Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι άθλιοι πιάνουν στο στόμα τους τον «Ριζοσπάστη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ένα εμετικό σχόλιο που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής πιάνουν στο στόμα τους τον «Ριζοσπάστη». Λένε οι νεοναζί: «Αυτό είναι το δήθεν κόμμα του λαού! Αυτοί είναι οι υποκριτές που φωνάζουν πως "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", αλλά του εργάτη... των άλλων εργοδοτών, όχι του δικού τους εργάτη! Θαυμάστε τους σπαγκοραμμένους του Περισσού, που τα κάνουνε... μασούρι και δε δίνουνε "ούτε του αγγέλου τους νερό". Τι θα τα κάνετε ωρέ σύντροφοι τα λεφτά; Θα τα πάρετε μαζί σας;».

Ενας ένας προστίθενται στο συρφετό όσων θέλουν να χτυπήσουν, να συκοφαντήσουν, να λασπολογήσουν το ΚΚΕ, με αφορμή τα οικονομικά του. Δεν θα μπορούσαν από αυτό να λείψουν τα νεοναζιστικά απολιθώματα των σφαγέων των λαών. Οι άθλιοι τύποι που στήνουν δουλεμπορικά και κάνουν πλάτες στους καπιταλιστές, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους. Ο λαός βλέπει ποιοι πιάνουν στο στόμα τους το ΚΚΕ, ποιοι σπέρνουν άθλια υπονοούμενα για τα οικονομικά του Κόμματος. Βλέπει τη σαπίλα τους, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τους κρίνει και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Ψάχνει «προστάτη»

«Τσαμπουκά» με τις πλάτες ξένου «προστάτη» θέλει να πουλά η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Στην ιστοσελίδα των φασιστοειδών δημοσιεύτηκε άρθρο όπου ζητάνε άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων με βάση το Δίκαιο της θάλασσας, καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του τουρκικού casus belli, άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ομως τίποτε απ' αυτά με το λαό αφέντη στον τόπο του και κυρίαρχο στον πλούτο του. Αντίθετα, λένε (όπως και ο Καρατζαφέρης παλαιότερα) ότι «Καθοριστικός παράγων για τις εξελίξεις στο επίπεδο αυτό είναι η Ρωσία, που τα συμφέροντά της ταυτίζονται με τις ελληνικές θέσεις. Η ταύτιση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακή και αμυντική συμφωνία, με στόχο την εξάλειψη της τουρκικής απειλής». Ιμπεριαλιστή αναζητούν οι χρυσαυγίτες , όπως και οι άλλες συστημικές δυνάμεις, για να στοιχίσουν το λαό πίσω του. Οι δε συμφωνίες που προπαγανδίζουν καμία σχέση δεν έχουν με αμοιβαία οφέλη για τους λαούς Ελλάδας και Ρωσίας. Μονοπώλια καλούν εδώ, όπως και οι άλλοι καπιταλιστές, να τους παραδώσουν τη μερίδα του λέοντος από τον ορυκτό πλούτο της χώρας, κρατώντας ένα κομμάτι της λείας για τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους που έγνοια τους μεγάλη έχει η Χρυσή Αυγή.

Ψάχνουν τις οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενο

Βγαίνοντας από την προχτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα της προστασίας των ανέργων, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «αναζητούμε με άλλες σκέψεις, άλλες διαδικασίες, π.χ. η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ή χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα τα οποία υστερούν, για να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένες δράσεις, οι οποίες, πλέον, θα εστιάζονται σε οικογένειες οι οποίες δεν έχουν κανένα εργαζόμενο». Αντίστοιχη δήλωση έκανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, αναφερόμενος κι αυτός στη σημασία να στηριχτούν όσες οικογένειες δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.

Η προσπάθεια των αστικών κυβερνήσεων να ρίξουν τις προσδοκίες των εργαζομένων στα όρια της ζητιανιάς κλιμακώνεται. Πριν λίγο καιρό, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που τόνιζε ότι η κυβέρνησή του μοχθεί για να μην υπάρχει σπίτι που δε θα έχει ... έναν εργαζόμενο.

Τι μας λένε δηλαδή; Οτι, αντί οι άνεργοι -στο σύνολό τους- να δικαιούνται και να απαιτούν ουσιαστική στήριξη, θα πρέπει ν' αρχίσουν να ψάχνουν ποιανού η οικογένεια έχει βουλιάξει περισσότερο στην εξαθλίωση για να μοιραστούν τα ψίχουλα που περισσεύουν. Οτι, αντί να οργανωθούν ενάντια στην πολιτική που από τη μία εκτοξεύει την ανεργία και από την άλλη αφήνει χωρίς καν το πενιχρό επίδομα πάνω από 3 στους 10 ανέργους, θα πρέπει ν' αρχίσουν να μετρούν πόσοι ακόμα δε θα παίρνουν ούτε ευρώ.

Οτι, οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες πρέπει όχι μόνο να ξεχάσουν το σταθερό μεροκάματο, αλλά και να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα έχουν, όχι έναν αλλά πολλούς ανέργους στα σπίτια τους. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να είναι κι ευχαριστημένες αν κατορθώνουν να μετρούν έστω έναν εργαζόμενο.

Καμιά εντύπωση δε θα μας κάνει, αν σε λίγο καιρό, ο ΟΑΕΔ συμπεριλάβει στα αποδεικτικά για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, βεβαίωση ότι στην ίδια οικογένεια υπάρχει μόνο ένας, ή και κανένας εργαζόμενος...

Κυνισμός του κεφαλαίου και υποκρισία ... διαχειριστών

Ο κυνισμός του εκπροσώπου του αμερικανικού μονοπωλιακού ομίλου κατασκευής ελαστικών «Τιτάν», που εμφανίστηκε ως αγοραστής του εργοστασίου της «Goodyear» στην Αμιέν της Γαλλίας, εξέπληξε υποτίθεται αρκετούς και από διάφορα αστικά ΜΜΕ εκλήφθηκε ως κόντρα Αμερικάνων - Γάλλων. Ωστόσο, είναι η διακηρυγμένη τακτική των κεφαλαιοκρατών για αναζήτηση φτηνής εργατικής δύναμης. Ο εν λόγω κεφαλαιοκράτης Μορίς Τέιλορ είπε ότι δεν είναι «βλάκας να επενδύσει σε μια επιχείρηση που οι εργάτες παίρνουν μεγάλους μισθούς» και συνέχισε προκλητικά ότι δεν το συμφέρει γιατί «το εργατικό δυναμικό τρώει και ξεκουράζεται μια ώρα, άλλες τρεις ώρες μιλάει και μόλις άλλες τρεις εργάζεται», ρίχνοντας βρωμιά και λάσπη στους εργάτες.

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Αρνό Μοντεμπούρ, δήθεν θιγμένος απέδωσε «άγνοια» στον Αμερικανό επιχειρηματία και επαίνεσε τις πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. Ωστόσο, αυτό που δεν είπε ο ...ευαίσθητος «σοσιαλιστής» υπουργός, είναι ότι τόσο το ξένο κεφάλαιο όσο και το γαλλικό, αυτό που απαιτεί είναι η συνεχής μείωση αυτού που αποκαλούν οι καπιταλιστές «εργατικό κόστος», δηλαδή φτηνότερα μεροκάματα, αποψίλωση από τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Πράγμα που συχνά πετυχαίνουν αξιοποιώντας και την «πέμπτη φάλαγγα» στο εργατικό κίνημα, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που συναινούν στο χτύπημα δικαιωμάτων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «διάσωσης των θέσεων εργασίας» αποκοιμίζοντας τους εργάτες.

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας

Ιδρυση - Μονάδες - Αξιωματικοί - Δυνάμεις - Απώλειες - Κοινωνική Σύνθεση

Το βιβλίο αυτό του Νίκου Κυρίτση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας. Στις σελίδες του δίνονται πληροφορίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και στρατιωτική οργάνωση του ΔΣΕ. Παρουσιάζεται εξελικτικά η ίδρυση αντάρτικων ομάδων, συγκροτημάτων, περιφερειακών Αρχηγείων και Περιοχών, μέχρι την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών στις 28 Οκτώβρη 1946. Με τη διαταγή αριθμός 19 στις 27-12-1946 μετονομάζονται τα αντάρτικα σώματα σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με διαταγές του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ καθορίστηκαν η δύναμη και ο εξοπλισμός των ομάδας, διμοιρίας, λόχου, τάγματος. Δίνονται πληροφορίες για τους διοικητές και τα επιτελεία όλων των αρχηγείων και των ταξιαρχιών. Με ιδιαίτερη διαταγή δημιουργήθηκαν οι 9 μεραρχίες του ΔΣΕ.

Αναφέρονται οι σχολές αξιωματικών και η προαγωγή αξιωματικών επ' ανδραγαθία. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για την επιμελητεία, τις μεταφορές, τις διαβιβάσεις, τη διαφώτιση, την υγειονομική υπηρεσία.

Παρουσιάζονται μερικές μεγάλες μάχες καθώς η στρατηγική και τακτική των δύο αντίπαλων στρατών, όπως, π.χ., η μεγάλη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948.

Γίνεται μια πρώτη προσέγγιση της κοινωνικής καταγωγής, της σύνθεσης των δυνάμεων του ΔΣΕ, καθώς και διαχρονικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των δυνάμεων που πέρασαν από το ΔΣΕ, όλες τις απώλειες και τα τμήματα που πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Σίνζο Αμπε

Με «φορτωμένες» τις αποσκευές ξεκίνησε προχτές την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο 59χρονος νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.

Πρώτη θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχε -κατά δήλωσή του- η «αποκατάσταση» της διμερούς συμμαχίας ασφαλείας, που κατά τη γνώμη του είχε «διαταραχθεί» κατά τα 3,3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον αντιπολιτευόμενο, προκάτοχό του Γιοσιχίκο Νόντα. Η πρόθεσή του να επιτύχει μία περαιτέρω, ενδεχομένως πιο δυναμική, ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών σχέσεων Τόκιο - Ουάσιγκτον με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (ένεκα Κίνας) αλλά και τις εδαφικές διαφορές του Πεκίνου με χώρες της περιοχής, προέβαλε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Πόσο δε μάλλον, όταν κατηγόρησε το Πεκίνο για τη ...«βαθιά ριζωμένη» ανάγκη του για «σύρραξη με την Ιαπωνία και άλλες χώρες της περιοχής»...

Δεύτερη θέση στην ατζέντα των συνομιλιών του Ιάπωνα πρωθυπουργού είχαν οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, ιδιαίτερα μετά την τελευταία βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ιμπεριαλιστικών πιέσεων Τόκιο - Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ.

Βέβαια, από την επίσκεψη του Αμπε στο Λευκό Οίκο δεν θα μπορούσε να λείψει το «αλατοπίπερο», δηλαδή οι συζητήσεις για περισσότερες μπίζνες υπό ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στο πλαίσιο της Συνεργασίας Ειρηνικού (ΤΡΡ) και στόχο το «ελεύθερο εμπόριο».

Κοντολογίς, για πολλοστή φορά, οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επιχειρούν να ανοίξουν το έδαφος για αύξηση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ