Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κήρυκας» της χούντας ... κόρακας της αστικής τάξης

Η απαράδεκτη διαφημιστική καταχώριση εξύμνησης της μαύρης επταετίας της χούντας από τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης αποτελεί πρόκληση για τους Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, αλλά και τον ελληνικό λαό που υπέφερε από την αμερικανοκίνητη χούντα.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» δεν είναι μια τυχαία αστική εφημερίδα. Αποτελεί τον κήρυκα στις ΗΠΑ των συμφερόντων της αστικής τάξης στους Ελληνες μετανάστες εδώ και πολλές δεκαετίες. Μακαρθισμός, ωμός αντικομμουνισμός, στήριξη και προβολή κάθε αντιλαϊκής επίθεσης στην εργατική τάξη της Ελλάδας και των ΗΠΑ στο όνομα της πατρίδας, του πατριαρχείου, της τάξης και ασφάλειας. Δεν υπήρξε αντιδραστικό σχέδιο της αστικής τάξης που να μην πρόβαλε και επικρότησε ο «Κήρυκας».

Ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις των ίδιων των αναγνωστών της η διεύθυνση του «Κήρυκα». Θορυβήθηκαν οι νοσταλγοί της χούντας, των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, οι προαγωγοί της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ομως, ας μην ελπίζουν ότι οι Ελληνες μετανάστες εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες θα συμβιβαστούν ή θα συνηθίσουν τη μαύρη προπαγάνδα και τον αντικομμουνισμό τους. Οσες μαύρες καταχωρίσεις κι αν σερβίρει ο «Κήρυκας» στους αναγνώστες του, οι Ελληνες μετανάστες, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν πάρει, της στρατιωτικής δικτατορίας τότε και του κοινοβουλευτικού μανδύα σήμερα, το πολιτικό σύστημα είναι πάντα ταξικό, με μόνιμο στόχο την πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την καταπίεση των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο λαός μπορεί και πρέπει να τους απομονώσει.

«Βγάζει λάδι» τον ιμπεριαλισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε χτες με τον πατριάρχη Αντιοχείας για να εκφράσει «τη συμπαράστασή του στις δύσκολες αυτές ώρες της απαγωγής του αδελφού του και του Μητροπολίτη Yohanna Ibrahim, καθώς και την ανησυχία του για την τύχη των συνοδών τους». Στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουμε: «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβίωναν στην περιοχή ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια και είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, για την αποφυγή ακροτήτων. Είναι σημαντικό οι όποιες εξελίξεις στην περιοχή να μην διαταράξουν αιώνες θρησκευτικής διαφορετικότητας στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στη Συρία».

Ποιος τορπιλίζει την ειρηνική συμβίωση των λαών; Είναι η έλλειψη διαλόγου και συνεννόησης των θρησκευτικών κοινοτήτων που υποδαυλίζει ακρότητες; Και τι είδους τοποθέτηση είναι αυτή που ισχυρίζεται ότι μπορεί οι ιμπεριαλιστές να τινάξουν την περιοχή στον αέρα, αλλά να μη διαταραχτεί το προηγούμενο της θρησκευτικής διαφορετικότητας στη Μέση Ανατολή; Τίποτα δεν διδάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ απ' τις τόσες και τόσες φορές που οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί αξιοποίησαν θρησκευτικές και άλλες διαφορές, που υποδαύλισαν συγκρούσεις, στήνοντας ακόμα και προβοκάτσιες, ώστε να βρουν άλλοθι οι επεμβάσεις που αιματοκύλισαν λαούς; Τίποτα δεν έχει ακούσει για την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας από ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, που δρομολογεί επικίνδυνες για τους λαούς όλης της περιοχής εξελίξεις;

Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια ακόμα αφορμή να καταθέσει διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στον ιμπεριαλισμό, στους μονοπωλιακούς κολοσσούς, για τα συμφέροντα των οποίων κινδυνεύει η περιοχή να γίνει παρανάλωμα. Ας τον κρίνουν κι απ' αυτή τη σκοπιά οι εργαζόμενοι.

Βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων

Ο μήνας έχει 30 και 31 μέρες αντίστοιχα, ο χρόνος έχει 365 μέρες. Παρότι οι επιλογές - στη μέρα τουλάχιστον - για να συνεδριάσει ένα Διοικητικό Συμβούλιο είναι πολλές, η πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αποφάσισε να ορίσει συνεδρίαση τη μέρα και την ώρα που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο νησί θα διαδηλώνουν!

Είναι γνωστό - έχει ανακοινωθεί και στα μέσα ενημέρωσης - ότι η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., ενταγμένο στην προετοιμασία για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας. Καθόλου τυχαία, και ενώ το συλλαλητήριο είχε ήδη ανακοινωθεί, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου αποφάσισε να προγραμματίσει εκείνη ακριβώς τη μέρα και ώρα συνεδρίαση του Δ.Σ. Αμα έχεις ταχθεί να υπηρετείς τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων είναι λογικό να προσπαθείς με κάθε τρόπο να βάλεις εμπόδια στη συσπείρωση και στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων.

«Μείγματα» αντιλαϊκά

Δίνουν και παίρνουν οι «μπαταριές» από τη μια και την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Από τα αστικά ΜΜΕ, η επιμονή κυρίως του ΔΝΤ και των ΗΠΑ να εγκαταλείψει η Ευρωζώνη την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, για να δώσει τάχα ώθηση στην ανάπτυξη, προβάλλεται κάλπικα σαν φιλολαϊκή παρέμβαση και σαν αντίλογος στις «ιδεοληψίες» των ισχυρών οικονομιών στην Ευρωζώνη, που θέλουν περιορισμό των χρεών και ελλειμμάτων, σαν προϋπόθεση, για να γίνει ανάπτυξη. Πάνω σε τέτοιες αντιλήψεις και αναλύσεις πατάνε και οι προτάσεις για «σχέδιο β» από κόμματα και κινήσεις που δρουν αποπροσανατολιστικά για το λαό. Λένε πως η Γερμανία ευθύνεται για τη λιτότητα και τα μέτρα και καλούν το λαό άλλοτε να στοιχηθεί πίσω από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, άλλοτε πίσω από τη Ρωσία και άλλους, με το παραμύθι ότι έτσι θα σωθεί.

Κανένας, ούτε η Αμερική, ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Γερμανία, ούτε η Ρωσία, ανεξάρτητα από το ποιο μείγμα υπερασπίζεται ο καθένας, δεν λένε να αντιστραφούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να αποκατασταθούν και να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, να σταματήσει η απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, να γίνει καθολική και δωρεάν η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια για το λαό. Ολοι συμφωνούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν, η εργατική δύναμη να γίνει ακόμα φθηνότερη, να βαθύνει η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των κοινωνικών παροχών, να ελαστικοποιηθούν παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις. Ολοι συμφωνούν ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι όρος για ανάπτυξη και εκεί εστιάζουν τις νομοθετικές τους παρεμβάσεις όλες οι αστικές κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές, «νεοφιλελεύθερες», «κεντροαριστερές» και «κεντροδεξιές».

Πού διαφωνούν και γιατί τσακώνονται; Διαφωνούν στον τρόπο που θα επιμερίσουν τη ζημιά από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, με δεδομένο ότι οι οικονομίες τους εξαρτάται η μία από την άλλη και την ίδια ώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνει τις ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, περιφερειακά και παγκόσμια. Τσακώνονται ο καθένας για λογαριασμό των μονοπωλίων του, αφού η καταστροφή κεφαλαίου πλήττει και μερίδα των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό και είτε καταποντίζονται, είτε εξαγοράζονται, είτε συγχωνεύονται. Αυτή είναι η ουσία της διαμάχης ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα μείγματα διαχείρισης της κρίσης.

Οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και άλλοι ζητάνε πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική για να περισσεύει κρατικό χρήμα για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Η Γερμανία και άλλοι λένε ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης από ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, μεγαλώνει τα χρέη και αποσταθεροποιεί την οικονομία. Μερίδες του κεφαλαίου (εφοπλιστές, τουριστικό κεφάλαιο, εξαγωγείς) που έχουν συμφέρον από μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, κοντράρουν το κυρίαρχο μείγμα στην Ευρωζώνη και εκφράζονται σε πολιτικό επίπεδο με προπαγανδιστές του άλλου μείγματος και του λεγόμενου «σχεδίου β». Καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού, που στενάζει από τα βάρβαρα μέτρα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Η διέξοδος για το λαό είναι μία: Πάλη ενάντια στα μέτρα, συγκέντρωση δυνάμεων για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα σέβη του στην Κομισιόν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες ο Φ. Κουβέλης. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, του είπε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση», ότι «η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία», ότι πρέπει «να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας» και άλλα τέτοια. Δεν παρέλειψε φυσικά να καταθέσει τα σέβη του στην ευρωένωση δηλώνοντας υπέρμαχος της «ουσιαστικής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησής της».

Ομως δεν μάθαμε τι είπε ο Μπαρόζο στον κ. Κουβέλη. Αν και περιττό. Μόλις προχτές ο Ο. Ρεν, επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, με δεδομένες τις γενικότερες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, που είναι κατά βάση αρνητικές, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, για να βοηθήσει την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Και την ίδια μέρα ο Μπαρόζο υπεραμύνθηκε του συνδυασμού των πολιτικών λιτότητας με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών. Οπως είπε, η διόρθωση των ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην αύξηση των επενδύσεων και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Εν ολίγοις αυτό που λένε τα κοιναγορίτικα επιτροπάτα είναι πως η λιτότητα είναι δεδομένη για τους λαούς, ανεξάρτητα από το αν θα προσθέσουν στο μείγμα διαχείρισης περισσότερα επεκτατικά μέτρα για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό το γεγονός το κάνει γαργάρα η ΔΗΜΑΡ που γνωρίζει καλά ότι η ανάπτυξη όταν και αν έρθει δεν θα κάνει καμία διαφορά για το λαό που στενάζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχει πέσει γραμμή στα στελέχη της εκπαίδευσης και για το θέμα της μείωσης οργανικών θέσεων στα σχολεία απαντούν με ενιαίο τρόπο ότι, τάχα, το έγγραφο που προκάλεσε την αναταραχή στάλθηκε στα σχολεία από ένα λάθος υπαλλήλων του υπουργείου. Παλιό και γνωστό το κόλπο. Ρίχνουμε το φταίξιμο σε έναν υπάλληλο και ξεμπερδεύουμε...

Γονείς κι εκπαιδευτικοί όμως δεν ησυχάζουν. Κι έχουν δίκιο. Οχι μόνο γιατί είναι κόλπο τα περί «λάθους», αλλά κυρίως γιατί η πραγματικότητα που ήδη βιώνουν δείχνει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Σήμερα, αν ένας εκπαιδευτικός χρειαστεί να λείψει για κάποιο διάστημα ή ακόμα και να φύγει από ένα σχολείο... δεν αντικαθίσταται και τα παιδιά μένουν για πολλές μέρες στο σπίτι ή γυρνούν ζαλισμένα από τάξη σε τάξη χάνοντας τη σειρά και τους ρυθμούς τους. Η πραγματικότητα σήμερα δείχνει ότι ξεκινάει μια βιομηχανία που θέτει σε «αυτοδίκαιη αργία» εκπαιδευτικούς, χωρίς να έχει αποδειχθεί πως έκαναν οτιδήποτε ανάρμοστο. Και τα ίδια τα στελέχη της εκπαίδευσης εξάλλου, που προσπαθούν να καθησυχάσουν για δήθεν λάθος έγγραφο που διέρρευσε, όταν η συζήτηση πάει στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα παραδέχονται ότι η κατεύθυνση είναι να εξαντληθούν τα όρια του νόμου για 25 μαθητές στην Πρωτοβάθμια... κι όσοι περισσεύουν να πάνε σ' άλλο σχολείο.

Ολα δείχνουν δηλαδή, ότι πάμε για δραματική μείωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία κι αυτό θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση της ίδιας της εκπαίδευσης. Γονείς κι εκπαιδευτικοί, δικαίως αγωνιούν και πρέπει να επαγρυπνούν. Να μην το επιτρέψουν.

«Αποκαλυπτήρια» για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛΜΕ Πρέβεζας αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισμα, που πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στη δίωξη της εκπαιδευτικού Σοφίας Ποταμιάνου, αιρετής στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, εκλεγμένης με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην «αξιολόγηση».

Συγκεκριμένα, στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψηφίων κι έβαλε παύλα, υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει το σωματείο της, δηλαδή η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η εκπαιδευτικός, με αφορμή καταγγελίες ενιστάμενων πρώην διευθυντών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας και υπάρχει σε εξέλιξη ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή υπουργείου Παιδείας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και αφορά στις εν λόγω κρίσεις.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, αφού ζήτησαν χρόνο να ενημερωθούν και ζήτησαν το θέμα να μετατεθεί για επόμενο ΔΣ, χτες, δήλωσαν πως ...καλό είναι η ΕΛΜΕ να περιμένει απόφαση της ΟΛΜΕ για το θέμα! Πρόκειται για δικαιολογίες, που αποκαλύπτουν τη στάση των δυνάμεων αυτών στο θέμα της «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών: Δεν θέλουν την παρεμπόδιση της «αξιολόγησης», ό,τι κι αν λένε στα λόγια, δεν παίρνουν πρακτικά μέτρα για την παρεμπόδισή της και ακόμα κι όταν βρίσκονται εκπαιδευτικοί που σηκώνουν κεφάλι και αντιστέκονται και μάλιστα με τον κίνδυνο διώξεων δεν τους στηρίζουν καν συνδικαλιστικά.

Η Χρυσή Αυγή θέλει «μαύρο» το μέλλον του λαού

«Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων νοσταλγεί την επταετία 1967-1974» επιχαίρουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους. Αναπαράγουν δημοσκόπηση που η γνωστή «Ελευθεροτυπία» επέλεξε να προβάλλει ανήμερα της μαύρης επετείου κήρυξης της χούντας, όπου το 30% των ερωτηθέντων φέρεται να θεωρεί πως «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι σήμερα». Στοιχείο που (ανεξάρτητα από την αξιοπιστία του) διαμορφώνει αντικειμενικά συνείδηση τέτοια που «εξωραΐζει» το προφίλ της δικτατορίας. Παίρνοντας τη σκυτάλη οι νεοναζί γράφουν μεταξύ άλλων: «Ας είναι αυτή μια πρώτη απάντηση του ελληνικού λαού στις ανακοινώσεις όλων των κομμάτων (του... «συνταγματικού τόξου», εννοείται) και υπευθύνων της δυστυχίας μας για τη "μαύρη" επέτειο της 21ης Απριλίου. Μαύρο είναι το μέλλον τους!».

Το απεργάζονται έτσι οι υμνωδοί της χούντας, όπως κατάμαυρο ήταν και το παρόν, τότε για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Με τη χούντα να ενισχύει ποικιλότροπα τα μονοπώλια (εφοπλιστές, ενέργεια, κατασκευές κ.ά.), άπλωνε τη σήψη και διαφθορά του συστήματος, άνοιγε δρόμο για την τραγωδία του κυπριακού λαού, τσάκιζε εργατικά δικαιώματα, επέβαλε εργασιακά κάτεργα, φυλάκιζε, εξόριζε, βασάνιζε, δολοφονούσε αγωνιστές. Εκανε ό,τι ακριβώς συνέφερε τους μεγαλοκαρχαρίες της εποχής. Αυτούς που και σήμερα υπηρετεί η Χρυσή Αυγή με κάθε τρόπο, της οποίας η λατρεία για τη δικτατορία και το ναζισμό επιβεβαιώνει ότι είναι ακραία φωνή του κεφαλαίου, ακραία φωνή του συστήματος και της πλουτοκρατίας, όπως άλλωστε ήταν και οι πολιτικοί της πρόγονοι της χούντας, αλλά και οι παλιότεροι ταγματασφαλίτες, οι συνεργάτες των Γερμανών και στη συνέχεια των Εγγλέζων και Αμερικάνων. Γι' αυτό ζητούν νέες φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις για τα μονοπώλια, ενώ στοχοποιούν και επιτίθενται σε πρωτοπόρους εργάτες, αγρότες, νεολαίους που αντιδρούν στον εργασιακό μεσαίωνα κυβέρνησης, τρόικας, ΕΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για την Ασφάλιση

Τα στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων σ' αυτά, επιβεβαιώνουν για μια φορά ακόμα, ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, επιστημόνων δεν έχει τέλος. Παρά τις μέχρι τώρα δραματικές περικοπές στις συντάξεις, την αποψίλωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας, η οικονομική κατάσταση των Ταμείων όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η λεηλασία των συντάξεων πάει χέρι χέρι με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων («κούρεμα», τζόγος στο χρηματιστήριο, διαχρονική εισφοροδιαφυγή από τους κεφαλαιοκράτες), ενώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας βουλιάζουν συνεχώς το ΙΚΑ. Κεντρική επιδίωξη των κεφαλαιοκρατών και του κράτους τους είναι να αποσυρθούν από την όποια συμμετοχή είχαν μέχρι τώρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, να μετατρέψουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα και να επεκτείνουν παραπέρα την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση στην Υγεία.

Γι' αυτό παρά την οριακή κατάσταση των Ταμείων κυβέρνηση και τρόικα φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις «εισφορές» προς τα Ταμεία και τους άλλους κοινωνικούς Οργανισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, να κόψουν τους όποιους «κοινωνικούς πόρους» που όμως στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε εισφορές που έπρεπε να βαρύνουν έτσι και αλλιώς τους εργοδότες, ενώ σε τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, σχεδιάζουν να μειώσουν τις εργοδοτικές εισφορές που θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους, πολύ υψηλές και ασύμφορες για να επενδύσουν. Με τον τρόπο αυτό οι κεφαλαιοκράτες θα εξασφαλίσουν νέα κέρδη για τις επιχειρήσεις τους και θα παρακρατούν για λογαριασμό τους και τις «εργοδοτικές εισφορές», που έτσι και αλλιώς δεν είναι δικές τους, αλλά πρόκειται για αξία που έχει δημιουργηθεί από την εργασία και μόνο των εργατών.

Οι νέοι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί επιβεβαιώνουν και πάλι ότι το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι λογιστικό. Δεν είναι ζήτημα «εσόδων» και «εξόδων» των Ταμείων, ούτε «ελλειμμάτων» και «βιωσιμότητας», όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες και οι δικοί τους «ειδικοί». Είναι πρωτίστως πρόβλημα βαθιά πολιτικό και ταξικό. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η ληστεία των συντάξεων, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παροχών Υγείας και μαζί, ο οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων ή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα κόψουν τη φόρα στους σφετεριστές και ληστές των κόπων τους. Εάν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης ή θα βάλουν ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο του Σισύφου και στην περίπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική διεκδίκησης για να μη χειροτερεύσει η ζωή των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα «γραμμή» αντεπίθεσης, που θα απαιτεί εδώ και τώρα: Για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο. Να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια λήστευσαν το λαϊκό κόπο, με τον ιδρώτα των ασφαλισμένων έχτισαν τις επιχειρήσεις τους, τα εργοστάσιά τους, τα καράβια τους... Μόνο αυτή η κατεύθυνση στις διεκδικήσεις και στους αγώνες, μπορεί σήμερα να βάλει φρένο στις ορέξεις των μονοπωλίων και να ανοίξει το δρόμο προς τα εμπρός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ