Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα επίσκεψη στο Γιασουκούνι

Αντιδράσεις από Κίνα και Νότια Κορέα

ΤΟΚΙΟ.--

Επίσκεψη στο μνημείο Γιασουκούνι (με αφορμή μια γιορτή του φθινοπώρου) πραγματοποίησαν πάνω από 100 Ιάπωνες βουλευτές, ενώ στεφάνι έστειλε στο μνημείο και ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. Το Γιασουκούνι θεωρείται σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού καθώς εκεί είναι θαμμένοι 14 εγκληματίες πολέμου καταδικασμένοι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι φυσικό να αποτίουμε φόρο τιμής και να εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για τη χώρα», δήλωσε ο γερουσιαστής Χιντεχίσα Οτσούτζι, επικεφαλής των βουλευτών, που προέρχονταν κυρίως από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας και της Νότιας Κορέας, χωρών για τις οποίες οι τιμές στο Γιασουκούνι αποτελούν «κόκκινο πανί».

Το μεν Πεκίνο σημείωσε ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά στις επιζήμιες δραστηριότητες της Ιαπωνίας γύρω από το μνημείο Γιασουκούνι» και ότι «οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις δεν θα μπορέσουν να ευημερήσουν υγιώς παρά μόνο εφόσον η Ιαπωνία παραδεχθεί σοβαρά το επιθετικό παρελθόν της, εφόσον μεταμεληθεί και αποστασιοποιηθεί από το μιλιταρισμό». Η δε Σεούλ υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία «πρέπει να μην περιορίζεται σε ένα σκοτεινό παρελθόν και να στοχασθεί σοβαρά για να προχωρήσει προς ένα λαμπρό μέλλον». Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, είπε ότι η νέα επίσκεψη είναι «μια ιδιωτική πράξη».

Οι νέες αυτές αντεγκλήσεις μεταξύ των παραπάνω ασιατικών χωρών γίνονται στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη επιλογή της Ιαπωνίας να καταργήσει ρυθμίσεις που τυπικά την εμπόδιζαν να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ