Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Στην Ευρωβουλή το θέμα του λατομείου Μαρμάρων Ιωαννίνων

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης με Ερώτησή του που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ καταγγέλλει την επαναλειτουργία λατομείου αδρανών υλικών στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρμάρων Ιωαννίνων, που απασχολεί εδώ και 25 χρόνια. Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Ξανάρχισε η λειτουργία του λατομείου αδρανών υλικών, το οποίο βρίσκεται στα αστικά οικιστικά όρια (σε απόσταση 300 μέτρων) ενός από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους δήμους της Ελλάδας, του Δήμου Ιωαννιτών. Το λατομείο, εκτός του ότι έχει μεταβάλλει σε κρανίου τόπο την Κοινότητα Μαρμάρων (από τις πιο παλιές της περιοχής που αναφέρεται στο χρυσόβουλο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' του Παλαιολόγου το 1318), επιπλέον καταστρέφει και ισοπεδώνει λόφο πάνω στον οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 1778. Το χειρότερο είναι ότι το λατομείο βρίσκεται μέσα σε έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη των πολύ ισχυρών εκρήξεων που προκαλούν ακόμα και σεισμικές δονήσεις, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους, ενώ σύννεφα σκόνης, αποτέλεσμα των εκρήξεων, καλύπτουν καθημερινά την περιοχή, τις δασικές εκτάσεις και τους βοσκότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων».

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης καταλήγει ερωτώντας την Επιτροπή τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να διαφυλαχθούν τα μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των κατοίκων, καθώς και το οικοσύστημα γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ