το κομμάτι των θέσεων για τον Απολογισμό Δράσης ανάμεσα στο 18ο και το 19ο έχω να πω τα εξής, πρώτα από όλα για την ΚΝΕ. Γίνονται συνεχώς βήματα αλλά θέλει ακόμα πολλή προσπάθεια ώστε και ο πιο νέος σύντροφος να κατακτά τις θέσεις μας, τη στρατηγική, να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίηση των αποφάσεων! Π.χ., οι σύντροφοι στα σχολεία, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ αντιλαμβάνονται ότι είναι ανεκτίμητο να γνωρίζουν καθημερινά νέο κόσμο, να τον κινητοποιούν, να αυξάνουν συνεχώς τη διακίνηση του Κομματικού Τύπου μέσα στο σχολείο που είναι χρεωμένοι ή επαναπαύονται σε μικρό κύκλο επιρροής και το Σαββατοκύριακο θα βγουν εξόρμηση στις επιρροές του Κόμματος αντί να ιεραρχήσουν να βρεθούν με τους συμμαθητές τους για συζήτηση; Επιπλέον, η καθηκοντολογία, ο στείρος και όχι ουσιαστικός έλεγχος προς τα κάτω, η επανάπαυση «Αυτοί είμαστε, δεν υπάρχουν άλλοι...», ή όταν κερδίζουμε έναν νέο και δε δίνεται η συνέχεια και γενίκευση, η σύγκριση με το χτες και όχι με τις ανάγκες του σήμερα, είναι στοιχεία που πρέπει να βελτιώσουμε. Μια μεγάλη αδυναμία κατά τη γνώμη μου είναι πως ενώ η πολιτική μας είναι σωστή, επαληθεύονται οι εκτιμήσεις μας, σε γενικές γραμμές κανείς εκεί που παρεμβαίνουμε δε λέει πως είναι λάθος, ασχέτως εάν τις αφομοιώνει, δεν υπάρχει η πίστη πως μπορούμε να κερδίσουμε συνειδήσεις. Υπάρχει η αντίληψη πως ο κόσμος δεν αλλάζει. Σε αυτή την περίπτωση η δράση του στελέχους γαλουχεί και τους υπόλοιπους συντρόφους.

Μια τελευταία πτυχή που θέλω να πιάσω στον απολογισμό δράσης είναι η συνεργασία ΚΟΒ/ΟΒ. Αρχικά η βοήθεια του Κόμματος στην ΚΝΕ, κύρια στη στρατολογία, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο να δοθεί μια καταγραφή με νέους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπαίνουν μικρά ή μεγάλα εμπόδια από τους γονείς και το στέλεχος της ΚΝΕ πρέπει να αντεπεξέλθει, αλλά είναι και ευθύνη του Κόμματος να βοηθά με συνέχεια! Από εκεί και πέρα κατά τη γνώμη μου η στρατολόγηση και η αφομοίωση ενός νέου στην ΚΝΕ θα έπρεπε σε μεγαλύτερο βαθμό να αποτελεί έγνοια και της αντίστοιχης ΚΟΒ. Εκεί που η ΚΝΕ δεν υπάρχει, ή είναι αδύναμη, η ΚΟΒ δεν πρέπει να έχει σχέδιο παρέμβασης, όχι για να αντικαταστήσει την ΚΝΕ, αλλά για να την βοηθήσει! Στη συνεργασία αυτή αδυναμίες έχει και η ΚΝΕ. Απλό παράδειγμα ότι σε τοπικές κινητοποιήσεις πηγαίνει ένας μικρός αριθμός συντρόφων αντί να κινητοποιεί και τον περίγυρό της! Λίγες είναι βέβαια οι περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν με τον γιο/κόρη να είναι σύντροφος και οι γονείς φίλοι του Κόμματος χωρίς επαφή με την ΚΟΒ. Αντίστοιχα η ΚΝΕ δεν πρέπει να βάλει το Κόμμα μέσα στο σπίτι;

Το κομμάτι των βασικών καθηκόντων μέχρι το 20όΣυνέδριο με βρίσκουν σύμφωνο. Σαφέστατα καθήκον είναι η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας με στόχο να τραβήξεις κόσμο στην πάλη για την εξουσία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση και υποτίμηση της αστικής τάξης. Η επαλήθευση των θέσεών μας και η άνοδος της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς, η καλύτερη συγκρότηση των οργανώσεών μας εγκυμονεί αυτόν τον κίνδυνο της υποτίμησης, του εφησυχασμού.

Σε γενικές γραμμές για τη διάδοση των θέσεών μας στο λαό έχω να σημειώσω πως πρώτα από όλα το μεγαλύτερο μέρος του δε γνωρίζει τις θέσεις μας και μένει ή σε αυτά που λεν τα ΜΜΕ, κυρίως σε περιόδους εκλογών, ή εμπειρικά. Οταν αναλύεις τα αίτια και τον χαρακτήρα της κρίσης, υπάρχει γενικά αποδοχή και δε συναντάς πλέον συχνά «όλοι πρέπει να πληρώσουμε», θεωρίες καζινοκαπιταλισμού κ.ά. Μεγάλο μέρος του λαού ξέρει πως την κρίση την πληρώνει αυτός και όχι το κεφάλαιο. Υπάρχει η αντίληψη του «έστω κάτι να πληρώσουν οι μεγάλοι...», ενώ είναι πολύ έντονη η προσμονή για λύση από τα πάνω, αφού δεν απαιτεί να μπει ο ίδιος στη δράση. Να σημειώσω πως ειδικά σε κόσμο που μπορεί να τα βγάζει ακόμα πέρα, φυσικά με στερήσεις, υπάρχει έντονη η λογική «τα βγάζω πέρα, θα αντέξω, δε χρειάζεται να αγωνιστώ».

Από την πλευρά μας έχουμε ακόμη πολύ δρόμο ώστε να μάθουμε να ανοιγόμαστε με πολύ μαζικότερους όρους, από τη μία, και από την άλλη, τη λαϊκή εξουσία/οικονομία να την τοποθετούμε στο σήμερα! Εάν ο λαός δε ξέρει μια φορά τις θέσεις μας, τότε τον τρόπο για την επίτευξή τους δεν τον ξέρει 10. Φυσικά η ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας δεν προϋποθέτει συμφωνία με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, αλλά συμφωνία για την ανάγκη στο τώρα να υπάρχει οργανωμένη, μαζική αντίσταση.

Με κάθε μέσο, πρώτα από όλα με διάταξη, ιεράρχηση σε χώρους δουλειάς, πρέπει να χτυπάμε για αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα και τη μαζικοποίησή του, την οργάνωση από τα κάτω. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πάλη για το άμεσο, η παρεμπόδιση μέτρων, είναι που γαλουχεί την εργατική τάξη, τους συμμάχους της για την ανάγκη ανατροπής των μονοπωλίων και τους δίνει τη δύναμη για να το κάνουν.

Η επίθεση προς το Κόμμα θα ενταθεί, με όλα τα μέσα, οικονομική, ιδεολογική, πολιτική κτλ. Στο λαό πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο πως η επίθεση στο ΚΚΕ, ο αντικομμουνισμός, στοχεύει τον ίδιο, αφού το Κόμμα είναι το πιο πρωτοπόρο, το πιο μαχητικό κομμάτι του! Εχουμε την πείρα. Οι εκτιμήσεις για τις ανατροπές του Σοσιαλισμού, ο Β' Τόμος Δοκιμίου Ιστορίας, ύψωσαν το Κόμμα ένα μπόι παραπάνω. Το 19ο Συνέδριο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τη συνέχεια!


Παναγιώτης Δεληζήσης
ΝΣ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες σκέψεις πάνω στις Θέσεις(2013-03-29 00:00:00.0)
Τίποτα λιγότερο!(2013-03-29 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου(2013-03-02 00:00:00.0)
Μερικές σκέψεις για τις Θέσεις(2013-02-24 00:00:00.0)
Γόνιμο έδαφος για αποφασιστική δράση στο λαό(1999-07-01 00:00:00.0)
Με τους εργαζόμενους για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα(1995-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ