Πρώτη θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχε -κατά δήλωσή του- η «αποκατάσταση» της διμερούς συμμαχίας ασφαλείας, που κατά τη γνώμη του είχε «διαταραχθεί» κατά τα 3,3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον αντιπολιτευόμενο, προκάτοχό του Γιοσιχίκο Νόντα. Η πρόθεσή του να επιτύχει μία περαιτέρω, ενδεχομένως πιο δυναμική, ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών σχέσεων Τόκιο - Ουάσιγκτον με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (ένεκα Κίνας) αλλά και τις εδαφικές διαφορές του Πεκίνου με χώρες της περιοχής, προέβαλε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Πόσο δε μάλλον, όταν κατηγόρησε το Πεκίνο για τη ...«βαθιά ριζωμένη» ανάγκη του για «σύρραξη με την Ιαπωνία και άλλες χώρες της περιοχής»...
Δεύτερη θέση στην ατζέντα των συνομιλιών του Ιάπωνα πρωθυπουργού είχαν οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, ιδιαίτερα μετά την τελευταία βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ιμπεριαλιστικών πιέσεων Τόκιο - Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ.
Βέβαια, από την επίσκεψη του Αμπε στο Λευκό Οίκο δεν θα μπορούσε να λείψει το «αλατοπίπερο», δηλαδή οι συζητήσεις για περισσότερες μπίζνες υπό ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στο πλαίσιο της Συνεργασίας Ειρηνικού (ΤΡΡ) και στόχο το «ελεύθερο εμπόριο».
Κοντολογίς, για πολλοστή φορά, οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επιχειρούν να ανοίξουν το έδαφος για αύξηση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.