Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
10η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία σε επενδύσεις και «ασφάλεια»

Οι επικεφαλής των επιμέρους ενώσεων που αποτελούν στην ΑSEM στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου
Οι επικεφαλής των επιμέρους ενώσεων που αποτελούν στην ΑSEM στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου
ΜΙΛΑΝΟ.--

Νέα ώθηση σε ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και συμφωνίες θα δώσει η 10η Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM), που ολοκληρώθηκε χτες στο Μιλάνο. Οπως αποτυπωνόταν και στο ίδιο το κεντρικό θέμα («Υπεύθυνη συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη και ασφάλεια»), οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης κοινών μονοπωλιακών επενδύσεων αλλά και στενότερης συνεργασίας για την προάσπιση της «ασφάλειας» και της «ειρήνης», με το περιεχόμενο που δίνουν σ' αυτούς τους όρους οι προϋποθέσεις στήριξης του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής κεφαλαίου, σε συνθήκες φυσικά έντασης των αντιθέσεων και ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παρεμβαίνοντας κατά τη χτεσινή ολοκλήρωση των εργασιών, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπογράμμισε πως «μόνο μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα». Βεβαίως, η επίκληση του «διεθνούς δικαίου» γίνεται συνήθως από όσους ευνοούνται από τον εκάστοτε διεθνή συσχετισμό δύναμης, ενώ η «σταθερότητα» αφορά τη διαφύλαξη ισορροπιών ευνοϊκών για τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Στη Σύνοδο αποφασίστηκε η ένταξη της Κροατίας και του Καζακστάν στην ΑSEM, που πλέον έχει 53 μέλη (28 κράτη - μέλη της ΕΕ, Ελβετία, Νορβηγία, Ρωσία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και 10 κράτη - μέλη της ASEAN - Ενωση Νοτιοανατολικής Ασίας). Η διεύρυνση της ASEM επιβεβαιώνει ότι η προσέγγιση των δύο ηπείρων (δηλαδή των αστικών τους τάξεων) αποτελεί βασικό στόχο για σημαντικές μερίδες των ευρασιατικών μονοπωλίων, με δεδομένη άλλωστε την καπιταλιστική ύφεση που συνεχίζει να «πλήττει» την Ευρώπη (αυξάνοντας την «πίεση» για εύρεση νέων αγορών) και τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία, που σε αρκετές περιπτώσεις διατηρούν θετικό πρόσημο και είναι σχετικά ψηλότεροι.

Επιχειρηματικό Φόρουμ

Παράλληλα με τη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε και το 14ο Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες κατέθεσαν, μάλιστα, τις δικές τους προτάσεις, εστιάζοντας στους κλάδους του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Υποδομών και των Δικτύων Διασύνδεσης.

Συνολικά οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων άσκησαν πίεση στις πολιτικές ηγεσίες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου (FTA), με το επιχείρημα ότι έτσι θα δημιουργηθούν 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι λαοί δε χρειάζονται γενικά «θέσεις εργασίας» αλλά ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τόσο αυτό που συνεπάγονται οι «αναδιαρθρώσεις» στην Ευρώπη όσο και αυτό που διαμορφώνουν οι μεταρρυθμίσεις που επιταχύνονται στις ασιατικές χώρες (στο όνομα της «ανάπτυξης») επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική άνθιση για τα μονοπώλια προϋποθέτει την ισοπέδωση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ