Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

TOKIO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Ιαπωνίας - Κίνας για την κυριότητα των επίμαχων βραχονησίδων Σενκάκου (ιαπωνικά) / Ντιαόγου (κινεζικά) αλλά και το ιμπεριαλιστικό παρελθόν του Τόκιο έως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έριξε η χτεσινή απειλή του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, πως το Τόκιο θα χρησιμοποιήσει βία σε περίπτωση που κινεζικά σκάφη επιχειρήσουν απόβαση στα διαφιλονικούμενα νησάκια, τα οποία επιπλέον θεωρείται ότι έχουν σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ιαπωνικές προκλήσεις συνεχίζονται. Χτες, 168 Ιάπωνες βουλευτές από διάφορα κόμματα προσήλθαν νωρίς το πρωί για προσκύνημα στο αμφιλεγόμενο Μνημείο Πεσόντων Γιασουκούνι, όπου μεταξύ άλλων είναι θαμμένοι και 14 Ιάπωνες καταδικασθέντες για εγκλήματα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο θεωρείται από γειτονικές χώρες (όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα που έζησαν στο πετσί τους τη βάρβαρη ιαπωνική κατοχή) μνημείο υπέρ του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος. Επίσης, η εθνικιστική οργάνωση «Ιαπωνία Κράτα Γερά» ναύλωσε στολίσκο περίπου 10 πλοιαρίων και πραγματοποίησε περίπλου στα διαφιλονικούμενα νησάκια τάχα για να διερευνήσει τις δυνατότητες αλιείας. Οκτώ κινεζικά σκάφη της «ωκεανογραφικής υπηρεσίας» που παρακολουθούσαν όπως και 13 πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής τελικά αποχώρησαν.

Η εμφάνιση των σινικών σκαφών κοντά στα επίμαχα νησιά προκάλεσε την αντίδραση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε για διαμαρτυρία τον Κινέζο πρέσβη στο Τόκιο. Απ' την άλλη, στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στη μεγαλύτερη επίσκεψη Ιαπώνων βουλευτών από το 1989 στο Γιασουκούνι, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μνημείο «συνδέεται με το εάν η Ιαπωνία έχει αντιμετωπίσει τη μιλιταριστική επιθετικότητα του παρελθόντος και εάν μπορεί να σεβαστεί τα συναισθήματα χωρών στις οποίες επιτέθηκε». Επίσης, η «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας υπογραμμίζει ότι τα νησιά ήταν από αρχαίων χρόνων επικράτεια της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ