Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια στις διαβουλεύσεις ιμπεριαλιστών

Από το παζάρι για την Ουκρανία στο Μιλάνο
Από το παζάρι για την Ουκρανία στο Μιλάνο
Η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο χτες. Αρχικά έγινε συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συμμετείχαν, επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Ιτάλος πρωθυπουργός, Μετέο Ρέντσι, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και στη συνέχεια συνάντηση των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες που υπήρχαν για κάποια συμφωνία δεν επαληθεύτηκαν. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Α. Πεσκόφ, οι συνομιλίες είναι δύσκολες και με πολλές διαφωνίες, ωστόσο δηλώθηκε ότι θα συνεχιστούν. Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει τους αυτονομιστές στην Ανατολή και επίσης για την ενσωμάτωση της Κριμαίας, ενώ η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου, που στηρίζουν ΕΕ και ΗΠΑ, για γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού, ενώ και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις διμερείς μπίζνες. Είναι ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση αφορά ευρύτερα ζητήματα, είναι και ενδοαστικός (άμεσα σε τμήμα της αστικής τάξης της Ουκρανίας, που θησαύρισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού) και ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας.

Στο ζήτημα, που καίει τα γερμανικά μονοπώλια και άλλων χωρών της ΕΕ, για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, διεξάγεται σκληρό παζάρι για τα θέματα του χρέους της Ουκρανίας, για παραδοθείσες ποσότητες και της διαφωνίας στην τιμή των 1000 κυβικών μέτρων. Η Ρωσία θέλει αρχικά πληρωμή 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποπληρωμή στη συνέχεια των 3,1 δισ. δολαρίων για παραδοθείσες ποσότητες, ώστε να ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες με τιμή πώλησης τα 385 δολάρια ο κυβικός τόνος (όταν η Ουκρανία ζητάει να είναι 285 δολάρια), έτσι ώστε να υπάρξει ροή και προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιο σημείο συμβιβασμού είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες, με κάποια ρωσικά και δυτικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ο Π. Ποροσένκο δήλωσε ότι «συμφωνήθηκαν οι βασικές παράμετροι για την συμφωνία για το φυσικό αέριο», ωστόσο δε γίνεται τίποτε πιο συγκεκριμένο. Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ, όπου θα αναζητηθεί τελική συμφωνία ώστε να αποφευχθεί να σταματήσει, εν όψει χειμώνα, η ροή αερίου προς την ΕΕ, όπως έχει συμβεί δύο φορές στο παρελθόν, το 2006 και το 2009.

Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία, 3 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή του Ντονέτσκ και άλλοι έντεκα φέρονται αγνοούμενοι στην περιοχή του Λουγκάνσκ, όπου συνεχίζονται οι μάχες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ