Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μερικές σκέψεις για τις Θέσεις

Κατ' αρχάς να πω ότι συμφωνώ με τις Θέσεις συνολικά. Νομίζω ότι χρειάζεται να αποτελέσει έναυσμα η δουλειά μας με τη μελέτη των Θέσεων μπροστά στο 19ο Συνέδριο, ώστε πιο αποφασιστικά να τα βάλουμε στη ζωή, να τα εντάξουμε στην καθοδηγητική δουλειά, να αποτελέσουν τα εργαλεία που είναι.

Διακρίνεται η εμπειρία και η πείρα που έχει αποκομίσει το Κόμμα γενικά, αλλά και η ικανότητά του να επεξεργάζεται συστηματικά τις εξελίξεις, να βάζει σωστά τη σκοπιά, αλλά και να προβλέπει την εξέλιξη ιδιαίτερα με το πώς διαμορφώνεται η κοινωνική σύνθεση της Ελλάδας, να επιβεβαιώνεται.

Νομίζω ότι από μόνες τους οι Θέσεις, θέτουν τα κριτήρια από τα οποία χρειάζεται κ εμείς να αναπτύξουμε την κριτική μας στον απολογισμό μας από το 18ο Συνέδριο και έχουν να κάνουν: α) με το πώς αναπτύχθηκε το εργατικό κίνημα, η κομματική οικοδόμηση κατά κλάδο, χώρο δουλειάς, β) την κοινωνική σύνθεση του Κόμματος, γ) πώς προχωράει η Κοινωνική Συμμαχία και πώς οι ΚΟ την καθοδηγούν και τέλος η δουλειά του Κόμματος στη νεολαία, η ιδεολογική διαπάλη αλλά και η δουλειά του Κόμματος με την ΚΝΕ.

Οσον αφορά την κλαδική δουλειά. Αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του Κόμματος και κατ' επέκταση της κάθε ΚΟΒ, πρέπει να είναι η συγκεκριμένη μελέτη του κλάδου με στοιχεία, επιχειρήσεις, σύνθεση κοινωνική, αλλά και ηλικιακή, αλλά και η πιο αποφασιστική διάταξη στελεχών στους χώρους αυτούς, παρότι μετράμε σοβαρά βήματα. Στο επίκεντρο να είναι αποκλειστικά η οικοδόμηση και η μαζικοποίηση της ταξικής συσπείρωσης. Να είναι ζυμωμένα τα αιτήματα ειδικά γύρω από τα οποία θέλουμε να συσπειρώσουμε. Να είναι μελετημένη η δράση του σωματείου ή του συνδικάτου, όπου δεν έχουμε το συσχετισμό και όπου τον έχουμε να ενισχύεται η σταθερή προσπάθεια μαζικοποίησης του σωματείου, η συσπείρωση του κόσμου του με πολύμορφες δραστηριότητες που παίρνει υπόψη μια σειρά πλευρές της λαϊκής οικογένειας, την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό, να ενισχύει το γερό δέσιμο με αυτό το κόσμο.

Πρέπει να είναι πρώτο μέλημα, όλης της ΚΟΒ, και με τη βοήθεια της συλλογικής κουβέντας, το πώς θα κατακτιέται από όλους η αδιάκοπη και ασταμάτητη δουλειά σταθερής ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης των εργαζομένων που να πατάνε στα ζητήματα του κλάδου, αλλά και στο τι μορφή οργάνωσης έχει συμφέρον να αναπτύξει ο εργαζόμενος ή ο άνεργος του κλάδου, με ιδιαίτερη ανησυχία στη νεολαία που έχει έλλειψη πείρας και ηλικιακή αλλά και οργάνωσης. Χρειάζεται παραπάνω βοήθεια στο περιεχόμενο της κουβέντας στις ΚΟΒ, βάθεμα, στο πώς η δουλειά μας μέσα από τις υπάρχουσες μορφές οργάνωσης στους κλάδους, χωρίς κανένα δισταγμό, η ιδεολογική διαφώτιση του Κόμματος με διάφορες μορφές, οι πρωτοβουλίες γύρω από τη συσπείρωση σε εξειδικευμένα ζητήματα του χώρου, η χαρτογράφηση του κλάδου, είναι εργαλεία καθοριστικά στην ανάπτυξη των κομματικών οργανώσεων, στην κοινωνική σύνθεση των γραμμών μας. Δεν παίρνει υποτίμηση, θέλει παλιοί και νέοι σύντροφοι, χωρίς να ξεκινάμε από το μηδέν να μάθουμε σε έναν τρόπο δουλειάς με ψηλά τον πήχη που θα έχει αποκλειστικά επίκεντρο τη δουλειά με τις μάζες, την πολιτική και ιδεολογική καθοδήγηση αυτών αλλά και την αφομοίωσή τους στη Λαϊκή Συμμαχία, π.χ. το πώς θα μάθουμε καλύτερα να δουλεύουμε με τα ταξικά σωματεία, στο σύνολο της ΚΟΒ, με αντίστοιχη φροντίδα στις σωματειακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς. Είναι ανάγκη μια εργατική ΚΟΒ, να γενικεύει την πείρα που καθημερινά κερδίζουμε και τοπικά αλλά και πανελλαδικά, να αφομοιώνει τα ντοκουμέντα του Κόμματος, και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Σαφώς, όλα τα παραπάνω ξεκινούν από τον πρώτο παράγοντα, πώς τα καθοδηγητικά όργανα παίρνουν διαρκή μέτρα ιδεολογικής διαφώτισης, με το μαρξισμό, με τα διδάγματα της Ιστορίας του Κόμματος και του Δοκιμίου, αλλά και πώς ξανά και ξανά εντάσσουν αποφάσεις και ντοκουμέντα στην καθημερινή δουλειά τους. Χωρίς να αναιρεί αυτό τη σημασία κάθε μέλος του Κόμματος και ο πρωτοπόρος περίγυρός του να αναζητά διαρκώς την εξέλιξή του ιδεολογικά, πολιτικά από τα καθοδηγητικά του όργανα. Θέλει συνολική ατσάλωση στο πώς τσακίζεις τον οπορτουνισμό, το ρεφορμισμό, το φασισμό και τα ποδάρια τους μέσα στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς, για κάθε μέλος και στέλεχος. Στο πώς θα γινόμαστε καλύτεροι προπαγανδιστές του Κόμματος. Να γενικευτούν τα συμπεράσματα και η πείρα από μεγάλους απεργιακούς αγώνες που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ, την καθοδήγηση του αγώνα.

Οσον αφορά τη δουλειά του Κόμματος στη νεολαία, αλλά και με αυτή. Παίζει καθοριστικό παράγοντα η συμβολή της ΚΟΒ στην αντίστοιχη ΟΒ, αλλά και η δουλειά της με τη νεολαία στους χώρους δουλειάς. Είναι κρίσιμο σημείο εξέλιξής μας, το πώς θα την εμπνέουμε με τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά πρώτα απ' όλα στη στάση ζωής, αλλά κυρίως στο να τη διαπαιδαγωγούμε στην ταξική πάλη, να αντέχει, να μη λυγίζει. Να ατσαλώνουμε ιδεολογικά και πολιτικά, με τα διδάγματα των αλύγιστων κομμουνιστών, στην ιστορία του ελληνικού λαού, αλλά και του πρωτοπόρου λαού, παίρνοντας υπόψη την απειρία στις μορφές οργάνωσης και πάλης, στη σύγκρουση με την εργοδοτική τρομοκρατία. Θέλει αποφασιστικά, η ΚΟΒ να μαθαίνει τους νέους κομμουνιστές σε αυτή τη δουλειά, και να είναι συνεχές μέλημά της πώς θα μαθαίνουν να δουλεύουν ιεραρχώντας, με αδιάκοπη επιμονή στο στόχο της οργάνωσης, κυρίως με τις δεδομένες συνθήκες να σπάει τη νομιμοποίηση της φτώχειας στη συνείδηση της νεολαίας που ο σάπιος καπιταλισμός της δίνει ως μονόδρομο.

Να πω τέλος, πως θεωρώ ότι η ΚΕ έχει αναπτύξει ισχυρά αντανακλαστικά, αλλά και τη διαρκή θέση που παίρνει με ανακοινώσεις απέναντι και στην εντεινόμενη επίθεση του συστήματος κατά του Κόμματος , που είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας της, αλλά και της επεξεργασίας που κάνει. Χρειάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα τη θετική πείρα που αποκομίσαμε από τους κύκλους του Δοκιμίου, την απόφαση για το Σοσιαλισμό να την εμπλουτίσουμε, για τους νέους εργάτες και εργάτριες με μια παραπάνω φροντίδα. Επίσης, τα νέα καθοδηγητικά όργανα με σταθερότητα να βλέπουν τον εμπλουτισμό των πολιτικών εκδηλώσεων που βοηθάνε στη διαφώτιση της εργατικής τάξης. Συμφωνώ με τα καθήκοντα που μπαίνουν για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Εμπρός, λοιπόν σύντροφοι, πιο δυνατοί, στη μάχη για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Ζήτω το τιμημένο ΚΚΕ!

Ζήτω το 19ο Συνέδριο!


Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου
Ηράκλειο Κρήτης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις για την προσαρμοσμένη ιδεολογική δουλειά στα πανεπιστήμια με αφορμή το 1ο κείμενο των Θέσεων(2021-06-04 00:00:00.0)
Για τη δουλειά των Τομεακών Οργάνων(2017-01-27 00:00:00.0)
ΚΑΠΕΤΗ ΘΕΑΝΩ(2013-04-20 00:00:00.0)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ(2013-04-16 00:00:00.0)
Από καλύτερη θέση για την υλοποίηση των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου(2013-03-29 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα μετά τις Συνδιασκέψεις(2011-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ